WELL BEING

6 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να ζήσεις περισσότερο


JTeam

4 Δεκεμβρίου 2023

6 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις για να ζήσεις περισσότερο
Unsplash/ Matt Bennett
Μικρές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις μια μακρά και υγιή ζωή 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 19 Ισπανούς αιωνόβιους για να ανακαλύψουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά τους. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 100 και 107 ετών, δεν έδειξαν σημάδια άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης και μπορούσαν να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες. Από τους 19, οι 16 ήταν γυναίκες και οι τρεις ήταν άνδρες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Journal of Happiness Studies, εντόπισε συγκεκριμένες συνήθειες που υιοθετούσαν όλοι οι αιωνόβιοι. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι αληθινό. Ναι, αυτές οι συνήθειες μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο.

  • Το να είσαι ενεργός

Το να είσαι μόνιμα απασχολημένος με κάτι και να κάνεις διαφορετικά πράγματα είναι ζωτικής σημασίας. Τη ζωή πρέπει να την απολαμβάνεις και να τη ζεις.

  • Το να απολαμβάνεις τις διαπροσωπικές σχέσεις

Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι οι στενές σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, αλλά και πιο ποιοτικά. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται ευρέως στις «Μπλε Ζώνες» του κόσμου, οι οποίες είναι περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν μια δεκαετία περισσότερο από τον μέσο όρο. Είναι σημαντικό να απολαμβάνεις τις σχέσεις με τους αγαπημένους σου και να τους λες συχνά πόσο τους αγαπάς.

  • Το να παίρνεις σοβαρά τις ευθύνες σου

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο παίρνουν τις ευθύνες τους στη ζωή στα σοβαρά, είτε αυτό είναι η δουλειά, η φροντίδα των παιδιών ή το να είναι καλοί φίλοι. Γενικότερα, το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και να παραμένεις πιστός στο να λύνεις ένα πρόβλημα, όταν προκύπτουν προκλήσεις, είναι πολύ σημαντικό.

  • Το να έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου

Το να παίρνεις τον έλεγχο στη ζωή σου, έχοντας εμπιστοσύνη στις δικές σου αποφάσεις και αναζητώντας ευκαιρίες, είναι ακόμα μια συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις μια καλύτερη ζωή. Είναι καλό να βγαίνεις από το comfort zone και να αλλάζεις τα πράγματα στη ζωή σου, ακόμα κι αν αυτό αφορά στο πόσο έλεγχο έχεις σε ό,τι κάνεις.

  • Το να είσαι περίεργος

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό: την περιέργεια. Το να μαθαίνεις συνεχώς κάτι, να ανακαλύπτεις κάτι διαφορετικό και να βλέπεις από μια νέα οπτική τα πράγματα, είναι καταπληκτικό.

  • Το να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις

Παρά τις όποιες δυσκολίες στη ζωή, το να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις είναι υψίστης σημασίας για να ζήσεις μια ποιοτική ζωή. Πρέπει να απολαμβάνεις όλα τα όμορφα που συμβαίνουν γύρω σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.