VIDEO

«Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού»: Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου που βίωσαν βία κατά τη διάρκεια του lockdown


The Jennettes

1 Ιουνίου 2020

«Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού»: Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου που βίωσαν βία κατά τη διάρκεια του lockdown

Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού», το 1925 από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας. Η Google με το σημερινό της Doodle τιμά τα παιδιά όλου του κόσμου.

Εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, ζουν σε συνθήκες, όπως είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Μάλιστα, τους τελευταίους 3 μήνες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε συνθήκες εγκλεισμού, φέρνοντας στο προσκήνιο πολλά και σοβαρά θέματα, αλλάζοντας ταυτόχρονα την καθημερινότητά μας.

Για κάποια παιδιά, ο περιορισμός επιδείνωσε την καθημερινότητα τους, ακόμα περισσότερο, ενώ πολλά ήταν εκείνα, που την περίοδο του εγκλεισμού, βίωσαν ψυχική και σωματική βία. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, κάποια παιδιά αναγκάζονται για λόγους υγείας να περιοριστούν, να απομακρυνθούν από φίλους, να μην συμμετέχουν στα σχολικά δρώμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτά λοιπόν τα παιδιά, στρέφεται η σκέψη όλων μας κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

https://youtu.be/DtzlxpDRiMk

Η παιδική εργασία αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού και έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη τους, οδηγώντας τα δυνητικά σε δια βίου σωματική ή ψυχολογική βλάβη. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μία ισχυρή σχέση  μεταξύ φτώχειας και παιδικής εργασίας, ενώ η παιδική εργασία με τη σειρά της διαιωνίζει τη φτώχεια κρατώντας τα παιδιά των φτωχών μακριά από την εκπαίδευση και την προοπτική για κοινωνική άνοδο.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έδειξε ότι η εξάλειψη της παιδικής εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικονομικά οφέλη σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερα από το κόστος, ως επί το πλείστον συνδεδεμένα με επενδύσεις σε καλύτερη εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες.