WELL BEING

Ο Τσίτσος περιγράφει 8 απρόσμενα οφέλη για την υγεια μας από τη συνύπαρξη με μια γάτα


9 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Τσίτσος περιγράφει 8 απρόσμενα οφέλη για την υγεια μας από τη συνύπαρξη με μια γάτα
Ο "Tsitsos The Cat" μας περιγράφει όλα τα όμορφα συναισθήματα που μας προκαλούν οι γάτες

Είτε λατρεύεις τη γάτα είτε όχι, πρέπει να παραδεχτείς ότι οι γάτες έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μας προσφέρουν συντροφικότητα κι αγάπη! Κι ενώ συχνά είναι ενοχλητικά ζημιάρες (άντε καλέ), μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες είναι στην πραγματικότητα, εξαιρετικα πολύτιμες για τη σωματική και συναισθηματική μας ευεξία.

Οι γάτες, που λέτε, βελτιώνουν τη διάθεσή μας, μας καταπραΰνουν με τα θεραπευτικά γουργουρητά τους, ενώ περιορίζουν το στρες μας! Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά πως αυτές οι θαυματουργές, μουστακοφόρες κυρίες λειτουργούν ιαματικά!

Jenny.Gr

1. Γουργουρητό
Τα γουργουρητά της γάτας έχουν άμεση θεραπευτική επίδραση! Για χιλιάδες χρόνια, πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν την «ηχοθεραπεία» ως μια μορφή ολιστικής ιατρικής. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το γουργούρισμα κινείται σε συχνότητες μεταξύ 25 – 240 Hz, ένα εύρος συχνοτήτων που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης πληγών, σπασμένων οστών και τραυματισμών τενόντων και αρθρώσεων. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που ορκίζονται ότι οι γάτες τους με τα γουργουρητά τους θεραπεύουν επωδυνες ημικρανίες!

Και να ήταν μόνο αυτό: Το γουργουρητό προκαλεί επίσης την απελευθέρωση ενδορφινών από το σώμα των ανθρώπων. Οι ενδορφίνες με τη σειρά τους μειώνουν το στρες και την αρτηριακή πίεση κάτι εξαιρετικό για την ψυχολογική και σωματική υγεία του ανθρώπου!

Jenny.Gr

2. Βελτίωση διάθεσης
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αίσθηση μιας ζεστής, μαλακής, χνουδωτής μπάλας, φωλιασμένης αναπαυτικά στην αγκαλιά σας! Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι γάτες έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων που μειώνει το άγχος και ότι οι γατογονείς έχουν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις! Στην πραγματικότητα, οι τρόποι τους, που λειτουργούν τόσο καταλυτικά στη βελτίωση της διάθεσης είναι τόσο ισχυροί που αρκεί η απλή παρακολούθηση βίντεο με γάτες για να νιώσουμε περίφημα! Είναι δύσκολο να κοιτάς μια χαρούμενη γάτα και να μη χαίρεσαι και εσύ!


3. Μείωση στρες
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας παγκοσμίως και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς λόγους. Το να είμαστε παρέα με τις γάτες μας, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι και να μας προσφέρει μια αίσθηση άνεσης και φιλίας. Το να κρατάμε, να χαϊδεύουμε, να χαζεύουμε ή απλώς να καθόμαστε μαζί με τις γάτες μας, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συναισθήματα άγχους, απλώς αποσπώντας την προσοχή από τις βασανιστικές σκέψεις, έστω και για λίγο!

Jenny.Gr

4. Συντροφικότητα
Αν και οι σκυλογονείς θα ορκιστούν ότι τα σκυλάκια είναι ανώτεροι σύντροφοι (ανυπόστατες φήμες), οι λάτρεις της γάτας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει φιλία, όπως αυτή με τα μικρά αιλουροειδή. Οι γάτες μας παρέχουν μια αίσθηση συντροφικότητας και μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας, απλά και μόνο με το να είναι κοντά μας. Τείνουν να χρειάζονται λιγότερη φροντίδα από τα σκυλιά, αλλά μας προσφέρουν την ίδια αγάπη, στοργή και φιλία!


5. Υπενθυμισή για μια πιο υγιή καθημερινότητα
Οι γατούλες μας βοηθούν να χτίσουμε πιο υγιεινές συνήθειες και χρησιμεύουν ως υπενθύμισή μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας! Η φροντίδα για ένα άλλο ζωντανό ον, μπορεί να βελτιώσει τους τρόπους με τους οποίους φροντίζουμε εμείς τον εαυτό μας. Εκείνες τις μέρες που η ζωή μας έχει απογοητεύσει και απλά νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, οι γάτες μας δίνουν έναν λόγο να συνέλθουμε και να ανακάμψουμε. Είτε μας ξυπνούν με ένα απαλό χαστουκάκι (χωρίς νύχια, αμ πως), είτε με ένα επίμονο νιαούρισμα, είτε εξαπολύοντας μια καλαίσθητη τριχόμπαλα ακριβώς στη μέση του κρεβατιού, οι γάτες πάντα έχουν τον τρόπο τους να μας συνεφέρνουν και να μας κρατούν στον ισιο δρόμο!

Jenny.Gr

6. Η ευεργετική παρουσία τους
Οι ξέγνοιαστες, ανενόχλητες συμπεριφορές τους βοηθούν να δουμε από άλλη διάσταση το άγχος της ζωής μας! Και από την άλλη τα χαριτωμένα ή ατσούμπαλα σκέρτσα τους, χωρίς καν να προσπαθούν γι' αυτό, έχουν λυτρωτική επίδραση σε εμάς!


7. Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους
Παρά τις ανυποστατες φήμες που εντέχνως διασπείρονται από το στρατόπεδο σκυλογονέων, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γατογονείς παρουσιάζουν μερικές πολύ ξεχωριστές ιδιότητες. Ο σκυλογονείς παρουσιάζονται ως πιο κυριαρχικοί ενώ οι γατογονείς ως πιο ευαίσθητοι, περισσότερο ανοιχτόμυαλοι ενώ σημείωσαν και υψηλότερες βαθμολογίες σε τέστ νοημοσύνης και έχουν υψηλότερη ικανότητας εμπιστοσύνης!Και είναι η σχέση τους με τις γάτες τους που τους κάνει ικανούς να μεταφέρουν χαρακτηριστικά των σχέσεων μαζί τους και στις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους! Για να είμαι ειλικρινής, τέτοιες έρευνες δεν με πείθουν ιδιαίτερα, και λατρεύω τις γάτες όσο και τους σκύλους (ε παιδιά, τσιμουδιά στον Τσίτσο γι' αυτό) και θεωρώ ότι και οι μεν και οι δε είναι έμπνευση για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

8. Ενίσχυση αυτοεκτίμησης
Συνεχίζουμε τις αναφορές σε έρευνες και ας πούμε ακόμη ότι εκτός από ευαίσθητοι και ανοιχτόμυαλοι, οι γατογονείς φαίνονταν επίσης να έχουν υψηλότερη αίσθηση αυτοεκτίμησης από όσους δεν είχαν ποτέ το προνόμιο να ζουν με μια γάτα. Η φροντίδα για κάποιον άλλον, εκτός από τον εαυτό μας, μας δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, πληρότητας και αυτοπεποίθησης. Όσο πιο σίγουροι νιώθουμε για τις ικανότητές μας, τόσο καλύτερα νιώθουμε για τον εαυτό μας, συνολικά.


Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας, το να ξέρεις ότι είσαι ο εκλεκτός της καρδιάς ενός τόσο ελεύθερου πλάσματος όπως μιας γάτας, που δεν υπάρχει περίπτωση να σου προσφέρει κανένα χάδι με το ζόρι είναι ίσως ένα από τα πιο υπέροχα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας ταπεινός άνθρωπος!

Χόρχε Κάπα
https://www.tsitsosthecat.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.