UPDATE WHAT'S NEW

Anther: Comfort ελληνική κουζίνα στο νέο εστιατόριο του Perianth στην καρδιά της Αθήνας


JTeam

6 Ιουνίου 2025

Anther: Comfort ελληνική κουζίνα στο νέο εστιατόριο του Perianth στην καρδιά της Αθήνας
Ο σεφ Νάσος Τσιρονίκος, ο οποίος είχε προηγουμένως εργαστεί σε φημισμένα εστιατόρια στην Αθήνα, υπογράφει τρία διαφορετικά μενού

Στο Anther, το ολοκαίνουργιο εστιατόριο του ξενοδοχείου Perianth, η σύγχρονη ελληνική κουλτούρα αποτυπώνεται τόσο μέσα από υψηλής ποιότητας ελληνικά πιάτα όσο και με μια σειρά από συνεργασίες με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και σχεδιαστές.

Μετά από εκτενή ανασχεδιασμό του χώρου του εστιατορίου, που φέρει την υπογραφή του στούντιο αρχιτεκτονικής En-route, το Perianth Hotel εγκαινίασε πριν λίγο καιρό το Anther.

Όπως και το ιδιαίτερο όνομα που επέλεξε για το ξενοδοχείο Perianth ο καταξιωμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου, έτσι και το Anther είναι εμπνευσμένο από τα λουλούδια και συγκεκριμένα από την ελληνική λέξη ανθήρας – την τροφή του λουλουδιού. Η ονομασία του εστιατορίου αποτελεί παράλληλα μια σαφή αναφορά στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, την «πλατεία των λουλουδιών», το ολοζώντανο μέρος όπου βρίσκεται το κτίριο.

Το Anther καλωσορίζει τους επισκέπτες στο ισόγειο του ξενοδοχείου Perianth και πρωταγωνιστής της εσωτερικής του δομής είναι το μεγάλο, κυκλικό terrazzo μπαρ με σκαμπό από φυσικό ξύλο, μια ακόμη σύνδεση με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα. Χαρακτηριστικό του είναι ότι οι γυάλινες πόρτες που βρίσκονται περιμετρικά ανοίγουν, χαρίζοντας στους θαμώνες την αίσθηση μιας άτυπης αλληλεπίδρασης με τους περαστικούς της πλατείας Αγίας Ειρήνης.

Ο σεφ Νάσος Τσιρονίκος, ο οποίος είχε προηγουμένως εργαστεί σε φημισμένα εστιατόρια στην Αθήνα, υπογράφει τρία διαφορετικά μενού μέσα από τα οποία έχει καταφέρει να συνδέσει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τη σύγχρονη προσέγγιση της γαστρονομίας, έχοντας ως σύμμαχο εκλεκτή πρώτη ύλη με προϊόντα από όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα βιολογικά, όπως το τυρί βολάκιτης Άνδρου, το αβοκάντο Κρήτης και προσούτο Θράκης.

Η ημέρα ξεκινάει με ένα πρωινό (τόσο για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, όσο και για το ευρύτερο κοινό) ιδιαίτερα πλούσιο σε επιλογές,περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων χειροποίητα αρτοσκευάσματα και μπάρες ενέργειας, μπολ με açaí και διάφορα πιάτα με βάση τα αβγά. Ακολουθεί το all-day μενού του brunch και του lunch, που σερβίρεται έως τις 6 το απόγευμα και αποτελείται από πιο ελαφριά πιάτα, όπως σαλάτα με παλαιωμένο ανθότυρο, κοτόπουλο με φιστίκια Αιγίνης, μοσχαρίσιο χτένι με γιαούρτι, αλλά και ψάρι ημέρας με ρεβιθάδα στη γάστρα.

Jenny.Gr

Για το βράδυ ο σεφ προτείνει μια επιλογή από εκλεπτυσμένα εποχικά πιάτα, φτιαγμένα με μεράκικαι εκλεκτά ντόπια υλικά. Τα χόρτα εποχής με πουρέ γλυκοπατάτας και η μπουράτα Κερκίνης με τοματίνια και βασιλικό φέρνουν τις δροσερές γεύσεις της Μεσογείου στο τραπέζι. Τα αβγά με στάκα αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής κρητικής συνταγής, ενώ το γιουβέτσι με ουρά μόσχου είναι η επιτομή του ελληνικού comfortfood. Στα signature πιάτα του Anther συγκαταλέγονται και οι μακαρούνες με καπνιστή μελιτζάνα, κρέμα γραβιέρας και μανιτάρια, ενώ η έκπληξη έρχεται γαστρονομικά από τα ρεβίθια στη γάστρα με μπρουσκέτα αρωματισμένη με πελτέ ντομάτας. Φυσικά ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο ψάρι φρικασέ ένα πιάτο με πλούσια γεύση και απαλή υφή καθώς και στο φιλέτο Black Angus που έρχεται μαζί με φρέσκιες, crispy και λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες και αρωματική σάλτσα μαϊντανού.

Οι λάτρεις των γλυκών θα ενθουσιαστούν με το crumble ελαιόλαδου με μους αβοκάντο, κακάο και φρούτα εποχής. Για όσους αγαπούν τις πιο elegant, λιγότερο γλυκές γεύσεις η κρέμα λεμόνι με μπισκότο βανίλιας έχει μια ισορροπημένη οξύτητα που έρχεται να ολοκληρώσει τη γαστρονομική εμπειρία.

Τα λαχταριστά αυτά πιάτα σερβίρονται σε χειροποίητα πορσελάνινα σερβίτσια σχεδιασμένα από την ταλαντούχα Valinia Svoronou, εμπνευσμένα από παραδοσιακές ελληνικές φόρμες και άνθη, προσκαλώντας τους επισκέπτες να φανταστούν νέες αφηγήσεις όσο απολαμβάνουν το φαγητό τους.

Σε ένα ωραίο πάρε-δώσε κουζίνας και μπαρ, στο Anther θα βρείτε επίσης καλοφτιαγμένα cocktail, όπως το Rum Hot με παλαιωμένο ρούμι, πικραμύγδαλο, πορτοκάλι, λάιμ και μπαχαρικά, ενώ για όσους αγαπούν τις πιο γλυκές γεύσεις το Spicy Pomegranate με λευκή τεκίλα, μεσκάλ, ιβίσκο και ρόδι είναι το ιδανικό. Για όσους προτιμούν τα virgin cocktails, το Passion Bouquet με φρούτα του δάσους, αμύγδαλο και ανανά καθώς και το Rose Temple με μαύρα μούρα, τριαντάφυλλο και λάιμ είναι οι προτάσεις του μπαρ σε mocktails.

Η αγάπη για την τέχνη και την καλαισθησία αποδεικνύεται και από τις στολές του προσωπικού τις οποίες δημιούργησε ο Έλληνας σχεδιαστής μόδας Άγγελος Μπράτης και είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Ο προσεκτικά τοποθετημένος φωτισμός του Anther είναι δημιούργημα της βραβευμένης Ελευθερίας Ντεκώ, ακόμη μία απόδειξη της υψηλής αισθητικής και της έμφασης στη λεπτομέρεια.

Το σκηνικό ολοκληρώνουν εικαστικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή των ιδιοκτητών, με αξιοσημείωτη την custom-made τοιχογραφία Blossoms Blossoming της Αθηναίας καλλιτέχνιδας Ελένης Μπαγάκη, που εκτείνεται κατά μήκος της σκάλας που οδηγεί στην κουζίνα, ένα όμορφο αμάλγαμα παστέλ μπλε και ροζ αποχρώσεων που μας γεμίζει με αισιοδοξία.