Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σακχαρώδη διαβήτη και τη διατροφή

Τζουλιάννα Καρνέζη
Δευτέρα 3 Δεκέμβριος 2018
court-prather-588074-unsplash.jpg

Τα τελευταία δέκα χρόνια η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Diabetes Federation (I.D.F.) το 2000 τα άτομα με διαβήτη ήταν 151 εκατομμύρια, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 3000 και αναμένεται να αυξηθούν. Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες θανάτου, ενώ πολλοί αγνοούν ότι πάσχουν, διότι τα συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν τα πρώτα χρόνια.

Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν όλα τα μυστικά αυτής της ασθένειας, ούτε να τη διαγράψουν από τον κατάλογο των χρόνιων νοσημάτων, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα το φάρμακο που τη γιατρεύει. Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς διαβητικούς είναι η διατροφή.

Διαβάστε εδώ: Τι να κάνετε για να "ξεφουσκώσετε" μέσα σε 24 ώρες

Έχοντας όμως διαβήτη δεν πρέπει να σας κρατήσει από το να απολαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα αγαπημένα σας. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι και οι διαβητικοί  έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος. Παρακάτω θα δείτε πώς μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματα σας, για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σακχαρώδη  διαβήτη τύπου 1 και 2.

Υδατάνθρακες. Οι διατροφικές συστάσεις για τους διαβητικούς έχουν αλλάξει κατά πολύ με το πέρασμα των χρόνων. Και ενώ παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι διαβητικοί ασθενείς δεν έπρεπε να καταναλώνουν καθόλου υδατάνθρακες, πλέον αυτή η θεωρία έχει καταρριφθεί. Σήμερα οι γιατροί και οι διαιτολόγοι επιτρέπουν την κατανάλωση υδατανθράκων και εκπαιδεύουν τους ασθενείς πώς να τους μοιράζουν μέσα στην ημέρα.

Φυτικές ίνες. Όπως και ο γενικός πληθυσμός, έτσι και τα άτομα με διαβήτη, ενθαρρύνονται να επιλέγουν μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, επειδή παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα καθώς και άλλες ουσίες σημαντικές για την καλή υγεία. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, φαίνεται ότι η κατανάλωση φυτικών ινών είναι αναγκαία, για να προσδώσει οφέλη στο γλυκαιμικό έλεγχο (σημαίνει ότι το σάκχαρο έχει κρατηθεί σταθερό σε αποδεκτές τιμές και έτσι θα προληφθούν οι χρόνιες επιπλοκές στα μάτια, στους νεφρούς…) στην υπερινσουλιναιμία και στο λιπιδαιμικό προφίλ.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα δεν θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Πρωτεΐνη. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης που κυμαίνεται στο 15-20%, είναι αρκετά ασφαλής σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική ηλικία και πάνω και φαίνεται να είναι παρόμοια και σε άτομα με διαβήτη. Καλό είναι, οι διαβητικοί να επιλέγουν να καταναλώνουν άπαχες πρωτεΐνες, όπως στήθος κοτόπουλο, άπαχο φιλέτο χοιρινό και να αποφεύγουν τα λιπαρά κρέατα. Επειδή, γενικά οι περισσότεροι ενήλικες τρώνε τουλάχιστον 50% περισσότερες πρωτεΐνες από ό, τι απαιτείται, τα άτομα με διαβήτη φαίνεται να προστατεύονται από την μείωση της πρωτεΐνης, όταν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαιτητικό λίπος. Ο πρωταρχικός στόχος στα άτομα με διαβήτη είναι να περιορίσουν τα κορεσμένα λιπαρά. Το κορεσμένο λίπος είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκαιριδίων. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση των trans λιπαρών οξέων, τα οποία περιλαμβάνουν τα προϊόντα που κατασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα έλαια, όπως ψημένα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των κράκερ), τα μπισκότα, ντόνατς κ.α. Η επίδραση των trans λιπαρών οξέων στην αύξηση της χοληστερόλης είναι παρόμοια με εκείνη των κορεσμένων λιπών στην αύξηση της χοληστερόλης στο πλάσμα, Ως εκ τούτου, ο στόχος για τα άτομα με διαβήτη, παραμένει ο ίδιος, όπως και για τον γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Το πιάτο του διαβητικού:

Το 1/2 του πιάτου πρέπει να το καταλαμβάνουν τα λαχανικά διαφορετικών ειδών και πλούσιων σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα ο διαβητικός να παρουσιάζει χαμηλές τιμές μεταγευματικής γλυκόζης.

Το 1/4 του πιάτου πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, ψωμί), κατά προτίμηση από προϊόντα ολικής άλεσης, γιατί αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους.

Το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κόκκινο κρέας από άπαχο κομμάτι, όσπρια). Οι πρωτεΐνες καθυστερούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Εκτός όμως από τη διατροφή σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζε και η σωματική δραστηριότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ξεκινήστε με μικρές καθημερινές αλλαγές, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά από τον προορισμό σας ή βγείτε μια βόλτα μετά το γεύμα σας.

Και τέλος μη ξεχνάτε αυτό που υποστήριζε ο Ιπποκράτης «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Γιατί η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό με το οποίο είναι προικισμένος ο άνθρωπος και για να μπορεί να παραμείνει υγιής, θα πρέπει να υιοθετήσει την έννοια της πρόληψης ως τρόπο ζωής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

TRENDING ARTICLES