WELL BEING

Τα λάθη που κάνεις και εγκλωβίζεις την ανεξαρτησία του παιδιού σου - 4 tips θα σε βοηθήσουν


JTeam

12 Απριλίου 2024

Τα λάθη που κάνεις και εγκλωβίζεις την ανεξαρτησία του παιδιού σου - 4 tips θα σε βοηθήσουν
Pexels
Οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην ανατροφή του παιδιού σου για να εξασφαλίσεις την ευτυχία του

Το να είσαι γονιός είναι δύσκολη υπόθεση και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Φέρνοντας ένα παιδί στον κόσμο, βλέπεις την καθημερινότητά σου να αλλάζει ριζικά, αφού όλη η προσοχή και το ενδιαφέρον σου σχετίζονται, πλέον, με αυτό το μωρό που κρατάς στην αγκαλιά σου. Και μπορεί σε αυτή τη φάση ζωής του παιδιού σου να μην μπορείς να του διδάξεις πολλά πράγματα, ωστόσο όσο αυτό μεγαλώνει τόσο αυτή η συνθήκη θα αλλάζει.

Ένας γονιός έχει ευθύνη και άγχος να μάθει στο παιδί του να συμπεριφέρεται σωστά και να συμβιώνει σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται από την κοινωνία. Παράλληλα, όμως με αυτό, πρέπει να δώσει στο παιδί του τα κατάλληλα ερεθίσματα και τις δυνατότητες, ώστε να αναπτυχθεί διανοητικά και να γίνει ένας ανεξάρτητος, ελεύθερος και γεμάτος αυτοπεποίθηση ενήλικας. Οι βάσεις που δίνουμε στο παιδί μας στην παιδική ηλικία του είναι οι βάσεις που θα το συντροφεύσουν για την υπόλοιπη ζωή του.

Αν, λοιπόν, θέλεις το παιδί σου να αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά πριν ακόμα μπει στην εφηβεία, υπάρχουν κάποια tips που θα το βάλουν σε αυτόν τον δρόμο, δείχνοντάς του μια διαφορετική πλευρά της ζωής. Όπως λένε και οι ψυχολόγοι, η ευτυχία έχει πολλές οπτικές και πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας πώς θα τις ανακαλύψουν. Ένα ανεξάρτητο παιδί, είναι ένα χαρούμενο παιδί, διότι έχει την αυτοπεποίθηση, τη δύναμη και την εμπιστοσύνη να στηριχτεί στα δικά του πόδια.

Jenny.Gr
Pexels

Δείξε στο παιδί σου το πιο δύσκολο μονοπάτι

Πολλές φορές θεωρούμε πως θα βοηθήσουμε το παιδί μας, δίνοντάς του να λύσει μια άσκηση ή ένα πρόβλημα, το οποίο ξέρουμε ότι μπορεί να διαχειριστεί. Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν να παρέχουμε στο παιδί μας τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να βάλουν τη σκέψη τους σε νέα μονοπάτια κι ας μην φτάσουν με την πρώτη, τη δεύτερη ή και την τρίτη προσπάθεια στη λύση.

Παρέχοντας τη δυνατότητα να ‘ρθει σε ένα επαφή με ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, θα του μάθεις τις αρετές της υπομονής και της επιμονής, ενώ παράλληλα θα έχει μπροστά του μια πρόκληση να αντιμετωπίσει. Άσε το να το σκεφτεί για μέρες, άστο να το εγκαταλείψει και να επιστρέψει μετά μόνο του, άστο να αποτύχει, άλλωστε όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν στο ενεργητικό τους πολλές αποτυχίες.

Μην παραμελείς τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Το σχολείο είναι σημαντικό για την προσωπικότητα και την εξέλιξη ενός παιδιού, ωστόσο εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή του σε δραστηριότητες εκτός τάξης, που θα το βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθεί και να έρθει σε επαφή με καινούργια ερεθίσματα. Ποδόσφαιρο, θεατρική ομάδα, ρομποτική, χορός, πολεμικές τέχνες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, πέρα από το γεγονός ότι θα βοηθήσουν το παιδί σου να εκτονωθεί και να διασκεδάσει, θα διευρύνουν τους ορίζοντές του.

Μάθε του να διαχειρίζεται το άγχος

Μπορεί στην ενήλικη ζωή το άγχος να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, ωστόσο ποιος είπε ότι αυτό δεν εμφανίζεται και στα παιδιά μας; Καλό θα ήταν, λοιπόν, να βοηθήσεις το παιδί σου από αυτή την ηλικία να αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας 1 στα 8 παιδιά και 1 στους 4 εφήβους ταλαιπωρούνται από διαταραχές άγχους, τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Το άγχος μειώνει την αυτοπεποίθηση, συνεπώς είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι κοντά στο παιδί σου και να συζητάτε για όσα το απασχολούν. Και μπορεί να μην είσαι σε θέση να το προστατέψεις από όλες τις «καταιγίδες» που θα συναντήσει μέσα στα χρόνια, όμως μπορείς να συμβάλλεις στο χτίσιμο των βάσεών του.

Διασκέδασε τη μητρότητα

Όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν στη μητρότητα και την πατρότητα, το να είσαι γονιός συνοδεύεται από πολλή χαρά, συνεπώς διασκέδασέ το. Πέρνα χρόνο με το παιδί σου και δείξε του την πιο χαλαρή εκδοχή σου. Ένα παιδί πρέπει να απολαμβάνει αυτή την περίοδο της ζωής του και να είναι ξέγνοιαστο, όχι αγχωμένο. Πολλές φορές, οι γονείς περνούν άθελά τους το άγχος στα παιδιά, γεγονός που είναι καταστροφικό. Αν δεν είσαι εσύ χαρούμενη πώς θα είναι το παιδί σου χαρούμενο; Και μην ξεχνάς πως στόχος σου είναι να δημιουργήσεις ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και χαρούμενο άνθρωπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.