Η ραγδαία τεχνολογική και επιστηµονική εξέλιξη µαζί µε την ανεξέλεγκτη επιδίωξη για οικονοµική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε µια πορεία που για πολλούς διαφαίνεται καταστροφική χωρίς περιθώρια αντιστροφής.
Κλιµατική αλλαγή, ρύπανση του αέρα, του εδάφους και του νερού, τρύπα του όζοντος, εξάντληση των φυσικών πόρων είναι µερικά µόνο ενδεικτικά περιβαλλοντικά προβλήµατα που ταλανίζουν τον κόσµο µας. Η απειλή προέρχεται από τον άνθρωπο και ευθύνη του ανθρώπου είναι η άµεση λήψη σοβαρών µέτρων για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβληµάτων που γίνονται συνεχώς οξύτερα.
Οι πολίτες καλούμαστε να παίξουμε ρόλο ενεργό στη µεταµόρφωση της κοινωνίας για την εφαρµογή στην πράξη εκείνων των αξιών που είναι απαραίτητες για την ανατροπή αυτής της ξέφρενης πορείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, αποφασιστικής σηµασίας είναι το έργο που µπορεί να επιτελέσει η εκπαίδευση ανατρέφοντας νέες γενιές πολιτών που θα διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες και την ευαισθητοποίηση για να συµµετέχουν στο χτίσιµο ενός νέου κόσµου.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση επιζητεί την αλλαγή της σχέσης ανθρώπου - περιβάλλοντος µέσα από το όραµα για έναν καλύτερο κόσµο και τη ανάπτυξη των ικανοτήτων για τη διεκδίκηση και τη δηµιουργία αυτού του κόσµου. Ενός κόσµου, όπου οι ανθρώπινες κοινωνίες θα λειτουργούν συλλογικά και υπεύθυνα µε κοινωνική και οικολογική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Ο πλανήτη µας λειτουργεί µε βάση ένα σύνθετο δίκτυο αέρα, νερού, ζώων, φυτών και άλλων µορφών ζωής, που όλα µαζί αποτελούν το οικοσύστηµα. Πρόκειται για ένα τέλειο σύστηµα σε σταθερή κατάσταση, µε αποτέλεσµα η αλλαγή ενός µέρους να επηρεάζει όλα τα άλλα. Κατά συνέπεια, ευνόητο είναι ότι η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από τη διαφύλαξη του περιβάλλοντός του.
Όµως, η ικανοποίηση των ολοένα αυξανόµενων υλιστικών και καταναλωτικών αναγκών του ανθρώπου προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί έντονες παρεµβάσεις στο περιβάλλον, µε αποτέλεσµα την υποβάθµισή του. Παρά τις φωνές προειδοποίησης από τους επιστήµονες για την αυξανόµενη περιβαλλοντική κρίση, η κυριαρχία του βιοµηχανικού µοντέλου ανάπτυξης µε τη µεγάλης κλίµακας παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζει τους ξέφρενους ρυθµούς της, µε αποτέλεσµα την ανεξέλεγκτη αύξηση των κινδύνων τόσο για το φυσικό όσο και το δοµηµένο περιβάλλον.
Η γη µοιάζει σαν νησίδα ζωής στη µέση του κενού που εκπέµπει SOS. Η ρύπανση, η µόλυνση και η υποβάθµιση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζουν σύνορα και επιφέρουν, µεταξύ των άλλων επιπτώσεων, τη βιολογική διαταραχή των οικοσυστηµάτων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιφέρουν στο περιβάλλον άλλοτε πολλές και άλλοτε λιγότερες αλλοιώσεις έµµεσα ή άµεσα.
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι τα απορρίμματα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά. Γιατί όπως είναι γνωστό η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια, όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη.
Τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, είναι λάθος η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, με τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος. Στα φυσικά οικοσυστήματα, αυτό που θεωρείται απόβλητο από έναν οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.
Ανακύκλωση μπορούμε να κάνουμε στο χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και τα μέταλλα. Το βασικό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Όσο πιο πολλά είδη απορριμμάτων αξιοποιούνται, τόσο μικρότερος γίνεται ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, τις θάλασσες και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα αφενός να περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό η ρύπανση του περιβάλλοντος και αφετέρου να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής των χωματερών.
Τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο μπορούν όλοι να διαδραματίσουν τον ρόλο τους όσον αφορά την ανακύκλωση, αρκεί να υπάρχει μια σταθερή δέσμευση για το μέλλον. Και εδώ έρχεται η HP με το πρόγραμμα HP Planet Partners για να μας ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει, δίνοντας μας ώθηση σε ουσιαστικές αλλαγές και σε μια πιο κυκλική οικονομία.
Τι όμως είναι το HP Planet Partners;
Το HP Planet Partners είναι το πρόγραμμα επιστροφής και ανακύκλωσης της HP για τον εξοπλισμό υπολογιστών και τα αναλώσιμα εκτύπωσης. Με το πρόγραμμα HP Planet Partners, η ΗΡ καλεί συνεργάτες και πελάτες να συμμετέχουν σε αυτή την σημαντική δράση και να ανακυκλώσουν τα αναλώσιμα μελάνης και γραφίτη ΗΡ που αντί να καταλήγουν στους ωκεανούς, μετατρέπονται σε νέα προϊόντα. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και ο εξοπλισμός υπολογιστών και τα αναλώσιμα εκτύπωσης. Και είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Τα δοχεία μελάνης και γραφιτη που επιστρέφονται μέσω του προγράμματος HP Planet Partners υποβάλλονται σε μία διαδικασία ανακύκλωσης «κλειστού κύκλου» πολλαπλών φάσεων. Το ανακυκλωμένο πλαστικό από τα άδεια δοχεία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων αυθεντικών δοχείων HP και άλλων προϊόντων καθημερινής χρήσης.
Ποιος συλλέγει και ανακυκλώνει τα δοχεία;
Η HP συνεργάζεται με μεταφορικές εταιρείες για τη συλλογή και την επιστροφή των αναλωσίμων εκτύπωσης. Αφού επιστραφούν τα αναλώσιμα, η HP συνεργάζεται με προηγμένους οργανισμούς ανακύκλωσης για την ανάκτηση και ανακύκλωση υλικών από άδεια ή χρησιμοποιημένα αναλώσιμα εκτύπωσης HP. Λόγω της κατασκευής τους, τα αυθεντικά δοχεία HP δεν μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά με συμβατικές, εμπορικές διαδικασίες.
Μάλιστα αυτή τη στιγμή, η ΗΡ χρησιμοποιεί πάνω από 4,7 δισεκατομμύρια ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια για την κατασκευή νέων αυθεντικών δοχείων μελάνης ΗΡ. Το 82% των αυθεντικών δοχείων μελάνης HP περιέχουν ανακυκλωμένο πλαστικό σε ποσοστό 45-70%. Το 100% των αυθεντικών δοχείων γραφίτη HP περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά που προέρχονται από την ευρεία κατανάλωση ή τη βιομηχανική χρήση σε ποσοστό 5-45%.
Επιπλέον, πάνω από 875 εκατομμύρια αυθεντικά δοχεία μελάνης και γραφίτη ΗΡ έχουν ανακυκλωθεί από πελάτες στο πλαίσιο του προγράμματος HP Planet Partners καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί και πάνω από 114 εκατομμύρια πλαστικές κρεμάστρες για την κατασκευή των αυθεντικών δοχείων μελάνης και γραφίτη της ΗΡ. Από το 2000, η ΗΡ έχει χρησιμοποιήσει πάνω από 116 εκατομμύρια κιλά πλαστικού για να φτιάξει καινούργια δοχεία μελανιού και γραφίτη.
Στόχος της ΗΡ είναι να μειώσει τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης κατά 75% μέχρι το 2025, επιλέγοντας διαδικασίες και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, και παράλληλα κάνοντας τη διαδικασία όσο πιο απλή και φιλική προς τον πελάτη γίνεται, εξελίσσοντας το πρόγραμμα HP Planet Partners για να ενθαρρύνει την ατομική ανακύκλωση.
Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι τρόπος ζωής και η ανακύκλωση αποτελεί ίσως την πιο σημαντική απόδειξη της θέλησης των ανθρώπων για έμπρακτη συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Με απλές κινήσεις που πρέπει να γίνουν καθημερινότητα για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, συμβάλλουμε στην καθαριότητα του πλανήτη και του περιβάλλοντος και στη εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Επομένως λοιπόν πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά προστατεύοντας το περιβάλλον και να διαχειριζόμαστε σωστά τα απορρίμματά μας, αναβαθμίζοντας έμπρακτα την ποιότητα ζωής μας.