VIDEO

Το σκληρό πρόσωπο του σχολικού εκφοβισμού μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο


Εύα Κονδύλη

6 Μαρτίου 2021

Το σκληρό πρόσωπο του σχολικού εκφοβισμού μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θυμάτων και την εξάλειψη του.

Ο εκφοβισμός είναι ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας που περιλαμβάνει πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης (ο «δυνατός» θα εκφοβίσει τον πιο «αδύναμο»).

Η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται ή έχει τη δυνατότητα να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου. Και τα παιδιά που εκφοβίζονται και που εκφοβίζουν άλλους μπορεί να έχουν σοβαρά, μόνιμα προβλήματα.

Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει ενέργειες όπως απειλές, διάδοση φήμων, επίθεση σε κάποιον σωματικά ή προφορικά και αποκλεισμός κάποιου από μια ομάδα επίτηδες.

Τα παιδιά που συχνά εκφοβίζονται είναι πιο πιθανό να αισθάνονται σαν ξένοι στο σχολείο και να θέλουν να το εγκαταλείψουν ή έχουν χαμηλότερη προσοχή και ακαδημαϊκά επιτεύγματα.

Η ψυχική υγεία και η ευεξία των παιδιών μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τον εκφοβισμό. Το bullying σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά αίσθησης μοναξιάς και αυτοκτονίας, υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών και χαμηλότερα ποσοστά αυτοεκτίμησης της ζωής και υγείας.

Στην Ελλάδα Το 2018, ένας στους 5 εφήβους (19,1%) αναφέρει ότι υπέστη εκφοβισμό, ενώ ένας στους 7 εφήβους (14,2%) αναφέρει ότι έκανε ο ίδιος εκφοβισμό σε άλλους μαθητές.

Με την πάροδο των χρόνων και την συχνότητα που τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα, η πιο συχνή μορφή του bullying, το cyber bullying, έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στα παιδιά.

Πλέον ο εκφοβισμός και ότι συνεπάγεται με αυτόν, δεν περιορίζεται στον χώρο του σχολείου, αλλά μπορεί να συμβεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το Χαμόγελο του Παιδιού, μέσα από ένα βίντεο, παροτρύνει τα θύματα να μιλήσουν, παρουσιάζοντας το αληθινό και σκληρό πρόσωπο του εκφοβισμού σε νεαρή ηλικία.

Η ιδέα και τα λόγια του βίντεο προέρχονται από τους μαθητές-εθελοντές του Οργανισμού «To Χαμόγελο του Παιδιού» τους YouSmilers που προσπαθούν να δώσουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου με λόγια σκληρά που όμως, δυστυχώς, αποτελούν μέρος της ζωής κάποιων παιδιών.

«Πες μου ότι σου κάνουν bullying χωρίς να μου πεις ότι σου κάνουν bullying. Ξεκινάω εγώ», λέει μία έφηβη. Και ακούμε όσα έχουν πει για εκείνη οι συμμαθητές της.

«Ποιος έβαλε το σούργελο στη συνομιλία;», «Καλά συγγνώμη, δεν καταλαβαίνει πόσο ενοχλητική είναι;», «Δε μιλάει καν εν τω μεταξύ! Τη βάζουμε που τη βάζουμε και μετά δε μας μιλάει», «Κινούμενη κατάθλιψη, δεν μπορώ να τη βλέπω».

«Μίλα τώρα», ενθαρρύνει το Χαμόγελο του Παιδιού. «Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να μη σε πονάει».

Καλεί τα παιδιά να επικοινωνήσουν άμεσα με τη Γραμμή SOS 1056 ή με το Chat 1056, ανώνυμα και δωρεάν, όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για να βρουν μαζί τον τρόπο να σταματήσει να τους πονάει η κατάσταση που βιώνουν.

Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της σχολικής καμπάνιας «Μίλα Τώρα», η οποία είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά, καλώντας σχολεία και μαθητές από όλη την Ελλάδα να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr