Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα της ευαίσθητης περιοχής. Ο τράχηλος, ο κόλπος και η μήτρα παράγουν φυσιολογικά υγρά στα οποία εμπεριέχονται κύτταρα και βακτήρια, προσφέροντας την κατάλληλη λίπανση, αλλά και προστασία.
Δυστυχώς όμως, μερικά άλλα βακτήρια και ιοί είναι πιο ανθεκτικοί με αποτέλεσμα να μολύνουν την περιοχή και να δημιουργούν προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα των υγρών αυτών διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και επηρεάζεται από την φάση του κύκλου της, καθώς και από την εγκυμοσύνη, τη λήψη αντισυλληπτικών, την εμμηνόπαυση.
Αυτό που πρέπει κυρίως να προσέξουμε στα κολπικά υγρά, είναι η συνηθισμένη μας ποσότητα και οι αλλαγές σε αυτή. Η υφή που έχουν οι εκκρίσεις, το χρώμα τους καθώς επίσης και η οσμή τους.
Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότερες γυναικολογικές παθήσεις, είναι αντιμετωπίσιμες, αρκεί όμως να τις εντοπίσουμε νωρίς.
- Πως είναι τα φυσιολογικά κολπικά υγρά:
Είναι διαυγή, δηλαδή διάφανα έως άσπρα -με υδαρή υφή, μοιάζουν με βλέννα και δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, ούτε προκαλούν ερεθισμό στον κόλπο. Φυσιολογικό επίσης είναι η ποσότητα και η υφή των υγρών αυτών, να αλλάζουν ανάλογα με τη φάση του κύκλου σου. Στις γόνιμες ημέρες, είναι συνήθως πιο έντονα στην υφή τους, και σε μεγαλύτερη ποσότητα.
- Τι δεν είναι φυσιολογικό:
Oι αλλαγές, στην οσμή, στο χρώμα, και στην ποσότητα, θα πρέπει να σε έχουν σε εγρήγορση, καθώς πιθανώς κάτι συμβαίνει στην περιοχή. Ειδικά αν τους τελευταίους είχες κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, τότε είναι σημαντικό να επισκεφθείς νωρίς τον γυναικολόγο σου, για τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν παρατηρείς κάποια από τις παρακάτω αλλαγές ή ακόμη και συνδυασμό αυτών, τότε μάλλον υπάρχει κάποια τραχηλίτιδα, ή κολπίτιδα:
Άσχημη οσμή στις εκκρίσεις, αλλαγές στο χρώμα όπως πχ πράσινες, κίτρινες, ή ακόμη και καφέ, φαγούρα, τσούξιμο, πρήξιμο, αίσθημα καύσου, τσούξιμο κατά την ούρηση, πόνος και ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά ή την μέση.
Πως θα προστατευθείς από κολπικές λοιμώξεις:
Για να προστατευτείς καλύτερα, από λοιμώξεις και μολύνσεις στην περιοχή, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή (είναι το πρώτο και το κυριότερο), η λήψη προβιοτικών και το γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό επίσης είναι να προσέχεις τα προϊόντα καθαρισμού για την περιοχή, το σκούπισμα σου από τα εμπρός προς τα πίσω για να αποφύγεις μικρόβια στην ουρήθρα και τον κόλπο, και επίσης να αποφεύγεις τη ζάχαρη και να προτιμάς βαμβακερά εσώρουχα.
Σε κάθε περίπτωση μην αμελήσεις την επίσκεψη στον γυναικολόγο σου, για να ξεφορτωθείς μύκητες, ή βακτήρια που μπορεί αν σου έχουν προκαλέσει λοίμωξη, την οποία αν παραμελήσεις, μπορεί να σε οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα θέματα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.