VIDEO

O Μάνος Χατζιδάκις και η ιστορία πίσω από το ανεπιθύμητο Oscar του


Χριστίνα Γουδρούπη

17 Απριλίου 2019

manos1.png

H 33η τελετή των βραβείων της Ακαδημίας, έγινε στις 17 Απριλίου του 1961, και ήταν μια πολύ ιδαίτερη τελετή. Το τραγούδι «Τα Παιδιά του Πειραιά» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» κέρδισε το βραβείο Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, αλλά ο συνθέτης του, Μάνος Χατζιδάκις, δεν ήταν εκεί για να το παραλάβει.

Δεν επρόκειτο βέβαια για ατυχία. Ήταν απλώς ο τρόπος του Χατζιδάκι να δείξει την αντίθεσή του με τον θεσμό των Oscars. Η Ακαδημία του έστειλε το βραβείο ταχυδρομικώς, αλλά το χρυσό αγαλματίδιο χάθηκε στη διαδρομή προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, όταν τελικά δέχθηκε να φωτογραφηθεί με το βραβείο, δανείστηκε το αγαλματίδιο της Κατίνας Παξινού, το οποίο εκείνη είχε κερδίσει για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα».

Η ιστορία του ανεπιθύμητου Oscar όμως έχει και συνέχεια.

Η Ακαδημία αποφάσισε να φτιάξει ένα νέο αγαλματίδιο και  να του στείλει, αλλά κι αυτό βρέθηκε σύντομα στο καλάθι με τα σκουπίδια. Το βρήκε κατά τύχη η καθαρίστρια, και το έδωσε στην αδερφή του, κι έτσι το βραβείο ξαναγύρισε στα χέρια του. Ο Χατζιδάκις αποφάσισε να το κρατήσει, για να κρατάει ανοιχτή την πόρτα του γραφείου του, με την χαρακτηριστική φράση «Τώρα μπορώ να το κρατήσω, γιατί συμβολικά και πρακτικά μου κρατάει την πόρτα ανοιχτή».

Του πήρε πολλά χρόνια να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το έργο του τιμήθηκε για ένα τόσο απλοϊκό τραγούδι. Παρόλα αυτά, τα «Παιδιά του Πειραιά» παραμένουν ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα τραγούδια διεθνώς.

Δείτε ακόμη: 25 χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη