GREEN

«O κόσμος θα σας κρίνει»: Πρέπει να δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του Sir David Attenborough προς τους παγκόσμιους ηγέτες για την κλιματική αλλαγή


2 Νοεμβρίου 2021

«O κόσμος θα σας κρίνει»: Πρέπει να δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του Sir David Attenborough προς τους παγκόσμιους ηγέτες για την κλιματική αλλαγή
«Ήδη έχουμε πρόβλημα»

«Πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία μας και να μετατρέψουμε σε θρίαμβο αυτήν την τραγωδία», είπε ο Sir David Attenborough στη Σύνοδο COP26 για την κλιματική αλλαγή. Απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες, τόνισε πως οι επόμενες γενιές θα τους κρίνουν ανάλογα με την επιτυχία ή την αποτυχία τους, στο συγκεκριμένο συνέδριο στη Γλασκόβη.

Προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel βρίσκονταν στο κοινό, με τον Attenborough να εξηγεί πως η κλιματική κρίση «συνοψίζεται σε έναν αριθμό: τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

Δείχνοντας τα επίπεδα CO2 αυτήν τη στιγμή, σημείωσε ότι «καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια θερμοκρασία… και τις αλλαγές σ’ αυτόν τον αριθμό που είναι ο πιο ξεκάθαρος τρόπος να καταγράψουμε την ιστορία μας».

«Είμαστε, στο κάτω κάτω, οι καλύτεροι διορθωτές προβλημάτων που υπήρξαν ποτέ. Τώρα καταλαβαίνουμε αυτό το πρόβλημα. Ξέρουμε πώς να εμποδίσουμε την αύξηση αυτού του αριθμού και να τον αντιστρέψουμε. Πρέπει να τερματίσουμε τις εκπομπές άνθρακα αυτήν τη δεκαετία», είπε.

Ο Attenborough προκάλεσε ανατριχίλα. Κατά τη διάρκεια του λόγου που εκφώνησε, παρουσίασε ταινία που έδειχνε τη μεταβολή του CO2 στην ατμόσφαιρα, τα τελευταία 300 χιλιάδες χρόνια. Τη συνόδευσε με τα στοιχεία για τις αυξομειώσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας, και μηνύματα ακτιβιστών – τόσο ελπιδοφόρα, όσο και γεμάτα ανησυχία.

«Η χρήση ορυκτών καυσίμων, η καταστροφή της δύσης, η προσέγγιση των βιομηχανιών, των οικοδομών και της ενημέρωσης είναι εκείνες που εκλύουν τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε πρωτόγνωρο ρυθμό και κλίμακα», είπε. «Ήδη έχουμε πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται εκείνοι που έχουν τη μικρότερη ευθύνη αυτού του προβλήματος», σημειώνοντας ότι οι φτωχότερες χώρες επιβάρυναν λιγότερο την ατμόσφαιρα, όμως υπόκεινται τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

O Attenborough κατέληξε σ’ ένα αισιόδοξο μήνυμα.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε έναν πιο ισότιμο κόσμο, και κίνητρό μας να μην είναι ο φόβος, αλλά η ελπίδα», είπε. Για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι «μία νέα βιομηχανική επανάσταση, η οποία θα γίνει μέσα από εκατομμύρια βιώσιμες καινοτομίες».

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.