WELL BEING

Καφεΐνη: Πόση ώρα διαρκεί η δράση της στον οργανισμό σου


JTeam

14 Ιουνίου 2023

Καφεΐνη: Πόση ώρα διαρκεί η δράση της στον οργανισμό σου
pexels
Μπορείς να μαντέψεις πόσες ώρες μένει στον οργανισμό σου;

Αν είσαι ανάμεσα στα άτομα που για να μιλήσουν το πρωί σε άνθρωπο, πρέπει να έχουν πιει τουλάχιστον έναν καφέ, τότε αυτό το άρθρο σε αφορά. Όσο πίνεις απολαυστικά κάθε γουλιά, όλα πάνε καλά αλλά εκεί προς το μεσημέρι, ο οργανισμός αρχίζει κάπως να φθίνει. Χάνεις τη συγκέντρωση και την όρεξη για δουλειά και κάπου εκεί είναι που σκέφτεσαι να παραγγείλεις τον επόμενο.

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί η καφεΐνη στον οργανισμό σου και πόση ώρα διαρκεί η δράση της; Οι επιπτώσεις της είναι αρκετά περίπλοκες καθώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο λειτουργία της. Το usatoday αποφάσισε λίγο να ξεδιαλύνει τα πράγματα.

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται κυρίως στον καφέ, στα φύλλα τσαγιού και το κακάο. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί συνθετικά σε ένα εργαστήριο.

Η καφεΐνη θεωρείται διεγερτικό. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι είναι σε εγρήγορση και γεμάτοι ενέργεια μετά την κατανάλωσή της, ενώ άλλοι νιώθουν νευρικότητα και άγχος. Η καφεΐνη έχει ακόμη και μερικές ιατρικές χρήσεις. Για παράδειγμα μπορεί να προστεθεί σε ορισμένα παυσίπονα για να βοηθήσει στις ημικρανίες. Σύμφωνα με την Ιατρική Διευθύντρια του Κέντρου Μεταμόσχευσης Ήπατος στην Κλινική Mayo της Arizona, Dr. Blanca Lizaola-Mayo, υπάρχει ένα όφελος από την κατανάλωσή της που μάλλον θα σε εκπλήξει:

Τρία φλιτζάνια μαύρου καφέ την ημέρα ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος

Τι ακριβώς κάνει η καφεΐνη στον οργανισμό;

Η καφεΐνη δρα ενάντια στις επιδράσεις του υποδοχέα του νευροδιαβιβαστή. Το πώς η μείωση της λειτουργίας των υποδοχέων των νευροδιαβιβαστών οδηγεί στις επιδράσεις της καφεΐνης (εγρήγορση, προσοχή), δεν είναι ακόμα σαφές.

Αν ο υποδοχέας υπολειτουργεί, ο εγκέφαλός μπορεί να μην λαμβάνει τα σήματα που χρειάζεται για να ξεκουραστεί κι έτσι ο οργανισμός να είναι σε εγρήγορση.

Πόσο διαρκεί η καφεΐνη;

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να μειωθεί στο μισό η ποσότητα της καφεΐνης, είναι μεταξύ 4-6 ωρών. Έτσι, ακόμη κι αν νιώθεις ότι οι επιδράσεις αρχίζουν να μειώνονται λόγω της μειωμένης δόσης, εξακολουθεί να υπάρχει ορισμένη ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό σου.

Για αυτόν τον λόγο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ, ακόμα κι αν η κατανάλωση καφεΐνης έγινε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Για άλλους, η ποσότητα αυτή δεν είναι επαρκής για να έχει διεγερτική δράση. Εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.