WELL BEING

Ενδομητρίωση και ρούχα: Μια capsule γκαρνταρόμπα μπορεί να γίνει ένα μικρό σωσίβιο


JTeam

17 Μαρτίου 2023

Ενδομητρίωση και ρούχα: Μια capsule γκαρνταρόμπα μπορεί να γίνει ένα μικρό σωσίβιο
Pexels
Όσο μάταιο και αν ακούγεται, μια capsule γκαρνταρόμπα μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμη

«Όταν ξύπνησα την προηγούμενη Δευτέρα, μπορούσα να πω με σιγουριά ότι αυτή δεν θα ήταν μια καλή ημέρα. Είχα αιμορραγία και οι πιτζάμες μου ήταν ματωμένες, οι κράμπες με έκαναν να θέλω να πάρω αναρρωτική, αλλά είχα ένα πολύ σοβαρό meeting και δεν μπορούσα να φάω τα δημητριακά μου γιατί το γάλα είχε ξινίσει. Οπότε τη στιγμή που δεν κατάφερα να μπω στο μαύρο μου παντελόνι, εξαιτίας της πρησμένης μου κοιλιάς, έβαλα τα κλάματα» αναφέρει η Laken Brooks για ένα τυπικό πρωινό με περίοδο, αλλά και ενδομητρίωση.

Εάν πάσχεις από ενδομητρίωση θα έχεις και εσύ εμπειρία από παρόμοιες ημέρες. Η ενδομητρίωση είναι εξουθενωτική και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Jenny.Gr
Pexels

Όταν έχουμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλο πόνο, τα ρούχα μας δεν χρειάζεται να μας φορτώνουν περισσότερο στρες. Η φιλική προς την ενδομητρίωση capsule γκαρνταρόμπα της Laken Brooks είναι ένα μικρό, αλλά πολύ χρήσιμο εργαλείο φροντίδας.

Ενώ δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, μπορούμε να μειώσουμε το στρες στη ζωή μας σπαταλώντας την ενέργειά μας στο πως να διαχειριστούμε την πάθησή μας και όχι στο τι να φορέσουμε.

Τι είναι μια capsule γκαρνταρόμπα;

Μια capsule γκαρνταρόμπα είναι μια μικρή συλλογή από outfits, που είναι εύκολα να τα σετάρεις μεταξύ τους. Μπορεί να έχεις ακούσει για capsule γκαρνταρόμπες από μινιμαλιστές και ακτιβιστές. Αλλά και οι άνθρωποι που υποφέρουν από ενδομητρίωση έχουν μερικά πολύ συγκεκριμένα κομμάτια, τα οποία τα φοράνε κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Μπορεί να είναι ένα κολάν ή ένα παντελόνι, που δε σε νοιάζει και αν λερωθεί. Μια τέτοια capsule γκαρνταρόμπα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ενδομητρίωση να ντυθούν με αυτοπεποίθηση ακόμα και όταν πονάνε.

Tips για να βρεις φιλικές προς την ενδομητρίωση στιλιστικές επιλογές

Το σώμα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό και κάθε ένας έχει διαφορετικό στιλ και ανάγκες. Εδώ θα βρεις μερικές γενικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια capsule γκαρνταρόμπα.

Μπορείς να έχεις μερικά παντελόνια και πουκάμισα που θα σου αρέσει ο τρόπος που σε κάνουν να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι.

Τα σκούρα jeggings -στα οποία οι λεκέδες δεν φαίνονται- είναι πολύ ελαστικά στη μέση, οπότε μπορείς να κάτσεις στο γραφείο ή όπου άλλου χωρίς να σε «κόβει» στην κοιλιά.

Jenny.Gr
Pexels

Μερικά πράγματα που καλό είναι να έχεις κατα νου όταν φτιάχνεις την γκαρνταρόμπα σου

Ρώτα τον εαυτό σου:

1. Τι κάνω συνήθως όταν έχω περίοδο; Έχω μια δουλειά που απαιτεί κίνηση ή κάθομαι στο γραφείο; Ποια ρούχα θα με βολεύουν περισσότερο όταν είμαι στη δουλειά;

2. Έχω πόνους και πρήξιμο στα πόδια; Αν ναι, είναι τα παπούτσια μου κατάλληλα;

3. Πρήζομαι όταν έχω περίοδο; Αν ναι, έχω παντελόνια ή κολάν με ελαστική μέση;

4. Πού πονάω συνήθως; Είναι τα ρούχα μου αρκετά άνετα, ώστε να μπορώ να σηκώσω τη μέση του παντελονιού μου ή να σηκώσω το πουκάμισό μου για να βάλω μια κομπρέσα με ζεστό νερό ή κάποια παυσίπονη αλοιφή;

5. Είναι τα ρούχα μου μαλακά και ελαστικά, αν χρειαστεί να κάνω μερικές διατάσεις ή να κοιμηθώ για λίγο;

6. Έχω εξάψεις κατά τη διάρκεια της περιόδου; Αν ναι, έχω αρκετά κομμάτια για να κάνω το απαραίτητο layering;

7. Αν έχω βαριά αιμορραγία, έχω εσώρουχα περιόδου ή σκουρόχρωμα παντελόνια; Μπορώ να πάρω ένα ακόμα μαζί μου στη δουλειά για παν ενδεχόμενο;

8. Αν έχω πεπτικά προβλήματα, είναι τα ρούχα μου αρκετά άνετα για να πηγαίνω στην τουαλέτα συχνά;

9. Τι ρούχα φοράω συνήθως όταν με πιάνουν οι κρίσεις και γιατί τα επιλέγω;

Μια capsule γκαρνταρόμπα δεν είναι μόνο για να πούμε ότι βάλαμε ένα ωραίο outfit, ένα ωραίο χαμόγελο και να προσποιηθούμε ότι δεν πονάμε. Άλλωστε το στίγμα που ακολουθεί την περίοδο, μας αναγκάζει να είμαστε αρκετά μυστικοπαθείς σχετικά με τα συμπτώματά μας. Μια έρευνα από το Chartered Institute of Personnel Development αναφέρει ότι οι μισές γυναίκες έχουν βιώσει το στίγμα της περιόδου τον χώρο εργασίας τους.

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα είπαν ότι οι συνάδελφοί τους δεν λάμβαναν σοβαρά τους πόνους περιόδου τους ή την βαριά αιμορραγία τους. Μερικοί υπάλληλοι είπαν ότι αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να δουλέψουν παραπάνω ώστε να κρύψουν τα συμπτώματά τους και να αποδείξουν ότι η περίοδος δεν έχει κανέναν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητά τους.

Αντί αυτού μια capsule γκαρνταρόμπα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ενδομητρίωση να βάλουν λίγη άνεση στη ζωή τους, που πραγματικά την έχουν πολύ ανάγκη. Όταν έχουν αρκετά άνετα outfits, που τους «στηρίζουν» αυτές τις ημέρες, τότε έχουν ένα λιγότερο πράγμα να αγχωθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Πηγή: endometriosis

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.