WELL BEING

Μοναξιά και κατάθλιψη μας γερνούν περισσότερο από το κάπνισμα - Τι δείχνει νέα μελέτη


JTeam

30 Σεπτεμβρίου 2022

Μοναξιά και κατάθλιψη μας γερνούν περισσότερο από το κάπνισμα - Τι δείχνει νέα μελέτη
H κακή ψυχική υγεία ως ένας από τους βασικότερους παράγοντες γήρανσης

Συνήθως σου λένε να μην καπνίζεις, να τρως σωστά, να ενυδατώνεσαι και να κοιμάσαι καλά, προκειμένου να διατηρήσεις τη νεανική όψη στην επιδερμίδα σου και να επιβραδύνεις την γήρανση. Και ναι, όλα αυτά ισχύουν, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, φαίνεται πως αυτή η συμβουλή δεν είναι και η καταλληλότερη, αφού πλέον το σωστό θα ήταν: Φρόντισε τον εαυτό σου, έτσι ώστε να αποφύγεις κατάθλιψη και αίσθημα μοναξιάς.

Jenny.Gr

Συγκεκριμένα η νέα μελέτη έδειξε πως αρνητικά συναισθήματα, το αίσθημα της μοναξιάς, η χρόνια κατάθλιψη και γενικότερα η κακή ψυχική υγεία, μπορούν να έχουν περισσότερο αντίκτυπο στην γήρανση του οργανισμού σου, ακόμη και από το τακτικό κάπνισμα. Τα παραπάνω δυσάρεστα συναισθήματα, πέρα από την ψυχική σου υγεία, επηρεάζουν και την εμφάνισή σου.

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να επιβραδύνεις τη βιολογική σου ηλικία, καλό θα ήταν να εστιάσεις στη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας και έπειτα των καθημερινών συνηθειών σου. Στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα «ρολόι γήρανσης» για να εξετάσει το αίμα και βιομετρικά στοιχεία από σχεδόν 12.000 ενήλικες στην Κίνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την εταιρεία βιοτεχνολογίας Deep Longevity, δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν όταν είδαν πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες στη γήρανση, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα.

Ένα ρολόι γήρανσης είναι ένα στατιστικό μοντέλο που μετρά τη βιολογική ηλικία και όχι τη χρονολογική ηλικία (πόσο χρονών δηλαδή είναι ένα άτομο με βάση τα χρόνια της ζωής του). Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, μελέτες και ιατρικά δεδομένα, το ρολόι δημιούργησε μια πρόβλεψη γήρανσης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι σημαντικότεροι προγνωστικοί παράγοντες της ηλικίας ήταν η αρτηριακή πίεση, η κυστατίνη C, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η σπιρομέτρηση. Αφού ανέλυσε τα δεδομένα 11.914 Κινέζων ενηλίκων, το ρολόι διαπίστωσε ότι το κάπνισμα πρόσθεσε περίπου 1,25 χρόνια.

Και εδώ έρχεται η ανατροπή: Τα αισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης όμως, θα μπορούσαν να προσθέσουν 1,65 χρόνια στην ηλικία ενός ατόμου. Δεν είναι όμως μόνο το αίσθημα μοναξιάς που συμβάλλει στην επιτάχυνση της γήρανσης, αλλά περισσότερο ένα ολόκληρο σύνολο συναισθημάτων όπως φόβος, απελπισία, κατάθλιψη, δυστυχία και κακός ύπνος.

Επίσης από την συγκεκριμένη μελέτη, προέκυψε πως όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ στην ζωή τους, ήταν κατά 0,35 χρόνια πιο γερασμένοι από τους παντρεμένους, ενώ άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές είχαν γεράσει κατά επιπλέον 0,39 χρόνια.

Jenny.Gr

Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να κρατήσουμε από την συγκεκριμένη μελέτη, είναι πως η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

«Υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο μελετών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται ψυχική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κοινών διαδρομών γήρανσης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Το εκπληκτικό είναι ότι, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες έρευνες, αυτή η σύνδεση μπορεί να παρατηρηθεί χρησιμοποιώντας πολύ απλούς τύπους δεδομένων. Κάτι άλλο που μας εξέπληξε ήταν το πόσο επιδραστικές μπορούν να είναι οι ψυχολογικές παράμετροι σε σύγκριση με έναν καθιερωμένο παράγοντα γήρανσης, όπως το κάπνισμα».

Ο Μανουέλ Φάρια,συγγραφέας της μελέτης, υποστήριξε ότι «οι ψυχικές και ψυχοκοινωνικές καταστάσεις είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης των αποτελεσμάτων υγείας – και ποιότητας ζωής – ωστόσο έχουν σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί από τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη».

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένης της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ ψυχολογικών καταστάσεων και γήρανσης, η κακή ψυχική υγεία πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας γήρανσης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging-US.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.