WELL BEING

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια τα τελευταία 30 χρόνια


JTeam

4 Απριλίου 2024

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια τα τελευταία 30 χρόνια
Unsplash/Ivana Cajina
Σε ποιες περιοχές παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος

Έξι χρόνια περισσότερο ζουν κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από ό,τι το 1990, δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet», σήμερα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια τα τελευταία 30 χρόνια (1990-2021), καθώς πολλές εκ των κύριων αιτιών θανάτου, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, πλέον έχουν αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, η πρόοδος θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, εάν η πανδημία της Covid-19 είχε διαχειριστεί επαρκώς σε πολλά μέρη στον κόσμο.

Η μεγαλύτερη πρόοδος παρατηρήθηκε στη νοτιοανατολική και ανατολική Ασία, καθώς και την Ωκεανία, όπου το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 8,3 έτη, κυρίως λόγω της μείωσης της θνησιμότητας από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και καρκίνο. Παράλληλα, η ανατολική υποσαχάρια Αφρική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά 10,7 έτη.

Ποιοι άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση θανάτων από εντερικές ασθένειες αύξησε το προσδόκιμο ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 1,1 χρόνια από το 1990 μέχρι το 2021. Οι μειώσεις των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος πρόσθεσαν 0,9 χρόνια στο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής. Στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, συνέβαλε και η πρόοδος στην πρόληψη θανάτων από άλλες αιτίες, όπως των εγκεφαλικών επεισοδίων, των νεογνικών διαταραχών, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Η μελέτη, πάντως, υπογραμμίζει πως η πανδημία Covid-19 άλλαξε τις «κύριες» αιτίες θανάτου για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια. Οι περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, καθώς και η υποσαχάρια Αφρική, ήταν εκείνες που αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πανδημία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.