UPDATE WHAT'S NEW

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε τους πληγέντες από την κακοκαιρία, στο Μπούρτζι Ευβοίας


13 Αυγούστου 2020

Δείτε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε τους πληγέντες από την κακοκαιρία, στο Μπούρτζι Ευβοίας

Η κακοκαιρία στην Εύβοια σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας πίσω της θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές. Οι κάτοικοι στο Μπούρτζι του Δήμου Χαλκιδέων, έζησαν εφιαλτικές στιγμές αφού η υπερχείλιση του ποταμού Λήλα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, μάντρες έσπασαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. 

Δημόσια έκκληση πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, σε όσο κόσμο έχει τη δυνατότητα να στείλει τρόφιμα και πράγματα στον πολιτιστικό σύλλογο Αγ. Νικολάου στο Μπούρτζι, «Ο άλλος άνθρωπος, κοινωνική κουζίνα για όλους», προκειμένου να μοιραστούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το act4mati έχει προχωρήσει σε μια σειρά δημοσιεύσεων στα social media, που στόχο έχουν την κινητοποίηση του κόσμου ώστε να συμβάλλει μεμονωμένα με ένα μικρό λιθαράκι στη δράση, που οργανώνεται στην πληγείσα περιοχή για τις 17 Αυγούστου. 

jenny.gr

Η ανταπόκριση της Κοινωνικής Κουζίνας απέναντι στην έκκληση για βοήθεια στην Εύβοια, ήταν άμεση. Η ιδέα του εγχειρήματος: "Ο Άλλος Άνθρωπος: Κοινωνική Κουζίνα για Όλους" ξεκίνησε για πρώτη φορά, όταν παρατηρήθηκε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, πως άνθρωποι όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, έψαχναν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν πια να αγοράσουν.

jenny.gr

Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση της Κοινωνικής Κουζίνας τότε, ήταν να μαγειρέψει από το σπίτι φαγητά και να τα μοιράσει στις λαϊκές. Ύστερα, ζητήθηκε από τους παραγωγούς να δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους στην πολύτιμη αυτή κουζίνα για να συνεχίσουν και την επόμενη μέρα.

jenny.gr

Σιγά σιγά, η Κοινωνική Κουζίνα αποφάσισε να μαγειρεύει ζωντανά το φαγητό στον κόσμο και να τρώνε όλοι μαζί, ως μία προσπάθεια για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα να νιώθει κάποιος όταν του μοίραζαν οι άνθρωποί της, το μαγειρεμένο φαγητό. 

Αναμένεται η κινητοποίηση του κόσμου για τη συγκεκριμένη δράση βοήθειας προς την Εύβοια, να είναι μεγάλη, καθώς όλοι μπορούμε να προσφέρουμε για να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή. 

jenny.gr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ anthalk