Η ενδομητρίωση είναι μια «ύπουλη νόσος», επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως και παρομοιάζεται εύκολα με γρίφο.
Οι Μαίες Θεοδώρα Αξαρλή και Κωνσταντίνα Πατσά συνεργάζονται με το Endogreece και συστήνουν το πρόσωπο της αρκετά συχνής πάθησης μέσα από το δικό τους λειτούργημα για να μη μείνει η ιστορία καμίας άλλης γυναίκας στη σιωπή.
Η ενδομητρίωση είναι μία καλοήθης πάθηση της αναπαραγωγικής κυρίως ηλικίας, που αφορά 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από την ανεύρεση αδένων και στρωμάτων του ενδομητρίου, σε όργανα και ιστούς έξω από τα ανατομικά όρια της ενδομητρικής κοιλότητας όπως ωοθήκες, σάλπιγγες, έντερο, ενώ σπανιότερα αναπτύσσεται ιστός και σε άλλα, πιο μακρινά σημεία του σώματος. Οι έκτοπες αυτές εστίες ακολουθούν τις αλλαγές του φυσιολογικού ενδομητρίου στην διάρκεια του κύκλου αφού υφίστανται τις ίδιες ορμονικές επιδράσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης με την δημιουργία συμφύσεων και έντονο πόνο.
Σε κάποιες περιπτώσεις η πάθηση μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Ωστόσο στην πλειοψηφία των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με ενδομητρίωση, η συμπτωματολογία ποικίλλει με κοινό πάντα άξονα τον πόνο. Από ήπιος έως έντονος, εντοπίζεται κατά την έμμηνο ρύση αλλά και μεσοκυκλικά, κατά την επαφή, την ούρηση και την αφόδευση.
Η αιμορραγία μεταξύ περιόδων και γενικότερα οι διαταραχές στην εμμηνορρυσία αποτελούν ένα επίσης συχνό φαινόμενο. Τέλος, η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα σε ποσοστό 20-40% αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι συμφύσεις και τα ενδομητριώματα αλλοιώνουν την ανατομία των σαλπίγγων και των ωοθηκών.
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την έκταση της πάθησης. Στην πρώτη γραμμή συναντάται η φαρμακευτική αγωγή και η ορμονική θεραπεία μαζί με την χειρουργική αντιμετώπιση. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μέθοδοι κατά τις οποίες αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα τα οποία δημιουργεί.
Τι μπορεί όμως να λειτουργήσει ως επιπρόσθετο όπλο έναντι όλων των συμπτωμάτων της;
Η ενδομητρίωση είναι μια φλεγμονώδης νόσος και έτσι, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο τρόπος ζωής είναι αυτός που άμεσα μπορεί να επηρεάσει την πορεία μιας πάθησης και την επιρροή της πάνω σε έναν οργανισμό. Έτσι λοιπόν βάζοντας στη ζωή μας τη σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή, ευνοούμε την καλή ορμονική λειτουργία του οργανισμού μας.
Ποιες διατροφικές αρχές μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων;
Δεν υπάρχει κάποια ειδική διατροφή που θα “θεραπεύσει” την ενδομητρίωση αλλά μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση των συμπτωμάτων και γενικότερα στην υγεία του οργανισμού. Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι γνωστό πως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Αποτελούν επίσης πηγή αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής. Οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, το άπαχο κρέας και τα υγιεινά λιπαρά (πχ ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και αβοκάντο) συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ιδιαίτερα τα κορεσμένα και τρανς-λιπαρά, το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά, καθώς αυτά έχουν κατηγορηθεί για αύξηση των δεικτών φλεγμονής. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η καφεΐνη και το αλκοόλ που αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, η επεξεργασμένη ζάχαρη, τα γλυκαντικά, τα αναψυκτικά, το κάπνισμα, το αλάτι, τα τρόφιμα με συντηρητικά ,το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά.
Πως συνδέεται η σωματική άσκηση με την διαχείριση των συμπτωμάτων;
Η συστηματική άσκηση φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι σε παθήσεις που χαρακτηρίζονται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις μιας και προκαλεί αύξηση στα επίπεδα των κυτοκινών με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αποδεδειγμένα, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση είναι αποτέλεσμα φλεγμονών που έχουν προκληθεί από τις έκτοπες εστίες ενδομητρίου οι οποίες “τρέφονται’’ από τα οιστρογόνα. Η άσκηση αυτή καθαυτή βοηθά στην μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων.
Ακόμη και 15 λεπτά περπάτημα κάποιες φορές μες την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες και να απελευθερωθούν ενδορφίνες, που κάνουν έναν οργανισμό λιγότερο ευαίσθητο στον πόνο.
Μπορεί να επηρεάσει ο πόνος την ψυχολογία μιας γυναίκας;
Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι σωματικά και ψυχολογικά εξουθενωτική. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο χρόνιος πόνος συνδέεται με την εμφάνιση ψυχολογικών μεταπτώσεων, στρες και διαταραχές στην διάθεση και τον ύπνο. Μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μίας γυναίκας και να δημιουργήσει την ανάγκη για απομόνωση από το οικείο περιβάλλον και από κοινωνικές δραστηριότητες.
Πώς το περιβάλλον μπορεί να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια;
Αρχικά πολύ σημαντική είναι η ενημέρωση για την ενδομητρίωση και η κατανόηση των συμπτωμάτων της πάθησης. Με οδηγό αυτήν την γνώση, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος από την οικογένεια, τον σύντροφο, το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, αλλά ακόμη και από τον ίδιο τον θεράποντα. Ο περίγυρος θα πρέπει να κατανοεί αντίκτυπο της ενδομητρίωσης στην ζωή μιας γυναίκας, και να προσφέρει πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη.
Στον εργασιακό τομέα, είναι αναγκαίο την περίοδο που υπάρχουν έντονα συμπτώματα να μπορεί να ζητήσει ευέλικτο ωράριο και την δυνατότητα τηλεργασίας, όπως επίσης και την ανακατανομή των εργασιών. Αυτές θα μπορούσαν να είναι μικρές λύσεις, που έχουν όμως τεράστια σημασία για την ίδια καθώς μπορεί να παραμένει παραγωγική και να μην αισθάνεται αποκομμένη την καθημερινότητα της.
Τέλος η ίδια η πάσχουσα, χρειάζεται να μην αγνοεί τα συμπτώματα της και κυρίως να αναζητά εξιδεικευμένο θεράποντα, που θα της παρέχει εξατομικευμένη θεραπεία. Ζωτικής σημασίας, είναι να μιλά ανοιχτά για τα συναισθήματα της, τις ανησυχίες και τους φόβους της με τους οικείους της ή με κάποιον ειδικό. Επιπρόσθετη υποστήριξη μπορεί βρει σε ομάδες που απαρτίζονται από γυναίκες που βιώνουν την ίδια κατάσταση.
Συμπερασματικά, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την πάθηση της ενδομητρίωσης θα βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση και στην αναζήτηση εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Αυτό σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών που πάσχουν, θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.
Read More
- Η Νάνσυ Κωστακοπούλου είναι σε ιατρογενή εμμηνόπαυση για να αντιμετωπίσει την ενδομητρίωση: «Μας έμαθαν πως ο πόνος είναι φυσιολογικός»
- Η Ελένη Μουτεσίδη διαγνώσθηκε με ενδομητρίωση όταν μετά από σεξουαλική επαφή, λιποθύμησε από εσωτερική αιμορραγία
- 6 μύθοι για την ενδομητρίωση που, επιτέλους, ήρθε η ώρα να καταρριφθούν
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.