WELL BEING

Το λουράκι του smartwatch σου είναι γεμάτο βακτήρια και αυτή η νέα έρευνα έχει τις αποδείξεις


JTeam

21 Αυγούστου 2023

Το λουράκι του smartwatch σου είναι γεμάτο βακτήρια και αυτή η νέα έρευνα έχει τις αποδείξεις
Στο επόμενο λεπτό έχεις πάρει αντισηπτικό και καθαρίζεις το λουράκι σου

Οι επιστήμονες είχαν σοβαρές υποψίες πως τα κοινά λουράκια από τα smartwatch, τα οποία συνήθως είναι πλαστικά, συσσωρεύουν πλήθος βακτηρίων. Και μάλιστα, όχι απλώς βακτηρίων, αλλά επικίνδυνων βακτηρίων για τον οργανισμό, τα οποία προκαλούν πλήθος λοιμώξεων.

Και για κακή μας τύχη, κάτι τέτοιο αποδείχθηκε. Η νεα έρευνα έγινε από μία ομάδα ερευνητών από το Florida Atlantic University και δημοσιεύτηκε και στο New York Post.

Η μελέτη περιελάβανε λουράκια από το Apple Watch και άλλα smartwatches από καουτσούκ, ύφασμα, δέρμα, πλαστικό, από χρυσό και ασήμι, με στόχο να εμβαθύνει περισσότερο στα βακτήρια. Μετά τη μέλετη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι το 95% όλων των bands ήταν «μολυσμένα με κάποιο είδος επικίνδυνων βακτηρίων" με το πιο σύνηθες να είναι το Staphylococcus spp (σταφυλόκοκκος), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Το βακτήριο σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε στο 85% των bands με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι «το περίμεναν».

Jenny.Gr

Επίσης οι ερευνητές βρήκαν πάνω στα λουράκια (στο 30% από αυτά) και το βακτήριο pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάς ή πυοκυανική), ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, λοιμώξεις και πολλά άλλα.

Τα βακτήρια που βρέθηκαν στη μελέτη ήταν κοινοί «κάτοικοι» του δέρματος όπως Staphylococcus και Pseudomonas, αλλά και οργανισμοί Escherichia και πιο συγκεκριμένα Ε.coli. Ο Σταφυλόκκοκος επικρατούσε στο 85%, ενώ τα άλλα στο 30% και 60%. Τα περισσότερα ποσοστά του βακτηρίου σταφυλόκοκκου βρέθηκαν σε λουράκια από ανθρώπους που πάνε γυμναστήριο, γεγονός που τονίζει την αναγκαιότητα απολύμανσης των bands μετά από αυστηρή δραστηριότητα στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.

Η έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη μόλυνση συμβαίνει κατα τη διάρκεια της προπόνησης, όπου κυριαρχεί ο ιδρώτας και η ζέστη, προκαλώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων.

Τέλος τονίζεται πως καουτσούκ και πλαστικό είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων, σε αντίθεση με τα μεταλλικά bands, τα οποία είχαν τα λιγότερα βακτήρια, μιας και οι περισσότεροι δεν τα φοράνε σχεδόν ποτέ όταν κάνουν προπόνηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.