REAL LIFE WORKING GIRL

Το μοναδικό στοιχείο που χρειάζεσαι για να πετύχεις επαγγελματικά, σύμφωνα με έρευνα - Και δεν είναι το μυαλό


JTeam

3 Ιουλίου 2024

Το μοναδικό στοιχείο που χρειάζεσαι για να πετύχεις επαγγελματικά, σύμφωνα με έρευνα - Και δεν είναι το μυαλό
Freepik
Νέα έρευνα αποκαλύπτει το «κλειδί» για μια επιτυχημένη καριέρα

Στο ερώτημα «τι χρειάζεσαι για να πετύχεις επαγγελματικά;» οι περισσότεροι από εμάς θα απαντούσαμε μυαλό, γνώσεις, ικανότητες, όρεξη, ταλέντο, υπομονή, επιμονή και άλλα. Μία νέα επιστημονική έρευνα από Βέλγους ερευνητές, ωστόσο, ισχυρίζεται πως το στοιχείο εκείνο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς επαγγελματικά και να φτάσεις πολύ υψηλά είναι άλλο. Ο λόγος για τη γνωστική ευελιξία.

Πριν προλάβεις να αγχωθείς, να σου πούμε πως η γνωστική ευελιξία είναι κάτι που εκπαιδεύεται και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στην πάροδο των χρόνων. Ένα άτομο με έντονη γνωστική ευελιξία μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα τη σκέψη του και να προσαρμόσει κάθε project στην εκάστοτε περίπτωση. Έχει την ικανότητα να σκέφτεται με καθαρότητα και γρηγοράδα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικρατούν.

Οι ερευνητές εντόπισαν πως οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες είχαν γνωστική ευελιξία, η οποία λειτουργούσε ως σύμμαχός τους στη λήψη αποφάσεων. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 727 άνθρωποι, οι οποίοι έκαναν την αυτοαξιολόγησή τους και στη συνέχεια οι επιστήμονες έλεγξαν με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου τις περιοχές του εγκεφάλου τους, που σχετίζονται με τη γνωστική ευελιξία. Οι κορυφαίοι από τους συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία.

Αυτή η δεξιότητα είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί, αρκεί να υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στη ρουτίνα σου. Είτε είσαι επιχειρηματίας είτε είσαι φοιτητής που ετοιμάζεται να βγει στον επαγγελματικό κόσμο είτε επιθυμείς απλώς να βελτιώσεις τις γνώσεις και τον τρόπο σκέψης, αυτές οι συμβουλές των νευροεπιστημόνων θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Jenny.Gr
Freepik

Πώς θα αποκτήσεις γνωστική ευελιξία, σύμφωνα με έρευνα

-Άλλαξε τη ρουτίνα σου

Και αυτό μπορεί να συμβεί στα πιο απλά πράγματα. Άλλαξε τη διαδρομή που παίρνεις για τη δουλειά ή το σπίτι, δοκίμασε καινούργιες τροφές, γυμνάσου σε μια νέα ώρα και γενικά τροποποίησε το πρόγραμμά σου. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, αυτός είναι ένας τρόπος να κρατάς τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση και να μαθαίνεις νέα πράγματα.

-Διάβασε περισσότερο

Δεν χρειάζεται να είναι επιστημονικά άρθρα. Μπορείς να διαβάσεις βιβλία με όποιο περιεχόμενο σε ενδιαφέρει. Το μυαλό σου θα μπει σε νέα μονοπάτια και θα ανακαλύψεις καινούργιες πτυχές, έχοντας νέα ερεθίσματα. Δες τις ιστορίες από μια άλλη οπτική γωνία, ανακαλύπτοντας έτσι ακόμα μια πλευρά σου.

-Συναναστρέψου με ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα

Η συναναστροφή με ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα θα σε βάλει στη διαδικασία να σκεφτείς αλλιώς και να προβληματιστείς για θεματικές που ενδεχομένως να μην σε είχαν απασχολήσει ως τώρα. Άκουσε τις απόψεις τους, βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους και δες τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.