UPDATE WHAT'S NEW

Η αξία της ανακύκλωσης και οι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον


Εύα Καραμπάτσου

4 Σεπτεμβρίου 2020

Η αξία της ανακύκλωσης και οι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον

Όταν πρωτογνώρισα τον άντρα μου, μπήκε πιο ενεργά στη ζωή μου η ιδέα της ανακύκλωσης. Εκείνος με μύησε στη σημασία της ανακύκλωσης και στους τρόπους μείωσης του οικολογικού μου αποτυπώματος. Παλιότερα μπορεί να μη σκεφτόμουν να παίρνω για παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για το σούπερ-μάρκετ ή να μη καταναλώνω περισσότερο νερό από όσο κανονικά θα έπρεπε. Σκεφτόμουν: «Να ανακυκλώσω; Μα γιατί να ανακυκλώσω; Προστατεύει άραγε όσο λένε το περιβάλλον και την υγεία μας; Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας;». Κι όμως, η ανακύκλωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντός μας. 

jenny.gr

Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του. Και με λίγο παραπάνω προσοχή όλα γίνονται πιο εύκολα με σεβασμό στο περιβάλλον και τη μητέρα - φύση.

Η ανακύκλωση, λοιπόν, και κυρίως η σωστή ανακύκλωση συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος τόσο σήμερα όσο και αύριο, προστατεύοντας την υγείας μας και συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τη δική μας και των παιδιών μας.

Ξέρατε ότι 1 τόνος πλαστικού κάνει περίπου 500 χρόνια να αποδομηθεί και μπορεί να παράξει 732 κιλά αερίων;

jenny.gr

Ναι, με την ανακύκλωση βοηθάμε σημαντικά στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος από μεγάλες ποσότητες αποβλήτων αφού μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά μπορεί να ανακυκλωθεί. Μέσα στην περασμένη χρονιά σε ολόκληρο τον πλανήτη παράχθηκαν 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που περιελάμβαναν όλα τα είδη συσκευών, ψυγεία και τηλεοράσεις μέχρι ηλεκτρικές σκούπες, smartphones και συσκευές ατμίσματος.

Κάθε χρόνο ανακυκλώνεται μόνο το 20% των παγκόσμιων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και μόνο 67 χώρες έχουν νομοθεσία για την περιβαλλοντικά σωστή διαχείρισή τους.  Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα. Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερα θετική πορεία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά μέσα στις 10 πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Τι γίνεται αν δεν ανακυκλώνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές; Ο κίνδυνος είναι η διαφυγή κάποιων από τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές και που θα μπορούσαν να διαφύγουν στο περιβάλλον και να το βλάψουν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διαχείρισης των συσκευών αυτών ως απόβλητα πλέον. Γι΄ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.

Return, Recycle, Replace

jenny.gr

Τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε, να ανακυκλώσουμε και να αντικαταστήσουμε την παλιά μας συσκευή καπνού οποιασδήποτε μάρκας, τα παλιά μας pods του Vype ePen 3 στα καταστήματα NOBACCO σε όλη την χώρα, μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη. Όσοι ανακυκλώσουν τις παλιές συσκευές τους, θα βρεθούν σε μια σειρά από επιλογές της British American Tobacco. Η British American Tobacco έχει λανσάρει στην Ελλάδα το gloTM, προιόν θέρμανσης καπνού και το Vype, συσκευή ατμίσματος, κλειστού τύπου.

jenny.gr

Μην αφήνετε τις παλιές σας συσκευές θέρμανσης καπνού ή ατμίσματος να κάθονται. Στα καταστήματα της NOBACCO μπορείτε να βρείτε τους ειδικά διαμορφωμένους κάδους ανακύκλωσης συσκευών καπνού και να αφήσετε την παλιά σας συσκευή.

Ας φροντίσουμε όλοι μαζί το περιβάλλον για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο με σύμμαχο τη φύση.