UPDATE WHAT'S NEW

Ο γυναικείος αθλητισμός σημειώνει συνεχή οικονομική ανάπτυξη


26 Απριλίου 2021

Ο γυναικείος αθλητισμός σημειώνει συνεχή οικονομική ανάπτυξη

Σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης κινείται ο γυναικείος αθλητισμός, αφού σημειώνεται αργή αλλά σταθερή πρόοδος στον κλάδο. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, αναφέρει στην πρόσφατη ανάλυση του για τον αθλητισμό ότι έχουν αρχίσει να γίνονται αλλαγές για την ευκολότερη και πιο ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στον αθλητισμό, αλλά και στον πρωταθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες για το κλείσιμο της μεγάλης ψαλίδας μεταξύ ανδρικού και γυναικείου αθλητισμού. Με σταδιακά βήματα, αυτή η ψαλίδα αρχίζει να κλείνει. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, ολόκληρη η αθλητική βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για το γυναικείο αθλητισμό.

Ο λόγος πίσω από αυτήν την επένδυση είναι γιατί υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης, συνεπώς και κερδοφορίας. Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε πολλές χώρες, το 66% του κόσμου (το 49% γυναίκες) ενδιαφερόταν για τουλάχιστον ένα γυναικείο άθλημα. Ανάμεσα στους φιλάθλους, το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 84%.

Στην Ελλάδα, όπου το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ πιο άγνωστο από ότι στην Αγγλία, έγιναν πριν λίγο καιρό βήματα προς ενίσχυση των γυναικείων κατηγοριών αθλητισμού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πως τα έσοδα από το στοίχημα θα μοιραστούν 50% στον επαγγελματικό αθλητισμό και 50% στον ερασιτεχνικό. Απόλυτα λογικό, αφού στο στοίχημα της bwin συμπεριλαμβάνονται και γυναικεία πρωταθλήματα, τα οποία ενδιαφέρουν τους φιλάθλους. Καθώς στη χώρα μας η Α1 Γυναικών σε όλα τα αθλήματα αποτελεί ερασιτεχνικό αθλητισμό, ουσιαστικά θα επιχορηγηθεί με αρκετά μεγάλα ποσά. Πρωτόγνωρες αποφάσεις για τα ελληνικά δεδομένα, οι οποίες θα ενισχύσουν κατά πολύ τα γυναικεία πρωταθλήματα.

Οι ειδικοί των προβλέψεων ΤΜΤ (Τεχνολογία, MME, Τηλεπικοινωνίες) της Deloitte θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια ο γυναικείος αθλητισμός μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στις αναφορές τους. Για να συμπεριληφθεί ένας κλάδος στις συγκεκριμένες προβλέψεις της Deloitte ως αναδυόμενος, πρέπει τα έσοδα του να είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Τα έσοδα πρέπει να είναι από αποκλειστικά γυναικείο αθλητισμό, και όχι για παράδειγμα μικτά τουρνουά κτλ.

Για το 2021, τα μεγέθη του γυναικείου αθλητισμού φαίνεται ότι δε θα φτάσουν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Όμως η δυναμική είναι εκεί, δηλώνουν εκπρόσωποι της Deloitte. Γιατί το ενδιαφέρον αυξάνεται αρκετά τα τελευταία χρόνια, όπως έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA το 2019, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 1 δισ. θεατές παγκοσμίως. Αυτή η θέαση έφερε και την αντίστοιχη αύξηση εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα, ενισχύοντας περαιτέρω τον γυναικείο αθλητισμό.

Για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού, πρέπει να γίνουν περισσότερες δράσεις. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη επένδυση από τα δίκτυα κάλυψης αθλητικών, αναβάθμιση της θέσης των γυναικείων ομάδων στα πλαίσια των συλλόγων (καθώς πολλές γυναικείες ομάδες θεωρούνται ξεχωριστό κομμάτι εντός ενός συλλόγου), εκμετάλλευση της οικονομικής δυναμικής του γυναικείου αθλητισμού από τους χορηγούς και διοργάνωση των σημαντικών γυναικείων αθλητικών event σε πολύ μεγάλα γήπεδα.