VIDEO

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Πώς θα λέγατε αντίο στο αγόρι ή την κοπέλα σας;


Σύρμα Κιουπελόγλου

17 Μαΐου 2021

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Η 17η Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική μέρα, καθώς γιορτάζει την αγάπη και καλεί για συμπερίληψη, ορατότητα, ισότητα και σεβασμό. Σας μπέρδεψα; Είναι απλό, η ημέρα είναι σημαντική γιατί είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά της ομοφοβίας. 

Ο κύριος σκοπός της καθιέρωσης αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία, τις διακρίσεις και την καταπίεση των LGBTQ+ κοινοτήτων παγκοσμίως. Παρέχει την ευκαιρία για ανάληψη δράσης και για την αρχή ενός διαλόγου με τα μέσα ενημέρωσης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, την κοινή γνώμη και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών.

Η ποικιλομορφία των κοινωνικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και πολιτικών πλαισίων, στα οποία συμβαίνουν παραβιάσεις δικαιωμάτων των κοινοτήτων αυτών, απαιτεί δράσεις που δεν σταματούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού και τον φωτισμό των κτιρίων στα χρώματα του pride. Αν και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πολυπόθητη ορατότητα, υπάρχει ανάγκη για αλλαγή και ουσιαστική κοινωνική αποδοχή μέσω της εκπαίδευσης και της ψήφισης νόμων. 

Αν έχετε φίλους, συγγενείς, γνωστούς που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα, το παρακάτω βίντεο δεν θα σας κάνει εντύπωση. Η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων είναι συνυφασμένη με αδιάκριτα έως επιθετικά βλέμματα, με φόβο, με αμφισβήτηση. Κάποιοι θεωρούν πως εκείνοι δεν ανήκουν σε αυτήν την περιβόητη «κανονικότητα». Αλλά, τελικά πώς ορίζεται το «φυσιολογικό» και η «κανονικότητα»;

Ας δούμε το συγκεκριμένο παράδειγμα. Πώς θα αποχαιρετούσατε έναν φίλο σας; Θα τον αγκαλιάζατε, θα τον φιλούσατε στο μάγουλο; Πώς θα λέγατε αντίο στο αγόρι ή την κοπέλα σας; Θα κάνατε το ίδιο αν εκείνος ή εκείνη ήταν του ίδιου φύλου με το δικό σας και εσείς ήσασταν στη μέση ενός πάρκου; 

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της LGBTQ+ κοινότητας σε κάτι τόσο απλό και καθημερινό που οι ετεροφυλόφιλοι δεν θα σκέφτονταν καν. 
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr