UPDATE WHAT'S NEW

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνάντηση πολιτών και δημοτικών αρχών στο Μάτι


27 Ιουνίου 2019

capture33333.jpg

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνάντηση μεταξύ πολιτών και δημοτικών αρχών των πυρόπληκτων οικισμών της Ανατολικής Αττικής 11 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Η συνάντηση που διοργάνωσε το “Παρατηρητήριο για το Μάτι” (matiobserver.gr) –ένα project της “Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία”- στο Ξενοδοχείο “Μάτι”, είναι η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν μέσα στον χρόνο. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπούφης εκπροσωπώντας τον νέο δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, η Μαρία Κλεάνθη γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων Νέου Βουτζά Έμυ Κροκίδη, ο Αλέξης Ανδρονόπουλος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι και ο Πέτρος Φράγκος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων στο Κόκκινο Λιμανάκι, με συντονιστή από το matiobserver.gr τον Τάσο Τέλλογλου.

Στιγμιότυπα της εκδήλωσης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και δημοσιογράφοι από τον διεθνή και ελληνικό Τύπο, τέθηκαν επί τάπητος τα πιο επείγοντα και πιεστικά ζητήματα από το  πλήθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να απασχολούν τους κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής. “Αυτή η καταστροφή συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Αυτό που αντιμετωπίσαμε εδώ τώρα δεν το έχουμε ξανα-αντιμετωπίσει” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Κλεάνθη, ενώ ειδική αναφορά στους 56 εγκαυματίες έκανε ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, έχει γίνει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη δουλειά από τους εθελοντές και καμία δουλειά από το κράτος δυστυχώς”. Αναφορά στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, έκανε η κάτοικος της περιοχής Κάλη Αναγνώστου η οποία αφενός έχει χάσει το σπίτι της στις φλόγες και αφετέρου βρίσκεται στη δύσκολη φάση της αποκατάστασης των εγκαυμάτων που υπέστη η ίδια και και η οικογένειά της. “Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα περιμένω ακόμη τρία χρόνια για να φτιαχτεί το σπίτι μου, όπως και πολλοί άλλοι υποθέτω, ειδικά όταν είμαστε εγκαυματίες, όταν έχουμε χάσει συγγενείς. Σκεφτείτε επιτέλους όλοι ότι μιλάτε για ανθρώπους. Είναι δυνατόν να μιλάτε για τρία χρόνια για να μπω στο σπίτι μου που είπα ότι στην ανάγκη άμα χρειαστεί θα το γκρεμίσω με δικά μου έξοδα και να μην μου δίνουν μία απλή άδεια; Είμαστε πολλοί που ζούμε στα ενοίκια. Δεν μπορούσα να πάω στην κατασκήνωση για λόγους υγιεινής, είμαστε δύο εγκαυματίες στο ίδιο σπίτι. Απαγορεύεται να πάω. Έχουμε φτάσει να παρακαλάμε για το αυτονόητο”.

Μερικά Συμπεράσματα της εκδήλωσης

  • Κοινό συμπέρασμα των ομιλητών ήταν η ανάγκη για άμεση απομάκρυνση των καμένων κλαδιών και των ξερών χόρτων που σχηματίζουν “βουνά” στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά και ο καθαρισμός του οικοπέδου (οικόπεδο Αντωνίου) επί της λεωφόρου Μαραθώνος στα όρια του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου καιΜαραθώνα, όπου έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των καμένων δέντρων που υλοτομήθηκαν και αποτελεί μία “βραδυφλεγή βόμβα” για την περιοχή.
  • Εξίσου επιτακτική χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες και η ανάγκη για την ολοκλήρωση του έργου της αποκομιδής των υπολειμμάτων αμιάντου από τα εξειδικευμένα συνεργεία στα οποία έχει ανατεθεί το έργο από το υπουργείο Υποδομών και προς το παρόν εκκρεμεί η υπογραφή της νέας σύμβασης.
  • Τρίτο καίριο ζήτημα είναι η επίσπευση της έκδοσης αδειών επισκευής και ανακατασκευής των περίπου 3.000 σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές από τις φωτιές της 23ης Ιουλίου του 2018. Κρίσιμο επίσης είναι να προχωρήσουν οι άδειες ανέγερσης και να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των σχεδόν 450 ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί σχετικό πρωτόκολλο.

Βίντεο  με αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών: https://youtu.be/8LpgX0YN7DM  

Η εκδήλωση με αριθμούς

100 περίπου άτομα, κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών παρακολούθησαν την 3ωρη συνάντηση

12 δημοσιογράφοι παρακολούθησαν την εκδήλωση:  

2 από τον διεθνή Τύπο – Financial Times & Τhe Guardian

4 τηλεοπτικά δίκτυα  6 έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος

Εκπρόσωποι ιδρυμάτων, χορηγών, ενδιαφερομένων φορέων και πολιτικών κομμάτων

32 αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο:

3 τηλεοπτικές αναφορές στα κεντρικά Δελτία Ειδήσεων (ΕΡΤ, ΑΝΤ-1, Open Beyond)

4 ραδιόφωνα (Αθήνα 9.84, News 247)

 2 web tv (One Channel, webtveklogika.gr)

25 δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο: (Καθημερινή, Έθνος, Φιλελεύθερος, capital.gr, mononews.gr, κα)