WELL BEING

Η αλήθεια της τεμπελιάς: Γιατί το να μην κανείς απολύτως τίποτα είναι κάποιες φορές σωτήριο


JTeam

26 Αυγούστου 2022

Η αλήθεια της τεμπελιάς: Γιατί το να μην κανείς απολύτως τίποτα είναι κάποιες φορές σωτήριο
unsplash
Μια εξομολόγηση από την Kayti Christian στο The Good Trade για την έννοια της τεμπελιάς στο σήμερα

Όσο περισσότερα κάνεις τόσο πιο παραγωγικός νιώθεις. Κι όσο αναλαμβάνεις νέες προκλήσεις, εργασίες, γυμναστήρια, υποχρεώσεις, εξόδους, κάπου εκεί έρχονται όλα μαζί και σου φωνάζουν πιο δυνατά από ποτέ ότι πρέπει να κανείς ένα διάλειμμα. Το διάλειμμα που για εσένα σήμαινε μόνο τεμπελιά. Αλλά είναι;

Jenny.Gr
unsplash

Η 25χρονη Kayti Christian στα μέσα του πρώτου της χρόνου στο κολέγιο, βρέθηκε στο νοσοκομείο με υπερβολικά έντονους πόνους στο στομάχι. Για καιρό τους αγνοούσε μέχρι που δεν μπορούσε να τους αντέξει. Μετά από αρκετές εξετάσεις, ο γιατρός της μίλησε για το φαινόμενο του trapped gas. Συμβαίνει συνήθως στους ανθρώπους οι οποίοι τρώνε το γεύμα τους πάρα πολύ γρήγορα και εισέρχεται στο στομάχι υπερβολικός αέρας, προκαλώντας έντονους πόνους. Κάτι τέτοια παθαίνεις όταν δεν έχεις χρόνο ούτε να φας και αναγκάζεσαι στα λιγοστά λεπτά που έχεις κενό να τρως όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Πώς συνδέονται όλα αυτά όμως με την τεμπελιά;

Η Kayti Christian ήθελε συνεχώς να ασχολείται με κάτι και να νιώθει παραγωγική. Δουλειά, σπουδές, διάβασμα. Δεν ήταν και λίγα άλλωστε. Αισθανόταν τύψεις και όχι παραγωγική, ενώ το να κάτσει για λίγο χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα ήταν για εκείνη κάτι το οποίο θεωρούσε τεμπελιά. Και η έννοια της τεμπελιάς είχε για εκείνη πολύ άσχημο πρόσημο.

Jenny.Gr
unsplash

Ο Dr. Devon Price κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Loyola University, μιλά επίσης για την δική του εμπειρία και την ανάγκη να είναι υπερ παραγωγικός. Ωσπου επί 9 μηνες βρεθηκε με πυρετό και εξάντληση. Το να μην ξεκουράζεσαι κατάλληλα, επηρεάζει κάθε άνθρωπο αρνητικά και αν πήραν ένα μάθημα όσοι ένιωσαν τα συμπτώματα της υπερκόπωσης, αυτό ήταν ποτέ να μην υποτιμούν την ανάγκη για ξεκούραση, αλλά και το γεγονός πως η έννοια της τεμπελιάς είναι ψέμα.

Τι είναι όμως το "Laziness Lie";

Είναι ουσιαστικά το αίσθημα της τύψης και της ενοχής όταν δεν κάνεις κάτι, ή νομίζεις ότι δεν κάνεις αρκετά πράγματα. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερ - παραγωγικότητα, η οποία στη συνέχεια να σε οδηγήσει σε εξάντληση και με κάποιο σύμπτωμα στο νοσοκομείο. Γι' αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν θα πρέπει να πιέζουμε, αλλά ούτε και να αποκαλούμε τεμπέλη εκείνον που δεν έχει αρκετή ενέργεια ή νιώθει πίεση όταν δεν ασχολείται με κάτι.

Δεν χρειάζεται ούτε να φτάνεις στα όρια σου για να νιώθεις επιτυχημένος και παραγωγικός, αλλά ούτε και να βάζεις σε μόνιμη προτεραιότητα τη δουλειά σου και ποτέ την προσωπική σου φροντίδα και χαλάρωση. Φυσικά όλο το mindset ότι η τεμπελιά ειναι μια αρνητική έννοια και χρειάζεται πάντα να είσαι παραγωγική φέρνει πολύ στρες, άγχος αλλά και πίεση στην καθημερινότητά σου, στοιχεία τα οποία επίσης επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία σου.

Τα συναισθήματά σου είναι ο καθοδηγητής σου

Σύμφωνα με τον Dr. Price, όταν νιώθεις χωρίς ενέργεια και κοντά στην εξάντληση είναι ιδιατερα σημαντικό να κανεις ένα βήμα πίσω και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί, πόσο μάλλον μετά από μια απαιτητική περίοδο στη ζωή σου. Το σώμα σου θα προσπαθήσει να σου δείξει με σημάδια ότι χρειάζεσαι την απαραιτητη ξεκούραση και καλό θα είναι να μην τα αγνοήσεις μέχρι να είναι πολύ αργά και να χρειάζεσαι θεραπεία.

Καταλήγοντας λοιπόν, το να ξεκουράζεσαι και το να μην κάνεις τίποτα δεν σημαίνει πως είσαι τεμπέλης. Ούτε ότι δεν είσαι παραγωγικός, αντιθέτως αν έχεις μια έντονη καθημερινότητα είναι απαραίτητο να δίνεις στον εαυτό σου και στον οργανισμό σου χρόνο για ξεκούραση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.