VIDEO

Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις ζωές μας


The Jennettes

20 Μαρτίου 2020

Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις ζωές μας

Μέχρι στιγμής η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους, έχει μολύνει περισσότερους από 230.000 ενώ έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές και ανακοίνωσαν επιτέλους κάποια συντονισμένη δράση. Η δράση στοχεύει κυρίως στην τόνωση της οικονομίας, και λιγότερο στον καθορισμό ενός απαραίτητου οδικού χάρτη για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει ενώ είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.

Η συμπεριφορά, ωστόσο, όλων μας «ο καθένας για τον εαυτό του» πηγάζει από την τάση να εμπιστευόμαστε τα συναισθήματά μας περισσότερο από τα γεγονότα. Οι περισσότερες πληροφορίες που λαμβάνουμε μέσω των μέσων ενημέρωσης έχει να κάνει με κρούσματα, νοσηλευόμενους και νεκρούς. Δεν αξιολογούμε σωστά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες, ακόμη και ασυμπτωματικές. Κι έτσι κυριαρχεί ο φόβος και ο πανικός. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το μυαλό. Και συχνά ο φόβος βγάζει τον χειρότερό μας εαυτό. Άλλωστε πολλές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με ανθρώπους να αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ ή να τσακώνονται μεταξύ τους για ένα ρολό χαρτί υγείας!

jenny.gr

Κάποια στιγμή στη ζωή μας οι περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο που νομίζαμε πάνω σε αυτά που μας συμβαίνουν. Τώρα ιδιαίτερα με τον κορωνοϊό, αυτό συμβαίνει σε όλους μας ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια ομαδική «προσγείωση» στην πραγματικότητα, που πλήττει καίρια τον ψυχισμό μας. Δεν είναι όμως, όλα μαύρα.

Φυσικά, ο πιο πολύς κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει στη δουλειά του, περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι του ενώ έχει αλλάξει η ρουτίνα και η καθημερινότητά του. Όμως, οι στιγμές είναι κρίσιμες για όλη την ανθρωπότητα και είναι σημαντικό όλοι να καταλάβουμε πως #μένουμε_σπίτι για να σώσουμε όσο περισσότερα άτομα μπορούμε από την πανδημία του κορωνοϊού. Ένα είναι το σίγουρο, ότι μετά από αυτή την περιπέτεια, όλοι θα νιώθουμε διαφορετικά, ίσως πιο ενωμένοι και ίσως πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Δείτε εδώ το video από το BBC που μιλά για τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός στις ζωές μας.