UPDATE WHAT'S NEW

#AskSearchKnow: Ήρθε η ώρα να αρχίζουμε να ρωτάμε και πάλι


12 Σεπτεμβρίου 2016

Φέτος το καλοκαίρι είχαme μία συζήτηση με αφορμή τα γενέθλια του Μπρεχτ. Η φράση του "Σκέφτομαι θα πει αλλάζω" στάθηκε η αφορμή να κάνουμε μία μεγάλη φιλοσοφική ανάλυση πάνω στη θέληση του ανθρώπου για εξέλιξη και από πού τελικά πηγάζει αυτή η θέληση. Για να αλλάξει κανείς οφείλει πρώτα να σκεφτεί και για να σκεφτεί κάτι μέσα του θα πρέπει να ανάψει τη "φλόγα" του, να εξάψει την περιέργειά του, να τον κάνει να θέλει να περπατήσει σε διάφορα μονοπάτια και να αναζητήσει απαντήσεις.

Δεν είναι τυχαίο που αν κάποιος εξελίσσεται ραγδαία είναι τα παιδιά. Το μυαλό των παιδιών ανθίζει μέρα με τη μέρα και το λίπασμα, αν θέλουμε να το πούμε έτσι, γι αυτή τους την "ανθοφορία", δεν είναι άλλος από τον αυθορμητισμό τους και την ευκολία τους να κάνουν ερωτήσεις. Ξέρετε άραγε πόσες ερωτήσεις κάνει ένα παιδί την ημέρα; Για να δούμε....20; 30; 100; Και όμως υπάρχει απάντηση και είναι 288 ερωτήσεις! Καμία ντροπή!

Δεν έχουμε γίνει άλλωστε όλοι μάρτυρες αυθόρμητων ερωτήσεων από μικρούς μπόμπιρες, όπως "γιατί μπαμπά είναι βράδυ;", "γιατί γαβγίζει το σκυλάκι;", "πώς πετάει το αεροπλάνο;"...για να μην αναφέρουμε και το καταπληκτικό και χαριτωμένα άβολο "πώς γεννιούνται τα παιδιά;". Βλέπετε, όταν είμαστε μικροί ο κόσμος όλος είναι ένα ανεξερεύνητο πεδίο και νιώθουμε την ανάγκη να ανακαλύψουμε όλο και περισσότερα πράγματα. Μια ανάγκη που φθίνει όσο μεγαλώνουμε, μιας και οι απορίες μας αρχίζουν και καλύπτονται από τη μάθηση και το διάβασμα. Στην πορεία της ζωής μας, μέσα από το σχολείο και την εκπαίδευση παίρνουμε γνώση και αρκετές από τις απορίες που είχαμε μικροί απαντώνται. Και κάπου εκεί σταματάμε να κάνουμε ερωτήσεις, είτε γιατί μέσα από το σχολείο έχουμε μάθει να μας δίνουν κατευθείαν τις απαντήσεις είτε γιατί φοβόμαστε πως θα μας θεωρήσουν ανόητους αν δε γνωρίζουμε κάτι.

Μήπως όμως να πάμε το χρόνο λίγο πίσω και να υιοθετήσουμε το μότο "#AskSearchKnow"; Φέτος ο Κωτσόβολος μας δίνει αυτή την ευκαιρία και δίνει τη δύναμη σε φοιτητές, μαθητές, νέους 30 ετών, γονείς να «Ρωτούν» για να βρίσκουν ακόμα περισσότερες επιλογές για το μέλλον τους.

Στα πλαίσια της ενέργειας ASK, από τα αρχικά γράμματα των λέξεων “ask”, “search” και “know” (#AskSearchKnow), ο Κωτσόβολος παρακινεί τον καθένα μας να γίνει “ASKER”. Εμείς έχουμε πάντως κάποιες ερωτήσεις - δικές μας και φίλων μας - και τις καταθέτουμε: -Ποιο είναι το κατάλληλο laptop για επαγγελματίες; -Ποια φοιτητικά πακέτα να αγοράσω για να εξοπλίσω το φοιτητικό σπίτι του παιδιού μου; -Τι smartphone να πάρω δώρο στον ανιψιό μου που πέρασε στο πανεπιστήμιο; - Πώς μπορώ να ανακαλύψω την επαγγελματική μου κλίση; - Ποιες μικροσυσκεύες κουζίνας θα με βοηθήσουν να μαγειρεύω ευκολότερα και γρηγορότερα για την οικογένεια μου; -Ποιόν αφυγραντήρα να διαλέξω για να απαλλαγώ από την υγρασία στο σπίτι μου; -Πώς μπορώ να συνδυάσω την αγορά επίπλων με την αγορά συσκευών για το φοιτητικό μου σπίτι; -Πώς μπορώ να διεκδικήσω υποτροφία για τις σπουδές μου;

Ήρθε η ώρα να μάθουμε από τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά! Ρωτώντας!