HOME SWEET HOME

Project κήπος: 6 όμορφα λουλούδια που ανθίζουν μόνο τη νύχτα


JTeam

5 Ιουλίου 2024

Project κήπος: 6 όμορφα λουλούδια που ανθίζουν μόνο τη νύχτα
Unsplash/Zoe Schaeffer
Αυτά τα λουλούδια είναι ο τρόπος για να κάνεις τον κήπο σου έναν τροπικό παράδεισο

Το 2024, η κηπουρική έχει την τιμητική της, κι όχι άδικα. Για πολλούς, είναι κάτι σαν μια μορφή διαλογισμού, μας φέρνει πιο κοντά στο μεγαλείο της φύσης, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθάει να δημιουργήσουμε και έναν εντυπωσιακό υπαίθριο χώρο. Όσοι ασχολούνται με την κηπουρική, ίσως έχουν γίνει αρκετά καλοί στο να διαλέγουν τα κατάλληλα λουλούδια για κάθε εποχή, να διαμορφώνουν τις αυλές τους ώστε να μοιάζουν με έναν μικρό παράδεισο.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, κι αυτό είναι τα λουλούδια που ανθίζουν τη νύχτα. Όσου χρόνο κι αν ξοδεύεις για να καλλιεργήσεις έναν πολύχρωμο κήπο που αναδεικνύεται στο φως της ημέρας, υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία νυχτερινών λουλουδιών που ζωντανεύουν μόλις πέσει το φως. Οπότε, εάν κι εσύ θέλεις να προσθέσεις μια πινελιά μαγευτικού μυστηρίου στον κήπο σου, γιατί να μη φυτέψεις μερικά από τα παρακάτω λουλούδια που ανθίζουν τη νύχτα;

Γιασεμί

Το γιασεμί της νύχτας (Cestrum nocturnum), που αναφέρεται και ως «κυρία της νύχτας», είναι ένα φυτό που στην πραγματικότητα δεν ανήκει στην οικογένεια των γιασεμιών - είναι νυχτολούλουδο. Εάν έχεις κήπο, θα το λατρέψεις για το έντονο, τροπικό άρωμά του. Αν το φυτέψεις κοντά σε παράθυρο ή πόρτα, μπορείς να απολαύσετε το άρωμά του και σε εσωτερικούς χώρους.

Γαρδένια

Jenny.Gr
Unsplash/PK Mercado

Η γαρδένια (Gardenia jasminoides) είναι γνωστή για το έντονο άρωμά της και τα λευκά άνθη της που εμφανίζονται σε σκούρο και κηρώδες πράσινο φύλλωμα. Είναι όμορφη, είναι κλασική, είναι το άρωμα του καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο φυτό, προτιμά τα ζεστά βράδια και μάλιστα εκπέμπει περισσότερο άρωμα τη νύχτα για να προσελκύσει τους σκόρους.

Κρίνος Casa Blanca

Ο κρίνος Casa Blanca είναι ένα από εκείνα τα σπάνια νυχτολούλουδα που ταιριάζει εξίσου καλά σε ένα περιβάλλον κήπου όσο και σε μια ανθοδέσμη. Αυτό το φυτό, όταν αναπτυχθεί θα βγάλει τεράστια καθαρά λευκά πέταλα, ψηλούς μίσχους, κοκκινωπούς ανθήρες και ένα έντονο, αξέχαστο άρωμα.

Φεγγαρολούλουδο

Το φεγγαρολούλουδο, (Ipomoea alba) είναι το «αδερφάκι» της όμορφης πρωινής δόξας, μόνο που ζωντανεύει κάτω από τα βραδινά αστέρια. Αυτά τα κρεμώδη λευκά άνθη του, ανοίγουν το βράδυ και παραμένουν ανθισμένα μόνο τη νύχτα. Είναι απλώς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια, καθώς η η μοναδικότητα αυτού του είδους μόνο προσθέτει στη γοητεία τους.

Ορχιδέα της νύχτας

Jenny.Gr
Unsplash/Susan Wilkinson

Όσοι ζουν σε υγρό, τροπικό κλίμα μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά του συγκεκριμένου φυτού, που θα το δεις και με την ονομασία Epidendrum nocturnum. Πρόκειται για ένα φυτό με μακρύ, σκουροπράσινο φύλλωμα και απόκοσμα λευκά άνθη που παίρνουν ένα ιδιαίτερο σχήμα. Αυτό που είναι επίσης αξιοσημείωτο σε αυτό το νυχτερινό λουλούδι είναι το μεθυστικό άρωμά του, που οι περισσότεροι το περιγράφουν ως φρουτώδες, καθώς μοιάζει με φράουλα ή βατόμουρο.

Μπρουγκμάνσια (Angel's trumpets)

Το παραπάνω φυτό, ανήκει στην οικογένεια των νυχτολούλουδων, έχει άνθη που μοιάζουν με καμπάνα και μπορεί να μετατρέψει έναν τροπικό παράδεισο τον εξωτερικό χώρο. Είναι περισσότερο κάτι σαν ένας τροπικός θάμνος, ευδοκιμεί στη ζέστη του καλοκαιριού και έχει μακριά λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω, σε όλα τα είδη χρωμάτων, από κίτρινο έως ροζ και λευκό.