VIDEO

#IsThisOK: Η καμπάνια που δείχνει γιατί η παρενόχληση στον δρόμο είναι σεξουαλική κακοποίηση


JTeam

22 Δεκεμβρίου 2021

#IsThisOK: Η καμπάνια που δείχνει γιατί η παρενόχληση στον δρόμο είναι σεξουαλική κακοποίηση
Ένα δυνατό short film από το Manchester θίγει το θέμα της παρενόχλησης στον δρόμο με hashtag #IsThisOK, αφυπνίζοντας συνειδήσεις.

#IsThisOK? Προφανώς, δεν είναι όταν περπατάς στον δρόμο και φοβάσαι ότι θα δεχτείς παρενόχληση από αγνώστους για το σώμα σου, για τον τρόπο που είσαι ντυμένη, για τον τρόπο που περπατάς και κινείσαι. Ένα δυνατό short film από το Manchester φέρνει στην επιφάνεια μια αθέατη μορφή γυναικείας κακοποίησης, την παρενόχληση στον δρόμο.

H καμπάνια που δημιουργήθηκε από τον δήμαρχο της Βρετανίας, Andy Burnham, εξετάζει αυτού του είδους τη βία που στηρίζεται στη διάκριση των δύο φύλων και παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο μένει σιωπηλή. Μια γυναίκα βγαίνει για τρέξιμο στο πάρκο της γειτονιάς της, τραβάει μια selfie και αρχίζει να δέχεται πειράγματα και σχόλια από αγνώστους. Στο τέλος του βίντεο, αναρωτιέται αν αυτό που της συμβαίνει, είναι ok.

Ειδικότερα, στις 16 Δεκεμβρίου, ο Burnham έκανε tweet το short film, δείχνοντας τη συγκεκριμένη γυναίκα να πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης όσο περπατάει ανυποψίαστη στον δρόμο. Μέσα σε ένα λεπτό και 30'', τη βλέπουμε να κάνει απλά πράγματα στην καθημερινότητα, όπως να πηγαίνει για jogging, να παίρνει τον καφέ της, να βγαίνει για μια βόλτα το βράδυ. Aυτό που μένει ίδιο όσο κάνει τα παραπάνω, είναι η παρενόχληση από το ανδρικό φύλο.

Mεταξύ άλλων, αποδοκιμάζεται για φωτογραφίες της που έχουν τραβηχτεί χωρίς τη συγκατάθεσή της και έχουν σταλεί σε ομαδική συνομιλία ενώ παράλληλα δέχεται σχόλια από αγνώστους, του τύπου: «Στοιχηματίζω ότι δείχνεις πολύ πιο όμορφη όταν χαμογελάς». Σε αυτό το σημείο, η πρωταγωνίστρια δείχνει να αγνοεί τον άνδρα με αποτέλεσμα να προκαλεί τον θυμό του, λέγοντάς της: «Δεν είσαι καν αδύνατη».

Μετά από μερικά ακόμη προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια, τη βλέπουμε να στρέφεται προς την κάμερα, απευθύνοντας ένα ερώτημα που θα ήθελαν να θέσουν πολλές ακόμη γυναίκες στον θύτη: «Πιστεύετε ότι αυτό είναι ok;». Όλοι ξέρουμε την απάντηση αλλά το θέμα είναι πόσοι τολμάμε να την εκφράσουμε δημοσίως.

Στο τέλος του short film, ακολουθούν μερικά ποσοστά που επιβεβαιώνουν τη βαρύτητα και την έκταση που έχει πάρει το ζήτημα της παρενόχλησης στον δρόμο που είναι σεξουαλική κακοποίηση, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε κάθε χώρα. Το 71% των γυναικών κάθε ηλικίας στη χώρα έχουν βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο, αγγίζοντας το 86% στις ηλικίες 18-24 χρονών. Πάνω από το 95% των γυναικών, δεν αναφέρουν ποτέ τα περιστατικά παρενόχλησης που έχουν δεχτεί στη ζωή τους, αφήνοντας το φαινόμενο να μένει στο σκοτάδι.