WELL BEING

H Gen Z έρχεται να αλλάξει τον κόσμο της εργασίας και αυτές είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν


JTeam

19 Φεβρουαρίου 2024

H Gen Z έρχεται να αλλάξει τον κόσμο της εργασίας και αυτές είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν
Η τηλεργασία, η παραγωγικότητα, αλλά και η ζωή στις πόλεις μπαίνουν στο προσκήνιο

Είναι πολλά τα όσα άλλαξε η πανδημία και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε καθεστώς προς covid. Το εργατικό δυναμικό πλέον θα απαρτίζεται όλο και περισσότερο από άτομα της Gen Z με τους Boomers να παραμένουν στο παιχνίδι, αλλά όχι και τόσο ενεργά. Καθώς λοιπόν το 2024 τα μέλη της Gen Z θα ξεπεράσουν σε αριθμό τους baby boomers στον εργασιακό χώρο, οι τάσεις τους αναδιαμορφώνουν τον κόσμο της εργασίας.

Η Gen Z δίνει τεράστια σημασία στο ευέλικτο πρόγραμμα, δηλαδή στο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Μερικές ημέρες στο γραφείο, ενώ άλλες από το σπίτι. Σύμφωνα με την έκθεση του Handshake τον Σεπτέμβριο του 2023, το 36% των προτιμά συνδυασμό (δλδ, το υβριδικό μοντέλο), το 25% προτιμά το γραφείο, ενώ το 13% προτιμά «μάλλον» τηλεργασία και το 14% επιθυμεί εξ αποστάσεως εργασία χωρίς καμιά υποχρέωση προσωπικής παρουσίας.

Με λίγα λόγια το υβριδικό μοντέλο και η τηλεργασία κυριαρχούν, και σύμφωνα με την Christine Cruzvergara, επικεφαλής στρατηγικής εκπαίδευσης, «η Gen Z θέλει εργοδότες που καταλαβαίνουν ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντική για αυτούς».

Jenny.Gr


Εκτός από την ευελιξία, η Gen Z ενδιαφέρεται περισσότερο από τους baby boomers για την ασφάλεια: το εκπληκτικό είναι πως, αν και οι GenZers παραπονιούνται για τον υλισμό, επιζητούν οικονομικά οφέλη και ελκυστικά προγράμματα συνταξιοδότησης, ενώ δίνουν έμφαση στην περίθαλψη σχετικά με την ψυχική υγεία και την ευεξία. Οι νέοι εργαζόμενοι απαιτούν από τις επιχειρήσεις «εταιρική κουλτούρα», υπευθυνότητα των εργοδοτών σχετικά με την ψυχική και διανοητική υγεία των εργαζομένων.

Τέλος πολλοί είναι εκείνοι που χάρη στην τηλεργασία μπορούν να μετακομίσουν σε οποιαδήποτε περιοχή επιθυμούν. Και συνήθως δεν επιλέγουν τις μεγάλες πόλεις και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μένει να δούμε πως αυτές οι τάσεις θα επηρεάσουν την τωρινή καθημερινότητα των πόλεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.