Οι γυναίκες που κατακτούν τη βιομηχανία του κινηματογράφου σε ένα video που σπάει τα στερεότυπα

Σύρμα Κιουπελόγλου
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021

To 2020 ήταν μια καλή χρονιά για τις γυναίκες στον κινηματογράφο εάν εξαιρέσουμε τα δεινά της πανδημίας. Στις σκηνοθετικές καρέκλες κάθισαν περισσότερες γυναίκες από ποτέ και έσπασαν κάθε ρεκόρ και μία σειρά στερεοτύπων. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Center for the Study of Women in Television and Film του San Diego State University, οι γυναίκες αντιπροσώπευσαν το 2020 το 16% των σκηνοθετών στις 100 ταινίες με τα υψηλότερα κέρδη.

Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντική αύξηση από το 12% που σημειώθηκε το 2019 και το σχεδόν 4% του 2018. Παρόλο που η βιομηχανία σημείωσε πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, η πλειοψηφία των ταινιών (67%) απασχόλησε 0 έως 4 γυναίκες σε κορυφαίες παρασκηνιακές θέσεις. Αντίθετα, περισσότερο από το 70% των κορυφαίων ταινιών απασχόλησε 10 ή περισσότερους άνδρες ως σκηνοθέτες, συγγραφείς ή σε άλλες κορυφαίες θέσεις.

Όσο περισσότερη εκπροσώπηση υπάρχει, όσο diverse και πολυπολιτισμικοί είναι οι κινηματογραφιστές, τόσο πλουσιότερο γίνεται το κινηματογραφικό τοπίο. Το «Little White Lies» δημιούργησε ένα video με 16 από τις ταινίες των σπουδαιότερων γυναικών σκηνοθετών για την περασμένη χρονιά. Πολλές από αυτές είναι υποψήφιες ήδη για αρκετά σημαντικά βραβεία ενώ ετοιμάζονται και για πολλά ακόμη.

Αυτοί είναι οι αριθμοί, αυτές όμως είναι και οι ιστορίες τους.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits