WELL BEING

9+1 φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες σε γυναίκες άνω των 30


Άννα Καντζηλιέρη

2 Απριλίου 2024

9+1 φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες σε γυναίκες άνω των 30
Unsplash
Δεν είναι μία, δύο, τρεις αλλά δέκα οι φράσεις που κουραστήκαμε να ακούμε να λένε σε γυναίκες μετά τα 30

Η ηλικία είναι απλώς ένα αριθμός, σωστά; Σωστά. Δεν έχει και τόση σημασία η χρονολογία που είναι γραμμένη στην ταυτότητά μας, αλλά το πώς νιώθουμε, το πώς σκεφτόμαστε και το πώς πράττουμε εμείς στην καθημερινότητά μας. Αν έχεις περάσει τα 30 - δεν έχει και τόση σημασία αν βρίσκεσαι στα 35, τα 40 ή τα 45 - είμαι σίγουρη ότι έχεις βαρεθεί να ακούς συνεχώς κάποιες φράσεις που σχετίζονται με την ηλικία, τα κιλά και φυσικά τις επιλογές στην προσωπική ζωή σου. Και εμείς μαζί σου.

Μπορεί θεωρητικά να ζούμε στο 2024 - που ο Έλον Μάσκ έδωσε τη δυνατότητα σε παράλυτο άνθρωπο να παίξει σκάκι μόνο με τη σκέψη του με τη βοήθεια εμφυτεύματος - ωστόσο τα στερεότυπα και οι απαρχαιωμένες απόψεις εξακολουθούν να μας κατακλύζουν. Όλα δείχνουν πως η πρόοδος της κοινωνίας είναι επιλεκτική, αφού το ερώτημα «εσύ πότε θα κάνεις παιδιά;» δε λέει να βγει από τη λίστα με τις ερωτήσεις που συνεχίζουν να κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη σε όσες γυναίκες είναι πάνω από 30.

Η αλήθεια είναι πως η λίστα με τις ενοχλητικές ερωτήσεις που όλες έχουμε ακούσει είναι μεγάλη κι όχι, δεν φταις εσύ, που δεν θέλεις να πηγαίνεις σε οικογενειακά τραπέζια, γάμους συγγενών και μαζώξεις κατά τις οποίες θα δεις πρόσωπα που θα προτιμούσες να αποφύγεις. Μέχρι το σύνολο της κοινωνίας να καταλάβει πως τα χρόνια σου είναι απλώς ενδεικτικά και δεν σε καθορίζουν ούτε ισοδυναμούν με εξισώσεις για το τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να έχεις κάνει στη ζωή σου, θα γράφονται οι ακόλουθες γραμμές.

Jenny.Gr
Unsplash

Οι 10 φράσεις που δεν θέλεις να ακούς μετά 30 σου - Βασικά, ούτε πριν από αυτά

Δεν έχεις παιδιά ακόμα; Δεν είσαι πια μικρή

Η αλήθεια είναι πως γι’ αυτή τη φράση μπορώ να σκεφτώ πολλές παραλλαγές, όμως το βασικό ερώτημα είναι ένα, όπως και αν έχει διατυπωθεί. Το αχρείαστο και ανούσιο «ενδιαφέρον» του περίγυρου για το αν και πότε θα κάνεις παιδιά σε συνάρτηση με την ηλικία σου, μπαίνει στη black list.

Εγώ στην ηλικία σου…

Όποια κι αν είναι η ηλικία σου, αποκλείεται να μην έχεις ακούσει αυτή τη φράση έστω και μια φορά στη ζωή σου. Ό,τι κι αν έκανε εκείνη στην ηλικία σου, δεν σε αφορά, γιατί εσύ είσαι εσύ και θα διανύσεις τη δική σου πορεία, κάνοντας τις δικές σου επιλογές.

Σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να έχεις αγοράσει αυτοκίνητο/σπίτι

Μπορεί στην Ελλάδα κάποτε να «υπήρχαν λεφτά» και στα 35 σου να είχες ήδη σπίτι και αυτοκίνητο, ωστόσο πλέον με τον μισθό σου δεν ξέρεις, αν θα καταφέρεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου, το ενοίκιο, να βάλεις βενζίνη και να γεμίσεις το ψυγείο σου για τον επόμενο μήνα. Ας είμαστε κάπου ρεαλιστές.

Δείχνεις πολύ νέα για την ηλικία σου

Αν θέλεις να κάνεις ένα κομπλιμέντο, αυτός πίστεψέ με όχι μόνο δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος, αλλά ο πλέον ακατάλληλος. Είναι προτιμότερο να μην πεις τίποτα. Είπα και θα επαναλάβω ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, οπότε δεν υπάρχει κανένα νόημα να σχετίζεται με την εμφάνιση.

Έχεις δοκιμάσει το online dating;

Δεν ξέρω αν σε ρωτάει από ενδιαφέρον ή κουτσομπολιό, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτή την ερώτηση. Αν δεν έχεις κάνει δεν είσαι εξωγήινος - στο λέω και στο υπογράφω - κι αν έχεις κάνει ελπίζω να πήγε καλά.

Πώς είναι να βρίσκεσαι σε αυτή την ηλικία;

Αυτή η ερώτηση συνηθίζεται να γίνεται, όταν πλησιάζουν τα γενέθλιά μας. «Πώς νιώθεις που έγινες 40»; Έλα πες, σίγουρα το έχεις ακούσει. Δεν ξέρω που αποσκοπεί, αλλά αργά ή γρήγορα ο άνθρωπος που σε ρώτησε θα μάθει, καθώς χρόνος είναι και κυλάει.

Μετά τα 30 ο μεταβολισμός αλλάζει και θα παχύνεις

Αυτή η φράση περιλαμβάνει μια αλήθεια: Όντως ο μεταβολισμός αλλάζει μετά τα 30. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα παχύνεις ή ότι θα δεις το σώμα σου να μεταμορφώνεται. Εντελώς ανώφελη φράση.

Γιατί η φούστα σου είναι τόσο κοντή; Γιατί φοράς τόσο στενά ρούχα; Δεν είναι της ηλικίας σου

Μπορεί η λέξη ηλικία να έχει γραφτεί πολλές φορές σε αυτό το άρθρο αλλά δεν φταίω εγώ. Τα κοινωνικά στερεότυπα φταίνε. Ποιος είναι αυτός που θα σου πει τι θα φοράς και θα σε κρίνει γι’ αυτό; Τι σχέση έχουν τα ρούχα με την ηλικία; Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απάντηση είναι σύντομη και αποστομωτική. Γιατί έτσι θέλω.

Δεν ξέρεις ακόμα να μαγειρεύεις; Τι θα ταΐσεις τα παιδιά σου;

Το μαγείρεμα δεν θα γινόταν να απουσιάζει από αυτή τη λίστα. Αν είσαι πάνω από 30 και δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, θεωρείσαι από κάποιους ανεπρόκοπη, ανοικοκύρευτη κι άλλα τέτοια «ωραία» επίθετα. Αγνόησε τα παντελώς και συνέχισε τη ζωή σου. Το πρόβλημα δεν είναι δικό σου.

Ας συναντηθούμε στις 10 μ.μ

Η αλήθεια είναι πως εδώ δεν μιλάμε για μια ενοχλητική φράση, αλλά για μια μη ρεαλιστική φράση. Οι υποχρεώσεις τις δεκαετίες που ακολουθούν μετά τα 30 είναι πολλές και το πρόγραμμα ιδιαίτερα απαιτητικό, συνεπώς το να σου προτείνουν να βγείτε Τετάρτη στις 22:00 - ενώ επέστρεψες πριν από δύο ώρες στο σπίτι σου και δε βλέπεις την ώρα να «λιώσεις» στον καναπέ σου μετά το ντους - σου φαίνεται από αστείο ως ανέφικτο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.