UPDATE WHAT'S NEW

Maskne- όταν η προστασία… έχει επιπτώσεις


1 Δεκεμβρίου 2020

Maskne- όταν η προστασία… έχει επιπτώσεις

Μέσα στο 2020 ήρθαμε αντιμέτωποι με πράγματα που κανείς δεν περίμενε. Η πανδημία του COVID 19 έφερε ανατροπές σε όλους τους τομείς και δυστυχώς το δέρμα μας δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο.
Η προστασία επιβεβλημένη και πυλώνας αυτής…η μάσκα. Τι γίνεται όμως όταν η μάσκα μάς προκαλεί ακμή;

Το φαινόμενο Maskne: Ακμή στα σημεία που προστατεύει η μάσκα

Πρόκειται για τη “Maskne” που προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων “mask” (μάσκα) και “acne” (ακμή). Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή είναι: Η μηχανική τριβή που είναι συνυφασμένη με την πολύωρη χρήση μάσκας και προκαλεί ακμή δια της τριβής. Τα βακτήρια και η υπερέκκριση σμήγματος που συσσωρεύονται στο υγρό περιβάλλον που προκαλεί η αναπνοή μας μέσα από τη μάσκα. Σπυράκια και κόκκινα σημάδια εμφανίζονται γύρω από το στόμα, στο πηγούνι, τα μάγουλα και τη μύτη, στα σημεία του προσώπου δηλαδή που καλύπτει η μάσκα.

Είναι φαινόμενο γνωστό σε όσους δουλεύουν σε χώρους υγείας, ωστόσο από τις πρώτες κιόλας ημέρες χρήσης της μάσκας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που κάλεσαν τον δερματολόγο τους και μοιράστηκαν τον ίδιο προβληματισμό. 

Αντιμετώπιση της Maskne

Πως μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το νέο είδος ακμής; Η απάντηση βρίσκεται στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης μας. 

Ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, Διευθυντής της Derma Hair Clinic και τ. Διευθυντής της Δερματοχειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, αναλύει τους τρόπους με τους οποίους θα θωρακίσουμε το δέρμα μας ενάντια στην ακμή.

Επιλογή μάσκας

Σύμφωνα με το Δρ. Καραλέξη, η επιλογή της σωστής μάσκας είναι το βασικότερο κομμάτι στο παζλ της Maskne. 
Είτε πρόκειται για μιας χρήσης είτε για επαναχρησιμοποιούμενη, πρέπει να διαπιστώσουμε ποια δέχεται καλύτερα το δέρμα μας. Στην περίπτωση που διαλέξουμε μάσκες πολλαπλών χρήσεων, ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανσή τους είναι κρίσιμης σημασίας ενώ η σύστασή τους πρέπει να είναι από 100% καθαρό βαμβάκι.

Σωστός καθαρισμός

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητο να γίνεται πρωί και βράδυ με προϊόντα κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός μας. Αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν οξέα φρούτων ή ρετινόλη ενώ φροντίζουμε να ξεβγάλουμε διεξοδικά με καθαρό νερό έτσι ώστε να μη μείνουν υπολείμματα σαπουνιού στο δέρμα.

Ενυδάτωση

Το κλειδί για την υγεία της επιδερμίδας είναι η ενυδάτωση και αυτό επιτυγχάνεται εύκολα με το σωστό προϊόν. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και με τη βοήθεια του δερματολόγου, επιλέγουμε το προϊόν που θα ενυδατώσει το δέρμα χωρίς να πυροδοτήσει τη λιπαρότητα.
Αν παρατηρείτε αλλαγές στο δέρμα σας επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας. Μόνο ο εξειδικευμένος ιατρός έπειτα από τη σωστή διάγνωση μπορεί να σας καθοδηγήσει όχι μόνο για τη θεραπεία της ακμής αλλά και την πρόληψη για ένα υγιές δέρμα. 

O δρ. Απόστολος Καραλέξης εξειδικεύεται μόνο στην ακμή, τα αίτια της και την θεραπεία της ακμής.

jenny.gr

Απόστολος Καραλέξης

Δερματολόγος

https://www.karalexis.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528