VIDEO

Τα παιδιά απαντάνε στην ερώτηση "Τι σας κάνει να διαφέρετε μεταξύ σας;" - και οι απαντήσεις τους είναι υπέροχες


Χριστίνα Γουδρούπη

26 Νοεμβρίου 2018

children2.jpg

Τα παιδιά δε βλέπουν τις διαφορές όπως οι ενήλικες. Στα μάτια τους, είναι πιο σημαντικό αν ο φίλος τους τρώει ντομάτες όσο και οι ίδιοι παρά αν έχει πιο σκούρο δέρμα.

Στο παρακάτω video του BBC τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυάδες με τους φίλους τους και κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση "Τι σας κάνει διαφορετικούς;" Οι απαντήσεις που δίνουν δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θα περίμενε ένας ενήλικος να απαντήσουν, ή με αυτό που θα απαντούσε ο ίδιος. Τα παιδιά δεν εντοπίζουν ως αξιοσημείωτη διαφορά το χρώμα του δέρματος, αλλά τη σχέση τους με τις ντομάτες.

Ίσως εμείς να μην το προσέχαμε κατευθείαν, πάντως αυτά τα δύο παιδιά διαφέρουν κυρίως ως προς το αν τους αρέσει το μαρούλι. "Παλιά δε μου άρεσε το μαρούλι, αλλά τώρα μου αρέσει.", λέει ο μικρός. "Εμένα δε μου αρέσει καθόλου το μαρούλι", λέει η μικρή.

Τα δύο αγοράκια έχουν ένα ανυπέρβλητο χάσμα να γεφυρώσουν, καθώς ο Artie έχει μεγαλύτερα δάχτυλα ποδιών από τον φίλο του. Eπίσης, το σπίτι του ενός δεν έχει σκίουρους στην οροφή κι έτσι μπορούν να βλέπουν πιο άνετα τηλεόραση.

"Στη Lucy αρέσει η σάλτσα ντομάτας κι εμένα δε μου αρέσει τόσο πολύ", λέει ένα άλλο κοριτσάκι.

"Eγώ είμαι καλή στη γυμναστική και η φίλη μου στο κολύμπι" λέει κάποιο άλλο.

Το καλύτερο όμως είναι ότι το video επιστρέψει ξανά και ξανά στα δύο αγοράκια που έχουν ντυθεί σαν δίδυμα για το γύρισμα. Από την αρχή βασανίζονται να εντοπίσουν τη διαφορά, νιώθουν αμήχανα και ξεφυσάνε. Μετά από αρκετές απενωσμένες προσπάθειες και μετρήσεις ύψους, καταλήγουν ότι ο ένας είναι καλύτερος στο "tig" και ο άλλος είναι καλύτερος στο να μένει στο "den", ό,τι κι αν είναι αυτά.

Το video κλείνει με τη φράση "Όταν πρόκειται για διαφορές, τα παιδιά βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά" κι αυτό είναι αλήθεια.

Οπότε την επόμενη φορά που θα σας πιάσει η απελπισία -γιατί γίνονται έτσι πλέον τα παιδιά; πού πάει η επόμενη γενιά; σε τι κόσμο ζούμε; - δείτε ξανά το video, για να θυμηθείτε ότι τα παιδιά τα πάνε μια χαρά και τα καταφέρνουν.

Δείτε ακόμη: #equalpay: Τα παιδιά μάς διδάσκουν ισότητα και δικαιοσύνη