WELL BEING

Yes, you can! Συμβουλές για τον πιο empowered εαυτό σου


JTeam

8 Μαρτίου 2023

Yes, you can! Συμβουλές για τον πιο empowered εαυτό σου
Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δε χρειάζεται να σκεφτούμε περίπλοκα πράγματα. Μόνο αγάπη και αποδοχή του εαυτού μας!

Σίγουρα δεν πρέπει να περιμένουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να εστιάζουμε στη γυναίκα, να μιλάμε για όσα την απασχολούν και να απευθυνόμαστε σε όσα την κρατούν από το να είναι ο εαυτός της στο 100%. Είναι, όμως, μία ημέρα που αποτελεί άλλη μία αφορμή για να τη φέρουμε στο επίκεντρο και να βάζουμε τα δικά μας λιθαράκια στο να νιώσουμε όλες αυτοπεποίθηση για τον εαυτό μας, κάτι που πολλές φορές παραγκωνίζεται άμεσα ή έμμεσα από δικό μας ή συλλογικό λάθος και που διασπείρεται και διογκώνεται μέσα από την κοινωνία.

Αυτό επιβεβαίωσε και η έρευνα του Dove Self Esteem Project αποδεικνύοντας την επιρροή που έχει η κοινωνία μέσω των σύγχρονων κοινωνικών δικτύων αλλά και γενικά μέσω των προτύπων που κυριαρχούν. Όπως το τεράστιο ποσοστό του 80% των κοριτσιών ηλικίας 10-17 ετών που είπαν ότι θα χρησιμοποιούσαν φίλτρα στις selfie τους. Το εν λόγω πρότζεκτ, μάλιστα, βοηθάει νέους, γονείς και κηδεμόνες να βοηθήσουν με τη σειρά τους τους νέους να νιώσουν αυτοπεποίθηση, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Η αλήθεια είναι πως η αυτοπεποίθηση και το self-love σε γυναίκες κάθε ηλικίας έχουν υποχωρήσει μπροστά στις σύγχρονες «μόδες» και στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία ορίζει ότι τη δεδομένη στιγμή θεωρείται μία γυναίκα αρεστή. Γινόμαστε μάρτυρες μίας υπόγειας καλλιέργειας της ιδέας του «δεν είμαι αρκετή» είτε στις λέξεις είτε στις σκέψεις.

Για την αλλαγή της κατάστασης, οι καμπάνιες που κάνει το Dove αποτελούν έμπνευση ως προς τα brands που στέκονται στο πλευρό των γυναικών. Το Dove υπερασπίζεται σθεναρά για πάνω από 15 χρόνια την αληθινή ομορφιά και θέλει να τη μετατρέψει από πηγή άγχους σε πηγή αυτοπεποίθησης. Θέλει οι γυναίκες να πιστεύουν στη δύναμή τους, ανεξάρτητα από σωματότυπους και ηλικίες. Θέλει να είναι ο εαυτός τους. Και υπάρχουν μικρά καθημερινά tips για να το καταφέρεις.

Jenny.Gr

Σε μία εποχή που ο καθένας μπορεί να έχει άποψη, με διαδικτυακή ή φυσική παρουσία, δημιούργησε απόσταση ανάμεσα σε εσένα και σε ανθρώπους που αρέσκονται να κριτικάρουν ή να υποτιμούν. Είναι άλλο η εποικοδομητική κριτική, αυτή που θέλει να σε κάνει καλύτερη, και άλλο αυτή που υπάρχει απλά για να υπάρχει. Στην τελευταία περίπτωση, προσπάθησε να σκέφτεσαι πως όταν κάποιος θέλει να σε μειώσει, το πρόβλημα πηγάζει από τη δική του μειονεκτική αντίληψη για τον εαυτό του και δεν έχει να κάνει με εσένα. Ναι, το ξέρουμε. Δεν είναι εύκολο να είσαι καλά με τον εαυτό σου, όταν δέχεσαι καθημερινά βομβαρδισμό πληροφοριών με τις νέες «μόδες», όμως, σκέψου ένα πολύ απλό πράγμα. Πόσο ωραίος θα ήταν ο κόσμος αν όλα γύρω μας ήταν ίδια; Σίγουρα αρκετά πιο βαρετός από αυτό που είναι σήμερα. Αγάπησε, λοιπόν, τη διαφορετικότητά σου, εκείνη την ελιά στη μύτη, τις ραγάδες στο στήθος σου, το σημάδι στην πλάτη σου, τις ρυτίδες στο μέτωπό σου. Είναι τόσο ξεχωριστά όσο κι εσύ!

Jenny.Gr

Όλοι ακολουθούμε διάσημους ανθρώπους στα social media. Ανθρώπους εντυπωσιακούς, ενίοτε πέρα από το «φυσιολογικό», οι οποίοι μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τον εαυτό μας δημιουργώντας την ανάγκη αλλαγής για να μοιάσουμε, όχι απαραίτητα σε εκείνους αλλά σε όσα τους χαρακτηρίζουν. Μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που μεταμορφώνονται σε καθρέφτες αντιγραφής για κάθε κορίτσι, δίχως αυτό να ξέρει ούτε και αν οι «τέλειες» εικόνες που βλέπει είναι επεξεργασμένες. Γι' αυτό, προσπάθησε πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι μία φωτογραφία που βλέπεις είναι πολύ πιθανό να φέρει αρκετά φίλτρα για να δείχνει «τέλεια» και προτίμησε να ακολουθείς διάσημους που λένε ξεκάθαρα πότε χρησιμοποιούν οποιουδήποτε τύπου εφέ.

Άρχισε να βάζεις στο πρόγραμμά σου πράγματα που σου αρέσουν, όπως, για παράδειγμα, ένα χόμπι, μία ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, κ.α. Καθόλου τυχαία δεν έχει πει η Michelle Obama: «Μέσα από την εκπαίδευση, δεν ανέπτυξα μόνο ικανότητες, δεν ανέπτυξα μόνο την ικανότητά μου να μαθαίνω, αλλά ανέπτυξα αυτοπεποίθηση». Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς σου αρέσει, πειραματίσου. Με τα πάντα! Χωρίς «πρέπει» και «δεν πρέπει» ή «αυτό δεν είναι κορίτσια». Δε φαντάζεσαι πόσο θα αλλάξει η ζωή σου γεμίζοντας με συνήθειες που αγαπάς. Θα ανακαλύψεις πράγματα στα οποία είσαι καλή, πράγματα που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου.

Επιπλέον, να επιλέγεις όσους σε επιλέγουν. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας που θα απομακρύνει αρκετό άγχος, θα λύσει πολλά προβλήματα και θα σου δώσει αυτοπεποίθηση αλλά και ανεξαρτησία. Στη ζωή σου δεν πρέπει να κυνηγάς κανέναν και τίποτα. Όσο επίπονο κι αν φαίνεται, μη μένεις σε αδιέξοδες καταστάσεις. Να επιλέγεις με ανθρώπους / δουλειές / καταστάσεις που επιλέγουν εσένα. Που επιλέγουν και αγαπούν τον εαυτό σου έτσι όπως είναι. Που σε βοηθούν να τον αγαπήσεις κι εσύ, ακόμα και στις στιγμές που σου είναι δύσκολο. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά στην περιποίησή σου, με brands, όπως το Dove που στηρίζει πραγματικές γυναίκες από την πραγματική ζωή και βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι να τους υπενθυμίσει πως δε χρειάζονται τίποτα περισσότερο από τον εαυτό τους για να είναι ωραίες.

Και μην ξεχνάς... Πάντα να έχεις το θάρρος της γνώμη σου. Ακόμα κι όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες -ειδικά τότε-, άσε τη φωνή σου να ακουστεί ηχηρά. Την πρώτη φορά, ίσως φοβηθείς, από τη δεύτερη και μετά δε θα μπορείς να σταματήσεις. Βγες μπροστά και διεκδίκησε το δίκιο, όσα θες και όσα αξίζεις. Αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά και που θα αλλάξει όχι μόνο εσένα αλλά και όλον τον κόσμο προς το καλύτερο.

Jenny.Gr

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δε χρειάζεται να σκεφτούμε περίπλοκα πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι να αγκαλιάσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας και να δώσουμε βήμα στη φωνή μας, μιλώντας για όσα μας προβληματίζουν χωρίς φόβο. Γιατί όλα μπορούμε να τα πετύχουμε, όταν ενωνόμαστε και γινόμαστε «ένα» για έναν κοινό σκοπό.