WELL BEING

Γυναικολόγος απαντά στις ερωτήσεις που (κακώς) ντρέπεσαι να κάνεις


JTeam

24 Μαρτίου 2023

Γυναικολόγος απαντά στις ερωτήσεις που (κακώς) ντρέπεσαι να κάνεις
Είναι ώρα να μιλήσουμε για θέματα που απασχολούν όλες μας, χωρίς ντροπές και ενδοιασμούς

Ξέρουμε πως πολλές φορές η επίσκεψη σε γυναικολόγο μπορεί να είναι αμήχανη, με αποτέλεσμα να ντρεπόμαστε να συζητήσουμε όλα όσα πραγματικά θα θέλαμε. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να ισχύει, αφού υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι γνωρίζουν εξαιρετικά τι συμβαίνει με το γυναικείο σώμα, τις επιπλοκές που μπορεί εμφανίζονται και επίσης μπορούν να σου δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματα σου, από το να ψάξεις στο διαδίκτυο και «να χαωθείς».

Παρακάτω έχουμε συλλέξει κάποιες βασικές ερωτήσεις που ενδεχομένως (κακώς) ντρεπόμαστε να κάνουμε και φυσικά έχουμε και τις απαντήσεις από την ειδικό, Dr. Lyndsay Harper η οποία μίλησε αναλυτικά στο Everygirl Podcast:

Γιατί πονάω κατά τη διάρκεια του σεξ ;

Το σεξ οφείλει να είναι μόνο απολαυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι σημαντικό να μην παραμελήσεις τον πόνο, αλλά ούτε και να πανικοβληθείς. Περίπου το 75% των γυναικών, μπορεί να εμφανίσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή τους και οι λόγοι είναι διαφορετικοί. Ίσως απλά μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερη λύπανση, είτε να είναι σημάδι ενδομητρίωσης ή πυελικής νόσου. Επίσης υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πόνοι κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί να προέρχεται από τον κόλπο, ή από τον τράχηλο ή από άλλα σημεία της περιοχής. Σε περίπτωση που ο πόνος εξακολουθήσει να επιμένει και γίνεται πιο έντονος, είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν ειδικό προκειμένου να γνωρίσεις την αιτία, αλλά και πως θα τον αντιμετωπίσεις.

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές; Και αν ναι, πότε πρέπει να ανησυχήσω ;

Όπως πολλά όργανα του σώματος, έτσι και ο κόλπος εκκρίνει τα δικά του υγρά για διάφορους λόγους. Οι εκκρίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οφείλουμε να τις παρατηρούμε. Όταν οι αποχρώσεις των εκκρίσεων είναι λευκές ή διάφανες και άοσμες, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όμως, όταν παρατηρούμε εκκρίσεις με έντονη μυρωδιά και σε πράσινη ή κίτρινη απόχρωση, τότε είναι στιγμή να εξεταστούμε γιατί πιθανώς να υπάρχει κάποια φλεγμονή ή λοίμωξη.

Jenny.Gr

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα;

Το αναπαραγωγικό σύστημα εκτελεί πολύπλοκες λειτουργείες και οι παράγοντες που επηρεάζουν την κάθε γυναίκα αλλά και άντρα, είναι διαφορετικοί. Σε γενικές γραμμές, οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα είναι η ηλικία, το στρες, η έλλειψη βιταμινών και η έλλειψη άσκησης. Σημαντικοί είναι επίσης και οι γυναικολογικοί έλεγχοι προκειμένου να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να προκύψει.

Τι πρέπει να κάνει αν πονάω πολύ στην περίοδο μου ;

Δυστυχώς ο πόνος είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια των περιόδων. Ωστόσο δεν είναι αυτή η «κανονικότητα». Μπορεί κάποιες περίοδοι να είναι πιο επίπονες από άλλες, όμως αν παρατηρούμε έντονο πόνο και βαριές περιόδους κάθε φορά, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε κάποιες από τις βασικές αιτίες. Κάθε γυναίκα αξίζει μια φυσιολογική περίοδο και όχι επώδυνες καταστάσεις, και ευτυχώς έχουμε στη διάθεση μας πολλά μέσα για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο.

Πως επιλέγω το κατάλληλο αντισυλληπτικό;

Η επιλογή του αντισυλληπτικού είναι μια προσωπική επιλογή και γίνεται πάντα υπό συννενόηση γυναικολόγου. Υπάρχουν πολλές επιλογές αντισυλληπτικού, οι οποίες μπορεί να είναι καλές, ωστόσο δεν είναι τέλειες. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις αιτίες, προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη επιλογή, αλλά και πως την αντιμετωπίζει ο κάθε οργανισμός.

Πως μπορώ να ρωτήσω τον σύντροφο μου ή να συζητήσω μαζί του για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ;

Είναι σημαντικό με κάθε νέο σύντροφο να γίνεται αυτή η συζήτηση και πάντα να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες προφυλάξεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει και τέτοια ζητήματα οφείλονται να συζητούνται ανοιχτά. Δείτε το σαν μια τακτική self care. Όσο πιο ασφαλές είναι το σεξ, τόσο περισσότερο μπορείτε να το απολαύσετε. Με έναν σύντροφο ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να εξεταστεί ή να συζητήσει για τέτοια ζητήματα, ίσως δεν είναι ο κατάλληλος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.