WELL BEING

Πότε μπορείς να ξαναμπείς σε σχέση μετά από έναν χωρισμό; Μια ειδικός απαντά


JTeam

19 Αυγούστου 2022

Πότε μπορείς να ξαναμπείς σε σχέση μετά από έναν χωρισμό; Μια ειδικός απαντά
unsplash
Οι ειδικοί παραθέτουν τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι μπορείς και πάλι να ερωτευτείς

Οι χωρισμοί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν έχεις υπάρξει σε σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, με έντονα συναισθήματα και στιγμές. Όταν όμως έρχεται η στιγμή που όλα αυτά τελειώνουν, για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε έρχεσαι αντιμέτωπη με τα συναισθήματα σου. Τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να σε κάνουν να βιώσεις έναν δύσκολο χωρισμό ως κανονικό θρήνο.

Το πώς νιώθει ο καθένας και η καθεμία μετά από έναν χωρισμό, σίγουρα έχει πολλές εκφάνσεις. Αλλά καλύτερα να ξεκινήσουμε να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να ξεκινήσουμε από τα πιο "ξεκάθαρα" και σχετικά εύκολα. Υπάρχουν και εκείνες οι σχέσεις που στο τέλος, σου αφήνουν μια ανακούφιση. Λες και ένα μεγάλο βάρος έφυγε από πάνω σου, είτε επειδή υπήρχε καταπίεση, είτε επειδή απλά τα συναισθήματα μπορεί να είχαν τελειώσει εδώ και καιρό, αλλά κανείς να μην έπαιρνε την μεγάλη απόφαση. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς πότε θα νιώσεις και πάλι έτοιμη. Το πιθανότερο είναι να απολαύσεις την ελευθερία σου και όταν θα βρεθεί το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, να μπορείς και πάλι να ξεκινήσεις ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου.

Jenny.Gr
unsplash

Τι γίνεται όμως, στις περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Και πώς μπορείς να γνωρίζεις ότι είσαι και πάλι έτοιμη να νιώσεις συναισθήματα για ένα νέο πρόσωπο, χωρίς κάτι να σε κρατά πίσω; Οι ειδικοί σου δίνουν τα κατάλληλα steps και σε βοηθούν να προχωρήσεις.

Σύμφωνα με την Janet Zinn, γνωστή ψυχοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για τον καθένα, αφού κάθε περίπτωση και άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Με αυτό όμως που θα μπορούσες να ξεκινήσεις είναι για αρχή να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου και να βιώσεις ό,τι νιώθεις ακόμη και αν αυτό είναι θλίψη, απώλεια και δυστυχία για τον άνθρωπο με τον οποίο πλέον δεν είστε μαζί. Μπορεί να χρειαστεί από έναν μήνα, μέχρι 6, ακόμη και 12, όπως νιώθει ο καθένας.

Το σημαντικό ωστόσο, τονίζει η Zinn, είναι να έχεις πάρει το μάθημα από την τελευταία σου σχέση και να προσπαθήσεις να μην επαναλάβεις τα λάθη και στην επόμενη. Είναι δηλαδή σημαντικό να νιώσεις πως έχεις μάθει πράγματα για τον εαυτό σου και να πάρεις τα μαθήματα που έχει να σου δώσει.

Jenny.Gr
unsplash

Σχέση μετά από χωρισμό: "Δεν θα μπορέσεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό αν εστιάζεις στο παρελθόν"

Είναι σημαντικό να αφήσεις τον πόνο στο παρελθόν και να αρχίσεις και πάλι να εστιάζεις στον εαυτό σου, κάνοντας πράγματα που τον κάνουν χαρούμενο ακόμη και αν δεν έχεις τη διάθεση. Συγχώρεσε τα λάθη του παρελθόντος και αποδέξου πως η απογοήτευση αλλά και οι χωρισμοί είναι OK. Μπορείς ακόμη και να επισκεφθείς έναν ειδικό, προκειμένου να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα την κατάσταση αλλά και να "θεραπεύσεις τα τραύματα της τελευταίας σου σχέσης".

Ιδιαίτερα σημαντικό σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, είναι και ο χρόνος για τον εαυτό σου. Να περάσεις χρόνο μόνη σου, να συγκεντρωθείς σε σένα και να απολαύσεις την ανεξαρτησία σου. Όταν δεν θα νιώθεις πως έχεις ανάγκη από κάποιον να βρίσκεται στο πλευρό σου, τότε μπορείς και πάλι να σκεφτείς το ενδεχόμενο μιας νέας σχέσης.

Tips για μετά τον χωρισμό: "Θα εισαι πραγματικά έτοιμη να προχωρήσεις όταν πια δεν θα θέλεις ξανά τον πρώην σου"

Είναι από τα πιο έντονα συναισθήματα το να θέλεις ξανά να δεις τον πρώην σου, είτε να σου λείπει ακόμη και να θέλεις να περάσετε και πάλι στιγμές μαζί. Είναι σημαντικό όμως να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους λόγους για τους οποίους όλα τελείωσαν και να ανοιχτείς σε ό,τι έχει να σου προσφέρει η επόμενη σχέση σου.

Τέλος, σύμφωνα με την ειδικό κάποια στιγμή είναι σίγουρο πως μέσα σου θα "ακούσεις" έστω και μια φωνή, η οποία θα θέλει για πάλι να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να δοκιμάσεις και πάλι μια νέα σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.