WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η χρόνια μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ


JTeam

27 Ιουνίου 2024

Η χρόνια μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Unsplash/ Anthony Tran
Η μακροχρόνια μοναξιά είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου

To να αισθάνεσαι μοναξιά σε ορισμένες στιγμές στη ζωή σου, είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, η χρόνια απομόνωση και το παρατεταμένο αίσθημα της μοναξιάς, μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία σου. Και τα τώρα, μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ, διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που έχουν χρόνια μοναξιά, παρουσιάζουν και αυξημένες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πήραν στοιχεία από το 2006-2018, του Health and Retirement Study (HRS), με δεδομένα από περισσότερα από 8.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες, κλήθηκαν να αναφέρουν το επίπεδο μοναξιάς τους μέσω μιας κλίμακας σε δύο χρονικές στιγμές, μεταξύ 2006 και 2008 και 2010 και 2012. Στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, οι ερευνητές δημιούργησαν τέσσερις κατηγορίες.

Τα άτομα που ανέφεραν πως ένιωθαν μοναξιά και στις δύο χρονικές στιγμές, είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ανέφεραν πως ένιωθαν μοναξιά και τις δύο φορές. Παράλληλα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 25% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που ανήκαν στην ομάδα των «υποτροπιάζοντων», αλλά τα άτομα που ανέφεραν μοναξιά μόνο τη δεύτερη φορά δεν εμφάνιζαν υψηλότερη συχνότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να διαπιστώσουν ότι η μακροχρόνια μοναξιά, είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός πως η έρευνα έχει αρκετούς περιορισμούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός πως διεξήχθη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν κάνει σαφές το εάν τα ευρήματα αυτά σχετίζονται με νεότερους ανθρώπους. «Οι επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις για τη μοναξιά, μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που είναι χρόνια μοναχικοί και συνεπώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα μοναξιάς τους, σε μικρο- και μακροσκοπική κλίμακα, μπορεί να υπάρξουν βαθιές συνέπειες για την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σημαντικό ότι οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να στοχεύουν ειδικά στη μοναξιά, η οποία είναι μια υποκειμενική αντίληψη και δεν πρέπει να συγχέεται με την κοινωνική απομόνωση».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.