VIDEO

Green Banana: Η εξερεύνηση της μυστηριώδους μπλε τρύπας


The Jennettes

11 Αυγούστου 2020

Green Banana: Η εξερεύνηση της μυστηριώδους μπλε τρύπας

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να κατανοήσουν, μεταξύ άλλων, το αν η συγκεκριμένη μπλε τρύπα συνδέεται με άλλες, σε ένα ευρύτερο δίκτυο, και αν στο εσωτερικό της αναβλύζει γλυκό νερό. Υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, θαλάσσιες τρύπες στον ωκεάνιο βυθό και οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν μία από αυτές, τη μυστηριώδη «Green Banana» στον Κόλπο του Μεξικού.

«Πρόκειται για ένα εξερευνητικό εγχείρημα καθώς δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις. Είναι (οι μπλε τρύπες) ένα πολύτιμος, απαραίτητος οικότοπος; Επηρεάζουν την γύρω περιοχή ή είναι απλώς περιοχές απομονωμένες;» σημειώνει ο Jim Catler του Ινστιτούτου Mote. Σύμφωνα με τον Larry Borden, καπετάνιο και ψαρά που γνωρίζει τη συγκεκριμένη μπλε τρύπα εδώ και δεκαετίες, το όνομά της προέκυψε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν ένας συνάδελφός του είδε μια πράσινη μπανανόφλουδα να επιπλέει εκεί.

https://youtu.be/by4trlDJ4q8

Ο ίδιος αναρωτιόταν για το βάθος της και κάποια στιγμή το είπε σε έναν φίλο του δύτη. Εκείνος έγινε τελικά ένας από τους πρώτους ανθρώπους που καταδύθηκαν στα βάθη της για να τη χαρτογραφήσουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εξειδικευμένο περιοδικό, υπάρχουν τόσες μπλε τρύπες στο βυθό του Κόλπου του Μεξικού που αν ήταν δυνατό να αποστραγγιστεί η περιοχή, «πιθανότατα θα έμοιαζε σαν ελβετικό τυρί».