WELL BEING

Μηνιγγίτιδα Β: Ο εμβολιασμός των παιδιών μας είναι πιο σημαντικός από ποτέ


JTeam

20 Μαΐου 2022

Μωρό στην αγκαλιά της μαμάς του κάνει εμβόλιο
Pexels.com
Η μηνιγγίτιδα Β, μια σπάνια αλλά επικίνδυνη νόσος, μπορεί φέτος να εμφανιστεί σε μεγαλύτερα ποσοστά αν δεν εμβολιαστούν περισσότερα παιδιά.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, περιορισμών κυκλοφορίας και τηλεκπαίδευσης, τα παιδιά μας περίμεναν τη φετινή άνοιξη με ιδιαίτερη ανυπομονησία για να ξεχυθούν στις παιδικές χαρές και τα πάρκα και να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους.

Οι γονείς περίμεναν επίσης με ανυπομονησία αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς αποτελεί και το τέλος της εποχής των ιώσεων, οι οποίες φέτος ήταν σε έξαρση. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή νόσος, η οποία δεν έχει εποχικότητα και η πιο έντονη αλληλεπίδραση των παιδιών αυτήν την εποχή μπορεί να αποτελέσει ιδανικό πεδίο για την μετάδοσή της. Ο λόγος για τη μηνιγγίτιδα Β.

Γιατί μιλάμε πάλι για τη μηνιγγίτιδα Β;

Jenny.Gr

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή ασθένεια. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη τα προηγούμενα χρόνια, τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα υπήρξε ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα, ειδικά μετά το εμβολιαστικό κενό που δημιούργησε η πανδημία στα εμβόλια ρουτίνας. Το συγκεκριμένο κρούσμα, όπως και άλλα από το 2021, εμφανίστηκαν, μάλιστα, όταν τα περιοριστικά μέτρα τηρούνταν ακόμα με μεγάλη αυστηρότητα. Το γεγονός αυτό, εμάς τους γονείς, πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις· τι θα γίνει μετά το Μάιο, όταν η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική; Ευτυχώς, υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μηνιγγίτιδας Β: ο εμβολιασμός.

Το 2021, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το εμβολιαστικό κενό που δημιούργησε η πανδημία, όσον αφορά τους εμβολιασμούς ρουτίνας. Συγκεκριμένα, η κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα Β άγγιζε το 40% πριν το Μάρτιο του 2020, ποσοστό που τώρα έχει πέσει σημαντικά. Η πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα ανησυχητική· πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να προσβάλει από μωρά και νήπια έως νεαρούς ενήλικες και ενώ ξεκινάει με συμπτώματα ίωσης, μπορεί σε 24 μόνο ώρες να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο εμβολιασμός;

Jenny.Gr

Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και απρόβλεπτα. Δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά , μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών και δραστηριοτήτων. Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της απλής ίωσης και οι γονείς μπορεί να χάσουν πολύτιμο χρόνο πριν τη διάγνωση και τη θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο, ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Επειδή τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα έναντι της μηνιγγίτιδας Β, φέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι γονείς να επισκεφθούν τον παιδίατρό τους και να βεβαιωθούν ότι το παιδί τους έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στο σχετικό εμβολιασμό.

Όλοι μας περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι για να πάρουμε επιτέλους μια ανάσα. Να περάσουμε όμορφες στιγμές με τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε νέες υπέροχες αναμνήσεις, που θα πάρουν τη θέση εκείνων που μας έμειναν από την πανδημία. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στην μηνιγγίτιδα Β, για να τους προσφέρουμε την ξεγνοιασιά που αξίζουν - τόσο εκείνα, όσο κι εμείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.