VIDEO

8 πράγματα που οι γυναίκες με αυτισμό θέλουν να ξέρουμε


Χριστίνα Γουδρούπη

27 Νοεμβρίου 2018

autism.png

"Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται κάποια ασθένεια, σκέφτονται κάτι εκφυλιστικό, που σε πονάει και που θα σε σκοτώσει. Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια. Είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία." Με αυτά τα λόγια της Amy, η οποία διαγνώστηκε με αυτισμό στα 11 της ξεκινάει το video του Iris, μέσα από το οποίο γυναίκες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μοιράζονται μαζί μας πράγματα που θα ήθελαν να ξέρουμε.

1. Ο αυτισμός είναι ένα ευρύ φάσμα

"Ακούω συχνά τη φράση 'δε δείχνεις αυτιστική'. Ο αυτισμός όμως είναι κατι εσωτερικό, όχι εξωτερικό. ", λέει η Kirsten. "Δεν είναι ένα γραμμικό φάσμα το οποίο είναι υψηλό ή χαμηλό. Είναι μια διακλάδωση που κάθε κλαδί έχει το δικό του φάσμα, ένα περίεργο τρισδιάστατο χάος."

2. Έχουμε συναισθήματα

"Θα διαφωνούσα εντελώς με την ιδέα ότι δεν έχουμε συναισθήματα, λέει η Sybelle, η οποία διαγνώστηκε στα 27 της. "Αντιθέτως, είμαστε πάρα πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι. Απλώς μερικές φορές δεν το εκφράζουμε με τον τρόπο που περιμένουν οι άνθρωποι. Το νιώθουμε, είναι εκεί, απλώς δε βγαίνει προς τα έξω. Και όταν βγαίνει, είναι υπερβολική η έκφραση", συνεχίζει. Η Αmy προσθέτει ότι "Δεν μπορούμε να φιλτράρουμε τα συναισθήματά μας, γιατί είναι πολύ έντονα. Οπότε 'κατεβάζουμε διακόπτες' ως ένα τρόπο να τα διαχειριστούμε".

3. Οι κοινωνικές συναναστροφές μπορούν να γίνουν πολύ δύσκολες

"Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να φαίνομαι όπως είμαι τώρα", λέει η Joan. "Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια. Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι ένας μυς για εμάς". Όλες οι γυναίκες συμφωνούν ότι το να μπορεί κάποιος να τους πει ότι δείχνουν να λειτουργούν πολύ καλά απαιτεί για αυτές ιδιαίτερο κόπο και είναι εξουθενωτικό, ακόμα κι όταν βρίσκονται με ανθρώπους που αγαπούν και νιώθουν άνετα. Για έναν άνθρωπο με αυτισμό, κάθε μικρή κίνηση απαιτεί συνειδητή προσπάθεια.

4. Η διάγνωση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία

Πολλές γυναίκες διαγνώστηκαν μεταξύ των 20 και των 30 ή και ακόμα πιο μετά. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι επειδή τα κριτήρια για τη διάγνωση έχον βασιστεί σε αγόρια με αυτισμό, ο οποίος στα κορίτσια και τις γυναίκες δείχνει διαφορετικός.

5. Τα υπονοούμενα των ραντεβού μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά έχουμε ερωτική ζωή.

"Προσκαλείς ένα κορίτσι σπίτι σου για ταινία, κι εκείνη νομίζει ότι θα δείτε ταινία." λέει η Kirsten. Για τους ανθρώπους με αυτισμό, είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν τα υπονοούμενα, γιατί παίρνουν τα πάντα κυριολεκτικά. Πάντως η κοινή αντίληψη ότι τα άτομα στο φάσμα δεν έχουν σεξουαλική ζωή, είναι λανθασμένη. Ωστόσο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο ότι οι έφηβοι με αυτισμό δε διδάσκονται σεξουαλική αγωγή, με αποτέλεσμα οι αυτιστικές γυναίκες να έρχονται συχνότερα σε επαφή με βίαια περιστατικά ή να πέφτουν θύματα παρενόχλησης και βιασμού.

6. Έχουμε πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα

"Πολλοί νομίζουν ότι μας ενδιαφέρει μόνο η επιστήμη και τα μαθηματικά και άλλα πράγματα που θυμίζουν τον Rainman", λέει η Johan. Αλλά ειδικά γυναίκες που βρίσκονται στο φάσμα ενδιαφέρονται πολύ και για τις τέχνες. Τα ενδιαφέροντα μιας κοπέλας με αυτισμό μπορούν να είναι ίδια με οποιασδήποτε κοπέλας. Από μυθιστορήματα φαντασίας και μουσική, μέχρι τέχνες και κοινωνικές επιστήμες.

7. Το bullying είναι απαίσιο

"Τα παιδιά με πείραζαν για ένα σωρό λόγους που δεν καταλάβαινα", λέει η Sybelle. "Ένιωθα σπασμένη, ένιωθα περίεργη, ένιωθα διαφορετική", λέει η Morenike. Οι γυναίκες με αυτισμό συμφωνούν ότι είναι μια κοινη κακή εμπειρία, αλλά μετά από χρόνια όλες έμαθαν να βρίσκουν άλλους ανθρώπους που έχουν επίσης περάσει δύσκολα και να κάνουν πραγματικές φιλίες.

8. Βελτιώνεται με το χρόνο

Πολλές από αυτές τις γυναίκες έχουν διδακτορικά, τραγουδάνε σε μεγάλες συναυλίες, ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις (η Sybelle ήταν στην τελική φάση του Mars One, που στέλνει ανθρώπους στον Άρη!). Όλες πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια και ακόμα περισσότερο για τις επόμενες γενιές, τα πράγματα θα είναι ολοένα και καλύτερα.

Δείτε ακόμη: «Η Ρουτίνα»: Η ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό που πρέπει όλοι να δούμε