UPDATE WHAT'S NEW

#ElizaSociety: Ο «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών» που στοχεύει στη μηδενική ανοχή απέναντι στην κακοποίησή τους


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2022

#ElizaSociety: Ο «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών» που στοχεύει στη μηδενική ανοχή απέναντι στην κακοποίησή τους
pexels
568.000 παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. 7.500 κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο, 1 στα 2 παιδιά βίωσε σωματική βία κατά το τελευταίο έτος, 77% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχθεί σωματική βία μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας . Όλα αυτά τα νούμερα μαζί αρκούν για να υλοποιηθεί ο «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών» από το Σωματείο ΕΛΙΖΑ

Η κακοποίηση ενός παιδιού περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας. Για τα βρέφη και τα πιο μικρά παιδιά λαμβάνει τον όρο της «κακομεταχείρισης» που περιγράφεται ως σωματική, σεξουαλική, συναισθητική κακοποίηση και παραμέληση -από γονείς και από άλλες μορφές εξουσίας. Όσο μεγαλώνουν και μεταβαίνουν στην ενήλικη ζωή, η βία από τους συνομηλίκους τους και τους σεξουαλικούς τους συντρόφους επικρατεί σε πολύ υψηλά ποσοστά, παγκοσμίως.

H κακοποίηση του παιδιού απαιτεί από όλους μας μηδενική ανοχή και μια οικογένεια δυνατή και ενημερωμένη. Αυτό έχει ως προτεραιότητα και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, που στοχεύει στην προάσπιση των δικαιωμάτων ευάλωτων παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση, υλοποιώντας το πανελλαδικής εμβέλειας έργο: «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών».

Το έργο θα διαρκέσει 12 μήνες με πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας παιδιών, μέσω της Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης των Πολιτών ενάντια στη βία στα παιδιά, στην Πρόληψη του φαινομένου και τον Πρώιμο Εντοπισμό, καθώς και την επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων/ λειτουργών αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αν και η προστασία της παιδικής ηλικίας εμπεριέχεται σε ένα διεθνές θεσμοθετημένο πλαίσιο, στην πράξη τα παιδιά παραμένουν απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε πάσης φύσεως κινδύνους. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα:

568.000 παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

7.500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο

1 στα 2 παιδιά βίωσε σωματική βία κατά το τελευταίο έτος

77% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχθεί σωματική βία μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας

Ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας

Πηγές: Becan Study, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2013 Unicef, 2021

Το εθνικό έργο του «Κύκλου Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών» σε αριθμούς

Επιμόρφωση 1.000 δημοσίων λειτουργών σε όλη την Ελλάδα

Ενημέρωση 10.000 γονέων και φροντιστών για την πρόληψη της σωματικής κακοποίησης

Νέα τηλεοπτική καμπάνια για την προστασία ευάλωτων παιδιών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ACTIVE CITIZENS FUND

Το έργο “Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το ΕΛΙΖΑ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά. Στη χώρα μας, η Σύμβαση επικυρώθηκε το 1992, με σχετικό νομοθέτημα (νόμος 2101/92). Μέσω των 54 άρθρων της Σύμβασης ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, προκειμένου να προλαμβάνεται το αποτρόπαιο φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 1.000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ & ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ένα εκτενές πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.000 επαγγελματιών υγείας και φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία και υπό την επιστημονική επίβλεψη του προσωπικού της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 διαδικτυακά σεμινάρια, με τη συμβολή παιδιάτρων από Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Πάτρα και Ιωάννινα, όπου οι συμμετέχοντες επιμορφώνονται με στόχο την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης.
Παράλληλα, υλοποιείται και η εκπαίδευση στο ειδικά σχεδιασμένο Πρωτόκολλο-εργαλείο για την ανίχνευση της σωματικής κακοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ιατρός, όταν αντιληφθεί κάποιο ύποπτο περιστατικό.

2. ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA & ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ

Ειδικά σχεδιασμένο περιεχόμενο διοχετεύεται στα social media, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα Δικαιώματα των Παιδιών, καθώς και την ενεργοποίησή τους, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία. Ήδη, περισσότεροι από 900.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα έχουν δει, μοιραστεί και αλληλεπιδράσει με το υλικό, αποτελώντας και οι ίδιοι κρίκοι της αλυσίδας προστασίας των παιδιών.
Ταυτόχρονα, ένα νέο τηλεοπτικό σποτ για την πρόληψη της σωματικής κακοποίησης, θα προβάλλεται από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας.

3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ 10.000 ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

Περισσότεροι από 20.000 οδηγοί «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα» και «Σύνδρομο Ταρακουνήματος του μωρού» αναμένεται να διατεθούν σε 10.000 νέους γονείς και φροντιστές σε όλη την Ελλάδα. Με τη βοήθεια των οδηγών αυτών, αναμένεται να δοθούν πρακτικές λύσεις και απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς βρεφών και μικρών παιδιών, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα, περιστατικά παραμέλησης και βίαιες συμπεριφορές.

Στην παρουσίαση πήραν μέρος οι:

Ελένη Καρακίτσιου, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων Ιδρύματος Μποδοσάκη
Βάννα Μαρκετάκη, Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΛΙΖΑ
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Υπεύθυνη Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών
Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δρ. Δικαιώματα Παιδιού, Δικηγόρος, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ, Επιστημονικής συνεργάτης ΕΛΙΖΑ, επιστημονική συνεργάτης ΙΕΠ