UPDATE WHAT'S NEW

Diversity&Inclusion: Όταν οι εταιρείες γίνονται συνώνυμα της διαφορετικότητας και της υψηλής παραγωγικότητας


26 Μαΐου 2021

diversity

Όταν ο βασικός μοχλός σε μια εταιρεία είναι η ισοτιμία, η ηθική και η ίση μεταχείριση των εργαζομένων, τότε μπορούν να συμβούν συναρπαστικές αλλαγές. Και αυτό γνωρίζει να το κάνει με επιτυχία η Ηenkel Ηellas.

Η έννοια της Διαφορετικότητας θα έπρεπε να είναι ταυτόσημη με κάθε εταιρεία και πράξη. Στη Henkel γιορτάζεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των «Eβδομάδων Διαφορετικότητας» και φυσικά κάθε Μάιο στον «Ευρωπαικό Μήνα Διαφορετικότητας», όπου η Henkel συμμετέχει ενεργά σε ποικίλες δράσεις ανάδειξης της σημασίας την έννοιας προώθησης της Ποικιλομορφίας στους οργανισμούς της. Το Μάρτιο του 2019 η Henkel Hellas ήταν μάλιστα, μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που υπέγραψε τη «Χάρτα Διαφορετικότητας» σε συνεργασία με τον oργανισμό “Diversity Charter Greece”, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι πρωτοστατεί στα Ελληνικά δρώμενα σχετικά με θέματα Διαφορετικότητας, Ισότητας και Μη Αποκλεισμού.

Στις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί από την CLEON Conferences & Communications το WOMEN FORUM-Diversity & Inclusion-Digital Edition στο οποίο το jenny.gr είναι χορηγός επικοινωνίας. Με αφορμή το συνέδριο αυτό η Θάλεια Βουβονίκου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος-Κύπρου της Henkel Hellas S.A. παρουσιάζει την στρατηγική που εφαρμόζει η εταιρεία της στον τομέα αυτό.

Στρατηγική Διαφορετικότητας και Μη Αποκλεισμού (Diversity & Inclusion) στην Henkel Hellas

Στην Ηenkel Ηellas η Στρατηγική «Διαφορετικότητας» συνυπάρχει με τις βασικές Αξίες και Αρχές της Διοίκησης της εταιρείας σε Παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μέρος του Οράματος για δημιουργία εμπνευσμένων Ηγετών που καθοδηγούν τις ομάδες σε Αειφόρο ανάπτυξη, έχοντας ως μοχλό τους την ισοτιμία, την ηθική και την ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων.

Οι Πυλώνες Διαφορετικότητας της Henkel περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις διαφορές μεταξύ των εργαζομένων, ορατές ή μη όπως: η Εθνικότητα, η γενιά, η θρησκεία, οι ιδιαίτερες Ικανότητες  (dis- ability),  ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το φύλο και φυσικά οι ποικίλες αντιλήψεις (mindset). Επιπρόσθετα, μέρος της στρατηγικής της εταιρείας είναι η δημιουργία επιμέρους ομάδων με επίκεντρο δραστηριότητας τους την περαιτέρω υποστήριξη των Πυλώνων Διαφορετικότητας στην Henkel Παγκοσμίως. 

Οι Πρεσβευτές Διαφορετικότητας, «Diversity Ambassadors» ανά Cluster χωρών επικοινωνούν σε οργανωμένη βάση και ανταλλάσσουν απόψεις και δράσεις ανά χώρα με γνώμονα την ξεχωριστή κουλτούρα και τις επιμέρους ανάγκες του οργανισμού τους. Είναι σε σταθερή επαφή με τους τοπικούς φορείς που υποστηρίζουν την Διαφορετικότητα και την Ισότητα και συντονίζουν συνέργειες που εξασφαλιζουν την εδραίωση των εννοιών αυτών στις επιμέρους δομές τους. 

Η έννοια της Διαφορετικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ηenkel κατά τη διάρκεια των «Eβδομάδων Διαφορετικότητας» και φυσικά κάθε Μάιο στον «Ευρωπαικό Μήνα Διαφορετικότητας», όπου η Henkel συμμετέχει ενεργά σε ποικίλες δράσεις ανάδειξης της σημασίας την έννοιας προώθησης της Ποικιλομορφίας στους οργανισμούς της. Αυτά τα διαστήματα υλοποιούνται συντονισμένα πλάνα δράσης ανά χώρα και επιμέρους ενέργειες από τη μητρική εταιρεία, μέσα από εκπαιδεύσεις και Ομιλίες με εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς, έντονη επικοινωνία και «role-plays» καθώς και διαδικτυακές Παγκόσμιες συναντήσεις, πλαισιώνοντας τις τοπικές καμπάνιες κάθε οργανισμού. 

Οι άνθρωποι της εταιρείας με χρήση εσωτερικών καναλιών όπως το «yammer» επικοινωνούν τα πλάνα τους με video ή φωτογραφίες και προσκαλούν τους συναδέλφους τους να μοιραστούν τις δικές τους μοναδικές εμπειρίες και γνώμες γύρω από τη Διαφορετικότητα. Τα πλάνα αυτά στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση των αρχών Διαφορετικότητας, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι μας λαμβάνουν μέρος στις δράσεις μας,  μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τις επιτυχίες τους μέσα από την συνύπαρξη και συνεργασία με συναδέλφους τους που δεν «μοιάζουν» με εκείνους/ες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις ιδέες ή/και αντιλήψεις τους. 

Επιπλέον, με τη βοήθεια ψηφιακής Πλατφόρμας Εκπαίδευσης (e-Learning) και τη «γωνία εκπαίδευσης Διαφορετικότητας»- «Diversity Corner» , όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χρήση των Online σεμιναρίων και εργαλείων μας και να μάθουν περισσότερα για την στρατηγική μας, αναπτύσσοντας τις γνώσεις τους σε νέα θέματα γύρω από τη «Διαφορετικότητα», όπως η «ασυνείδητη προκατάληψη – unconscious bias». Η ψηφιακή πλατφόρμα της Henkel για θέματα «Diversity & Inclusion», περιλαμβάνει ποικιλία οnline διαδραστικών σεμιναρίων και ερωτηματολόγια αυτό-αξιολόγησης σε θέματα Διαφορετικότητας, είναι μεταφρασμένη σε περισσότερες από 20 γλώσσες και λειτουργεί 24*7 με άμεση πρόσβαση όλων των εργαζομένων της. 

Επίσης, η νέα online πλατφόρμα με εργαλεία και συμβουλές για νέους γονείς, σε πολλές χώρες όπου δραστηριοποιείται η Henkel, έρχεται να συμπληρώσει τη δέσμευση της Henkel για υποστήριξη σε όλες τις ανάγκες των εργαζομένων της, δίνοντας ξεχωριστή θέση και σημασία στις έννοιες της Πατρότητας και της Μητρότητας. Στη Henkel θεωρούμε ότι ο ρόλος του γονέα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμποδίζει ή να επιβραδύνει την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων μας και την εξέλιξη τους σε ρόλους ευθύνης. 

Η «Χάρτα Διαφορετικότητας»

Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας  - Covid 19- , οι αξίες της Διαφορετικότητας κατάφεραν να μας φέρουν πιο κοντά καθώς υπήρξε από την αρχή πλάνο σεβασμού στις επιμέρους ανάγκες των ανθρώπων μας και των οικογενειών τους, συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας για υποστήριξη του μοντέλου εξισορρόπησης Εργασίας- Ζωής – “Work -Life Balance”. 

Όπως προαναφέρθηκε, το Μάρτιο του 2019 η Henkel Hellas ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που υπέγραψε τη «Χάρτα Διαφορετικότητας» σε συνεργασία με τον oργανισμό “Diversity Charter Greece” αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι πρωτοστατεί στα Ελληνικά δρώμενα σχετικά με θέματα Διαφορετικότητας, Ισότητας και Μη Αποκλεισμού. 
Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις για «Διαφορετικότητα» και « Ισότητα» δεν περιορίζονται σε δράσεις όπως οι παραπάνω στην Henkel.

Η δέσμευση της Henkel για το σεβασμό στη Διαφορετικότητα και την Ισότητα έχει πρωτίστως προεκτάσεις  στην καθημερινή διαχείριση θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού και στην παρακολούθηση ειδικών δεικτών Διαφορετικότητας (KPIs). Υποστηριζόμενοι από την Κεντρική Διοίκηση της εταιρείας μας, όλοι οι Υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού κατευθύνουν τους Ηγέτες σε χάραξη ξεκάθαρων πολιτικών, σεβασμό στα Ίσα Δικαιώματα σε κάθε ξεχωριστό τομέα διοίκησης εργαζομένων. 

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια Επιλογής Προσωπικού οι Δείκτες σεβασμού Διαφορετικότητας δίνουν την κατεύθυνση για ίσο αριθμό αξιολόγησης υποψηφίων και από τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ρόλου. Επιπλέον, η επεξεργασία και η παρουσίαση δεικτών όπως « ισοτιμία μισθών – gender pay gap», δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για τις όποιες διαφοροποιήσεις μισθών ανδρών και γυναικών και στην χάραξη νέων πλάνων δράσης.

Οι δείκτες Διαφορετικότητας παρουσιάζονται στις επιμέρους Διοικήσεις των χωρών, τα αποτελέσματα τους αναφέρονται σε κεντρικό επίπεδο στο Board της Ηenkel και κάθε χρόνο μπαίνουν νέοι στόχοι που δεν επιτρέπουν της παρέκκλιση από τον αρχικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη όλων των ανθρώπων μας και με την πεποίθηση ότι οι επιμέρους διαφορές τους είναι η Κινητήριος Δύναμη μας και συμβάλλουν στην περαιτέρω Οικονομική και Αειφόρο Ανάπτυξη.

Θάλεια Βουβονίκου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος-Κύπρου, Henkel Hellas S.A.

jenny.gr

Η Θάλεια Βουβονίκου συμμετέχει στο  συνέδριο WOMEN FORUM – Digital Edition, από την CLEON CONFERENCES & COMMUNICATIONS το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 08 Ιουνίου 2021. Το συνέδριο θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου.
 
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 
Το θέμα της αναλογικής και ισόρροπης εκπροσώπησης της γυναίκας στον εργασιακό χώρο αποτελεί χρόνιο πρόβλημα αλλά και στρατηγικό στόχο πολλών εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Το χάσμα που καταγράφεται στην ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλλων στο πεδίο της απασχόλησης στην χώρα μας αλλά και οι άνισες δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης και οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των δυο φύλων, δεν αποτελούν μόνο στοιχείο καταστρατήγησης ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και ανασταλτικό παράγοντα σε αναπτυξιακό επίπεδο. Αυτή η τελευταία παράμετρος είναι στοιχείο πολλών ερευνών οι οποίες καταδεικνύουν, ότι εάν οι γυναίκες διαδραμάτιζαν τον ίδιο ρόλο με τους άνδρες στην αγορά εργασίας, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
Στο  WOMEN FORUM θα συζητηθούν τα θέματα και τα προβλήματα αυτά μέσα από την πρακτική οπτική γωνία των επιχειρήσεων και πως οι ίδιες και με ποια ειδικά προγράμματα και εργαλεία προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν.
 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
 
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Diversity & Inclusion στον χώρο της εργασίας
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ:- Diversity & Inclusion -Case Studies
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: Η γυναίκα στην αγορά εργασίας σήμερα- Equal-Salary
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV:Η δέσμευση της Διοίκησης-Η δημιουργία προγράμματος-Τα αποτελέσματα

Δειτε πληροφορίες για το συνέδριο στο: https://cleon.gr/conferences/women-forum/