UPDATE WHAT'S NEW

Διαβάστε το αργά και προσεκτικά: Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε ποσότητα πλαστικού ίση με μια πιστωτική κάρτα


The Jennettes

14 Οκτωβρίου 2021

Διαβάστε το αργά και προσεκτικά: Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε ποσότητα πλαστικού ίση με μια πιστωτική κάρτα
Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε ποσότητα πλαστικού όσο μια πιστωτική κάρτα σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία, καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 5 γραμμάρια πλαστικού ΚΑΘΕ εβδομάδα, παγκοσμίως. Δηλαδή το ισοδύναμο μιας πιστωτικής κάρτας.

Ενώ μπορεί να μην τρώτε ένα κομμάτι πλαστικό με τον πρωινό σας καφέ (ελπίζουμε), η μόλυνση από το πλαστικό έρχεται με τη μορφή "μικροπλαστικών" - μικροσκοπικών σωματιδίων, μικρότερων των πέντε χιλιοστών - που εντοπίζονται στο φαγητό και το πόσιμο νερό. 

Αυτά τα  μικροπλαστικά μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως τα μικροσφαιρίδια που βρίσκονται σε ορισμένα είδη οδοντόκρεμας ή από μεγάλα κομμάτια πλαστικού που σταδιακά διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια όταν πετιούνται ή/και εκτίθενται στα στοιχεία της φύσης. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτών των μικροπλαστικών προέρχεται από το πλύσιμο και τη χρήση ρούχων από συνθετικές ίνες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 176.500 μετρικοί τόνοι συνθετικών μικροϊνών απελευθερώνονται κάθε χρόνο, κυρίως από (ναι, σωστά μαντέψατε) πολυεστέρα και νάιλον.

Μόλις απελευθερωθούν, αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού βρίσκουν τον δρόμο τους σε ποτάμια και ωκεανούς, όπου τρώγονται από ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα, τα οποία στη συνέχεια γίνονται μέρος της τροφικής μας αλυσίδας. 

Αν νομίζετε ότι η το να αποφέυγετε τα θαλασσινά θα σας προστατεύσει από αυτή τη μόλυνση από πλαστικό, όμην βιάζεστε. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε μπύρα, οστρακοειδή και αλάτι. Επιπλέον, στην έκθεση "No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People". διαπιστώθηκε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει έως και 1.769 σωματίδια πλαστικού κάθε εβδομάδα μόνο πίνοντας νερό - εμφιαλωμένο ή βρύσης.