Ερευνητές εξεπλάγησαν με τον τρόπο που έμαθαν να πιάνουν τη λεία τους τα δελφίνια

The Jennettes
Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020

Λίγα είναι τα ζώα που χρησιμοποιούν εργαλεία για την τροφή τους. Συνήθως πιάνουν κατευθείαν το θήραμά τους με τα νύχια ή τα δόντια τους.

Τα δελφίνια που εθεάθησαν στην Αυστραλία να παγιδεύουν τα ψάρια σε τεράστια κοχύλια είναι άξια λόγου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς αυτά τα δελφίνια έμαθαν να πιάνουν τη λεία τους με αυτόν τον απίθανο τρόπο, χρησιμοποιώντας τα ράμφη τους για να φέρουν στην επιφάνεια της θάλασσας τα κοχύλια και στη συνέχεια να ρίχνουν το ψάρι στο στόμα τους.

«Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η συμπεριφορά συλλογής τροφής (το «shelling»), όπου τα δελφίνια παγιδεύουν τα ψάρια-στόχο σε άδεια κοχύλια, μεταδίδεται με την κοινωνική μάθηση ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες», αναφέρει η Sonja Wild, που εκπόνησε την έρευνα για το διδακτορικό της στο University of Leeds.

Οι μητέρες και τα μικρά τους σχηματίζουν συνήθως πολύ στενούς δεσμούς, μένοντας κοντά ο ένας στον άλλον τουλάχιστον για 2 χρόνια, μαθαίνοντας κοινωνικές συμπεριφορές και τεχνικές ταΐσματος. Τα ευρήματα παρουσίασαν ομοιότητες ανάμεσα στα δελφίνια και τους πιθήκους, που επίσης μαθαίνουν τέτοιες διατροφικές συμπεριφορές από το κοινωνικό τους περιβάλλον.