WELL BEING

Μικρά μυστικά για μία ποιοτική ζωή μετά τον καρκίνο


JTeam

18 Οκτωβρίου 2023

Μικρά μυστικά για μία ποιοτική ζωή μετά τον καρκίνο
Από τη διατροφή μέχρι τα προϊόντα που ανακουφίζουν και καταπραΰνουν, δημιουργήσαμε μία λίστα που μπορεί να βοηθήσει.

Μετά τον καρκίνο, το πρώτο θέμα που έρχεται στο προσκήνιο είναι η ποιότητα της ζωής του ασθενή. Τι πρέπει να προσέξει; Ποιες είναι οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά στο day-to-day; Υπάρχουν tips που μπορούν να προσφέρουν γενικά καλύτερη ποιότητα ζωής;

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά μικρά «μυστικά» που μπορούν να βοηθήσουν.

Βελτιώνουμε τη διατροφή μας

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στον οργανισμό μας, σωματικά και ψυχολογικά. Υπάρχουν, μάλιστα, αρκετές τροφές που από τη φύση τους συνδέονται με αντικαρκινικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, καθόλου τυχαία δεν έχει δημιουργηθεί η ρήση του λαού «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ σύμφωνα με έρευνα, αυτές μπορούν να επέμβουν σε συγκεκριμένες διαδικασίες που οδηγούν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Αντίστοιχες τροφές είναι τα καρότα, τα καρύδια και τα μούρα.

Jenny.Gr

Αλλάζουμε την ψυχολογία μας

Εκ των πραγμάτων, μετά από μία περιπέτεια υγείας από την οποία έχουμε βγει νικητές, νιώθουμε αλλιώς. Όλα εκείνα τα «μικρά» μέσα στην καθημερινότητα που μας «έριχναν», δεν υπάρχει λόγος να έχουν θέση τώρα στους προβληματισμούς μας. Εστιάζοντας στα πιο σπουδαία και σημαντικά της ζωής, δηλαδή στην υγεία μας και τους δικούς μας ανθρώπους, δεν αφήνουμε χώρο να «πέσουμε» ψυχολογικά με πράγματα που στο τέλος της μέρας δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Το πρόσωπο και το σώμα μας αποζητά τη φροντίδα μας και το να του αφιερώνουμε μερικά λεπτά μέσα στη μέρα είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Το δέρμα μας έχει ανάγκη από ένα προϊόν που να το καταπραΰνει και να το αναπλάθει και σε αυτό ιδανικός σύμμαχος είναι η Cicaplast της La Roche-Posay. Η σειρά αποτελείται από προϊόντα πολλαπλών χρήσεων που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, επανορθώνουν και προστατεύουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Πανθενόλη, Βούτυρο Καριτέ, Madécassoside και Ιαματικό Νερό La Roche-Posay είναι μόνο μερικά από τα επανορθωτικά συστατικά που εμπλουτίζουν μία σειρά αυστηρά υποαλλεργικών συνθέσεων. Επιπλέον, ο ενεργός συνδυασμός παραγόντων με δράση κατά της προσκόλλησης των βακτηρίων εξασφαλίζει βέλτιστη επιδερμική ανάπλαση.

Jenny.Gr

Δημιουργούμε χρόνο, προσωπικό αλλά και για τους αγαπημένους μας

Πέρα από τη διατροφή και το δέρμα μας, μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί γενικά στον χρόνο για τον εαυτό μας. Το να προσθέτουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν μέσα στην κάθε μέρα παίζει κομβικό ρόλο στο να νιώθουμε όμορφα. Ένα μουσικό όργανο, μαθήματα ζωγραφικής, cooking classes, επισκέψεις στο θέατρο και γενικά ό,τι μπορεί να βρίσκεται στη λίστα με τα αγαπημένα μας πράγματα μπορεί να μας γεμίσει αυτοπεποίθηση. Παράλληλα (ή ταυτόχρονα) ο χρόνος με τους δικούς μας ανθρώπους είναι πολύτιμος. Πρόκειται για τους ανθρώπους που δεν κάνουν τη διαφορά μόνο στις κακές στιγμές αλλά και στις καλές. Ίσως κυρίως σε αυτές. Αυτούς που μας αγκαλιάζουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτούς με τους οποίους μοιραζόμαστε τα γέλια μας και κάθε ένα από αυτά γίνεται και άλλη μία αφορμή να γιορτάζουμε την κάθε στιγμή.

Βάζουμε τα ταξίδια στο πρόγραμμα

Τι να πρωτοσχολιάσουμε για τα ταξίδια; Από την αλλαγή παραστάσεων μέχρι την ανακάλυψη νέων πολιτισμών και λαών που εμπλουτίζουν τις γνώσεις και την ενσυναίσθησή μας, τα οφέλη των ταξιδιών είναι πραγματικά ανεκτίμητα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ένα ταξίδι, ειδικά αν αυτό είναι μακρινό, αντιπροσωπεύει όλα αυτά που πιστεύαμε ότι δε θα ξανακάνουμε. Είναι μία απόδειξη πως ναι, μπορώ να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα.

Jenny.Gr

*Η La Roche-Posay θα προσφέρει 1€ για κάθε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Εφόσον ο αρχικός στόχος ξεπεραστεί, τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν στην UICC.

Δες όλα τα άρθρα της ενότητας Ζω Με Τον Καρκίνο εδώ

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.