UPDATE WHAT'S NEW

«Για ένα τανγκό στη Σμύρνη»: Το νέο μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη μάς ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή γεμάτη δράμα και μεγαλείο


14 Ιουλίου 2020

«Για ένα τανγκό στη Σμύρνη»: Το νέο μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη μάς ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή γεμάτη δράμα και μεγαλείο

Η Μικρασία της νοσταλγίας, της μνήμης, του σπαραγμού. Γιατί κατέληξε στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία του ελληνισμού η υπόσχεση της λύτρωσής της; Πώς φτάσαμε ως εκεί; Ένα μεγάλο «γιατί». «Εκείνη, με την πυρετώδη της έξαψη να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, έκανε μια στροφή, κι άλλη μια, και… βρέθηκε γραπωμένη σε μια αγκαλιά. Δυο θεϊκά χέρια, μια γνώριμη μυρωδιά, η μυρωδιά του έρωτα που είχε ποτίσει για πάντα την ψυχή της»…

Κι εκείνος τα δίνει όλα για ένα τανγκό μαζί της. Παλεύει ο έρωτας με τη λογική. Ποιος θα βγει νικητής;

Το νέο μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη «Για ένα τανγκό στη Σμύρνη» μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή γεμάτη δράμα και μεγαλείο που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. 

Η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, η δεκαπεντάχρονη Λευκιώ, είναι το πρόσωπο της Μικρασίας, προσφυγοπούλα - θύμα των πρώτων διωγμών που μεθόδευσαν οι Νεότουρκοι καθοδηγούμενοι από τους Γερμανούς επιτελάρχες, πολύ πριν το 1922. Ο πατέρας της, με καταγωγή από τα μέρη του Αχελώου, έχει συρθεί από τους Τούρκους στα τάγματα εργασίας στα βάθη της Ανατολής κι εκείνη μαζί με τη μητέρα της και την Τουρκάλα παρακόρη αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, στο χωριό του πατέρα.

jenny.gr

Ο σαρωτικός έρωτας της Λευκιώς για τον γιο του τσιφλικά της περιοχής, την παγιδεύει στα δίχτυα μιας σπαρακτικής περιπέτειας από όπου μόνο το ισχυρό ένστικτο της επιβίωσης μπορεί να τη γλιτώσει. Η πορεία της παραπαίει από το φόβο στην ταπείνωση, αλλά και από την απελπισία στο σθένος που οπλίζει τον άνθρωπο με δύναμη για να βγει νικητής στον αγώνα της ζωής. Σ’ αυτή την πορεία θα συναντήσει  ανθρώπους γεμάτους φως, αλλά και ανθρώπους παγιδευμένους όπως εκείνη ανάμεσα στον πόθο της καρδιάς και στο καθήκον. Η μεγαλοαστική Αθήνα της εποχής, οι λογοτέχνες της, οι καθαρευουσιάνοι και οι δημοτικιστές, οι σοσιαλιστές, οι πολιτικάντηδες αποτελούν το σκηνικό των εμπειριών της.

Τα βήματά της, τη φέρνουν τελικά στη λατρεμένη της Σμύρνη, την ονειρική Σμύρνη όπως ξεπροβάλλει στο πλησίασμα του βαποριού: «Να, ξεχώριζαν τώρα οι τρούλοι κι οι μιναρέδες να τρυπούν τον αέρα… πάνω απ’ όλους ο χρυσός σταυρός στο μαρμαρένιο καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής που λαμποκοπούσε κι άστραφτε στο παγερό φως της μέρας». Παλεύει για τη ζωή και την αγάπη, βιώνει μέσα από το προσωπικό της δράμα το δράμα ενός ολόκληρου έθνους καθώς βαδίζει προς τη μικρασιατική καταστροφή.

Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα που κάνει την καρδιά μας να χτυπά δυνατά στους ρυθμούς ενός τανγκό που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη μας, σε μια εποχή δόξας και σπαραγμού. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.