WELL BEING

Rorschach test: Ανακάλυψε την προσωπικότητά σου


JTeam

17 Ιουνίου 2023

Rorschach test: Ανακάλυψε την προσωπικότητά σου
pexels
Μπορείς να ανακαλύψεις την προσωπικότητά σου μέσα από 3 εικόνες; Αν κάνεις το Rorschach τεστ, τότε ναι

Tο τεστ Rorschach ή αλλιώς «κηλίδων μελάνης» επινοήθηκε από τον Ελβετό ψυχολόγο Hermann Rorschach το 1921 και αρχικά ήταν ένα εργαλείο για τη διάγνωση σχιζοφρένειας. Στη συνέχεια όμως η χρήση του γενικεύτηκε και στις μέρες μας θεωρείται ένα πολύ καλό τεστ προσωπικότητας.

Το τεστ Rorschach έχει εικόνες από αφηρημένα σχήματα, που μπορούν να ερμηνευθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο καθένας μας δίνει διαφορετικό νόημα σε μια τόσο αφηρημένη εικόνα και με αυτόν τον τρόπο -το τι νομίζουμε δηλαδή ότι δείχνει η εικόνα- μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία της προσωπικότητάς μας.

Δες τις παρακάτω 3 αφηρημένες εικόνες και στη συνέχεια διάβασε τις πιθανές ερμηνείες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθεις ποια είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της προσωπικότητάς σου και όχι μόνο.

Jenny.Gr

Αν βλέπεις:

Ψητό κοτόπουλο: Μερικές φορές αμφισβητείτε τις κινήσεις σας, όμως σε γενικές γραμμές ξέρετε τι θέλετε. Δεν σας αρέσει η απομόνωση και προτιμάτε την ενεργή συμμετοχή. Βαριέστε όταν αναλογίζεστε ποιο είναι το νόημα της ζωής και στο πλαίσιο αυτό ταυτίζεστε με τον Αντόν Τσέχοφ, ο οποίος έλεγε: «Όταν με ρωτάς τι σημαίνει ζωή είναι σαν να με ρωτάς τι είναι ένα καρότο. Ένα καρότο είναι ένα καρότο και δεν ξέρουμε τίποτε περισσότερο».

Έκπληκτη γάτα-καρτούν: Λύνετε επιτόπου τα προβλήματα που προκύπτουν κι αυτό πηγάζει από την εκρηκτική σας ψυχοσύνθεση. Θεωρείτε σημαντικό να νιώθετε ότι έχετε κάποιον δίπλα σας να σας ακούει και να σας στηρίζει. Η διένεξη και η διαπραγμάτευση είναι για εσάς αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής γι’ αυτό και μερικές φορές δίνετε την εντύπωση ότι είστε σκληροί, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Γυναίκα χωρίς πρόσωπο ή άνθρωπος που φοράει περούκα: Βάζετε ψηλά τον πήχη και έχετε την προσδοκία ότι και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Δεν πιστεύετε ότι η υπομονή είναι αρετή.

Γιατρός που απλώνει τα χέρια στο σαγόνι ασθενούς: Ξέρετε πολύ καλά ότι η ζωή δεν είναι εύκολη και ότι δεν γίνεται να τα πηγαίνουν όλοι καλά με όλους, γι’ αυτό και νιώθετε ότι απλώς πρέπει να είστε ο εαυτό σας.

Πύραυλος ή πύργος: Είστε άτομο πολύ εργατικό, βάζετε συνέχεια νέους στόχους και θέλετε να γίνεστε όλο και πιο δυνατοί. Σας εκτιμούν στον επαγγελματικό στίβο, ενώ στην προσωπική σας ζωή μάλλον πρέπει να σταματήσετε να εστιάζετε τόσο πολύ στον έλεγχο και να χαλαρώσετε.

Jenny.Gr

Αν βλέπεις:

Δύο φιγούρες που σκύβουν προς τα εμπρός ή άνθρωπος που προσεύχεται: Είστε τύπος εγκεφαλικός, έχετε φαντασία και στοχάζεστε βαθιά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζεται συγκέντρωση και υπομονή. Δεν καταλαβαίνετε γιατί κάποιοι άνθρωποι συμβιβάζονται εύκολα.

Αγωνιστικό αυτοκίνητο ή δύο μικρά μαλλιαρά ζώα: Η φαντασία σας είναι ένα χαρακτηριστικό που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Αγαπάτε τις μεταφορικές εκφράσεις και πλάθετε συνεχώς νέους κόσμους, ενώ μπορείτε εύκολα να δείτε τα πράγματα από την σκοπιά κάποιου άλλου.

Καρέκλα οδοντιάτρου ή κουρέα: Είστε άτομο ευαίσθητο και γενναιόδωρο, συνδυασμός που συνεπάγεται ότι βιώνετε έντονα συναισθήματα αλλά επίσης πληγώνεστε εύκολα. Δεν κρύβετε τι νιώθετε κι αυτό εμπνέει τους γύρω σας να σας φροντίσουν, όμως μερικές φορές αυτό σας δυσκολεύει να αναγνωρίσετε την αληθινή οικειότητα. Οι επίσημες και συμβατικές περιστάσεις σας εξουθενώνουν ψυχικά.

Δύο σκοτεινές φιγούρες που ενώνονται με μια τρίτη: Δύσκολα μένετε στο μονοπάτι, γι’ αυτό και αφήνετε πίσω σας μισοτελειωμένες δουλειές και υποχρεώσεις. Όπως λέει κι ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με έργα υπό κατασκευή».

Jenny.Gr

Αν βλέπεις:

Ένα σκαθάρι: Είστε άτομο εργατικό και τα καταφέρνετε στα επαγγελματικά σας. Η επιτυχία είναι για εσάς κάτι το φυσικό. Προχωράτε πάντα βάσει σχεδίου και κινείστε είτε προσεκτικά είτε παράτολμα, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Θεωρείται ότι νικητής αναδεικνύεται ο πιο έξυπνος ή ο πιο τυχερός παίκτης.

Πουλιά που χορεύουν: Η μεγάλη ζωή σας έλκει με μεγαλύτερη δύναμη κι από τη βαρύτητα. Βρίσκετε πάντα τον τρόπο να διασκεδάσετε όπου κι αν βρίσκεστε, ακόμη κι αν μερικές φορές το μετανιώνετε την επόμενη μέρα.

Δύο ζεύγη πουλιών: Δεν σταματάτε να κινείστε και να κυνηγάτε τα αντικείμενα του πόθου σας. Λατρεύετε καθετί όμορφο.

Γυαλιά ηλίου, σουτιέν ή μούσι: Σας αρέσουν οι μεταμφιέσεις, όμως μερικές φορές σας απασχολεί υπερβολικά η γνώμη των άλλων. Συνήθως «λύνετε» τα προβλήματά σας αγοράζοντας καινούρια πράγματα.

Σκελετός ή οστά: Νιώθετε ότι η ζωή είναι ένα ασταμάτητο καρουζέλ που επαναλαμβάνεται. Φοβάστε τη στασιμότητα, αλλά δεν παίρνετε συχνά ρίσκα.

Εικόνες από: Psychobook του Julian Rothenstein

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.