VIDEO

«Η Αλεξάνδρα παίζει μουσική με τα μάτια»: Το συγκινητικό βίντεο με το μοναδικό μουσικό όργανο για τετραπληγικούς


The Jennettes

18 Μαρτίου 2021

«Η Αλεξάνδρα παίζει μουσική με τα μάτια»: Το συγκινητικό βίντεο με το μοναδικό μουσικό όργανο για τετραπληγικούς

Ένας Έλληνας, δημιούργησε ένα πρωτοποριακό μουσικό λογισμικό που δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους με αναπηρίες να παίζουν μουσική με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού.

Ένα βίντεο με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα δείχνει πως όταν η αγάπη για ένα πράγμα συνδέεται με την εφευρετικότητα, μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα.

Το καινοτόμο λογισμικό, με το όνομα Eyeharp, σχεδιάστηκε το 2010 από τον Ζαχαρία Βαμβακούση, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τώρα εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη, όταν ένας φίλος του μουσικός ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τραυμάτισε την σπονδυλική του στήλη.

To EyeHarp («Άρπα ματιών») είναι ένα ψηφιακό μουσικό όργανο που δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους με αναπηρίες να παίζουν μουσική με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού. Ο χρήστης παίζει μουσική κοιτώντας σε διαφορετικά σημεία στην οθόνη ενός υπολογιστή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EyeHarp (@eyeharp)

«Το περιστατικό αυτό με σημάδεψε. Φαντάστηκα και τον εαυτό μου σε μια κατάσταση όπου λόγω αναπηρίας δεν θα μπορούσα να εκφραστώ μέσα από τη μουσική. Μου φάνηκε αδιανόητο», έχει δηλώσει ο ίδιος.

«Αναρωτήθηκα λοιπόν τότε αν θα μπορούσα να λύσω αυτό το πρόβλημα, με την χρήση της τεχνολογίας. Και έτσι, το 2011, γεννήθηκε η πρώτη έκδοση του EyeHarp. Ένα λογισμικό που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να παίξουν μουσική με συμβατικούς τρόπους».

Η εφαρμογή διατίθεται εντελώς δωρεάν, ενώ αναλυτικές οδηγίες χρήσης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της www.theeyeharp.org.

«Οι τελικοί χρήστες του EyeHarp χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μαθητές και μουσικούς. Οι χρήστες είναι κυρίως παιδιά με κινητικές αναπηρίες, που συνήθως οφείλονται σε εγκεφαλική παράλυση».

Πρόκειται πραγματικά για ένα απίστευτα πρωτοποριακό και συγκινητικό βήμα προς τη συμπερίληψη και ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες στον κόσμο της μουσικής. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αποφέρει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης, της κοινωνικότητας και της αυτοπεποίθησης.

Οι άνθρωποι με σοβαρές κινητικές αναπηρίες δεν έχουν πρόσβαση στην εκμάθηση συμβατικών μουσικών οργάνων και το EyeHarp προσφέρει την δυνατότητα σε ανθρώπους με τετραπληγία να μάθουν να παίζουν μουσική. 

Μέσω της μουσικής προάγεται η κοινωνική ένταξη, αφού σχεδόν το 0 τοις εκατό των ανθρώπων με τετραπληγία παίζουν μουσική. «Σκοπός μας είναι να το αλλάξουμε αυτό», δηλώνει το Eyeharp.

Η Αλεξάνδρα, στο πρώτο της μάθημα και στην πρώτη της επαφή με τον κόσμο της μουσικής, ζήτησε να παίξει το τραγούδι «Χάρτινο το Φεγγαράκι», από τον Μάνο Χατζιδάκι, γράφοντας πως είναι «πολύ χαρούμενη που παίζει μουσική».

Δείτε το συγκινητικό βίντεο με την Αλεξάνδρα να παίζει μουσική:

Δείτε ακόμη:

Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης αναδημιουργεί διάσημους πίνακες ζωγραφικής στο σημερινό πλαίσιο της τεχνολογίας και των social media

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr