WELL BEING

5 τρόποι για να βοηθήσεις την υγεία του εντέρου σου αυτό το καλοκαίρι


JTeam

15 Μαΐου 2023

5 τρόποι για να βοηθήσεις την υγεία του εντέρου σου αυτό το καλοκαίρι
@candiceswanepoel
Ανάλαφρη αίσθηση, περισσότερη ενέργεια και λιγότερο φούσκωμα, είναι όλα όσα ζητάμε για το καλοκαίρι μας και μπορούμε να τα έχουμε αν εστιάσουμε στην καλύτερη εντερική λειτουργία

Στον κόσμο του wellness, η υγεία του εντέρου έχει αποκτήσει άλλη προτεραιότητα και όχι άδικα. Τα νέα δεδομένα που γίνονται όλο και πιο γνωστά, δείχνουν πως το έντερο σου έχει καθοριστική σημασία τόσο για το σώμα σου, όσο και για την ψυχική σου υγεία.

Είναι γεγονός πως το καλοκαίρι πολλές από τις συνήθειες μας αλλάζουν. Η ζέστη, η θάλασσα, οι νέες διατροφικές συνήθειες, αλλά και οι περισσότερες δραστηριότητες, μας θέλουν να είμαστε σε καλύτερη φόρμα, πιο ανάλαφρες και σίγουρα με περισσότερη ενέργεια.
Και για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όπως επιθυμούμε στη νέα σεζόν, η οποία μόλις ξεκινά, δεν έχουμε παρά να εστιάσουμε στην υγεία του εντέρου μας.

Για να νιώθεις λοιπόν περισσότερο ανάλαφρη, να έχεις λιγότερο φούσκωμα, καλύτερη ψυχική υγεία, και πολλά ακόμη οφέλη για τον οργανισμό σου, πάμε να δούμε 5 βασικά βήματα προκειμένου να υποστηρίξεις την εντερική λειτουργεία:

Λιγότερες πτήσεις

Τα ταξίδια με αεροπλάνο επηρεάζουν πολύ περισσότερο την υγεία σου, απ' όσο νομίζεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφύγεις το αεροπορικό ταξίδι, ωστόσο αν ταξιδεύεις συχνά με το αεροπλάνο, είναι σημαντικό να κάνεις κάποια έξτρα βήματα για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου. Το υψόμετρο και τα πολύωρα ταξίδια, προκαλούν πέρα από κούραση και αφυδάτωση στον οργανισμό. Γι' αυτό όσο περισσότερα υγρά καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της πτήσης, τόσο το καλύτερο. Ιδανικό ρόφημα για ενυδάτωση είναι και το νερό καρύδας.

Περισσότερο νερό με λεμόνι

Μιλώντας για νερό, ένα από τα πιο αλκαλικά και επομένως βοηθητικά για το έντερο ροφήματα, είναι το νερό με στημένο λεμόνι. Το λεμόνι περιέχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση του εντέρου και του οργανισμού.

Ρύθμιση δυσκοιλιότητας

Ίσως είναι και από τα σημαντικότερα βήματα για να ενισχύσεις την υγεία του εντέρου σου. Αν επισκέπτεσαι τη τουαλέτα λιγότερο από 3 - 4 φορές την εβδομάδα, τότε είναι η στιγμή να αναλάβεις δράση. Θέσε μια συγκεκριμένη ώρα που θα επισκέπτεσαι το μπάνιο (καλύτερα τις πρωινές ώρες) και βάλε στην διατροφή σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ο λιναρόσπορος, τα φρούτα, η κινόα, το αβοκάντο, οι γλυκοπατάτες, τα αποξηραμένα σύκα, η βρώμη και άλλα. Τα προβιοτικά όπως επίσης και το νερό με λεμόνι, θα ενισχύσουν τη ρύθμιση της δυσκοιλιότητας. Το σημαντικό είναι να μείνεις συνεπής στις τροφές και το ωράριο, ώσπου να πετύχεις τη ρύθμιση που επιθυμείς.

Προβιοτικά από φυσικές πηγές

Τα προβιοτικά έχουν ανοίξει μια τεράστια συζήτηση για τα οφέλη που προσφέρουν τόσο στο έντερο, όσο και στην ευρύτερη υγεία. Αν θες να αποφύγεις τα τεχνητά συμπληρώματα, τότε μπορείς να απολαμβάνεις καθημερινά γιαούρτι (χωρίς ζάχαρη), κεφίρ, μαύρη σοκολάτα, αρακά, κρασί ή μπύρα, ελιές, πίκλες, και τυριά όπως παρμεζάνα, τσένταρ ή γκούντα.

Τακτικές προπονήσεις

Η κίνηση έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εντέρου σου. Δοκίμασε και βρες τη γυμναστική που απολαμβάνεις, και μη την αποχωρίζεσαι από την εβδομάδα σου. Όσο πιο συνεπής παραμένεις, τόσο πιο έντονα θα νιώσεις τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.