UPDATE

Από τι κινδυνεύεις, εάν έχεις πολύ άγχος; Νέα έρευνα απαντά


JTeam

25 Ιουνίου 2024

Από τι κινδυνεύεις, εάν έχεις πολύ άγχος; Νέα έρευνα απαντά
Unsplash/ averie woodard
Ερευνητές εξέτασαν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ του άγχους σε άτομα άνω των 50 ετών και της ενδεχόμενης διάγνωσης του Πάρκινσον

Τουλάχιστον διπλάσιος φαίνεται πως είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον σε άτομα που έχουν πολύ άγχος, συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of General Practice. Στη μελέτη (από το University College London/ UCL), οι ερευνητές εξέτασαν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ του νεοεμφανιζόμενου άγχους σε άτομα άνω των 50 ετών και της ενδεχόμενης διάγνωσης της νόσου του Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2008-2018 και αξιολόγησε 109.435 ασθενείς που είχαν αναπτύξει άγχος, μετά την ηλικία των 50 ετών. Μετά, τους συνέκρινε με 878.256 συμμετέχοντες που δεν είχαν άγχος και παρακολούθησαν την παρουσία χαρακτηριστικών του Πάρκινσον (προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και διαταραχή της ισορροπίας), από την περίοδο της διάγνωσης του άγχους έως και ένα έτος πριν από την ημερομηνία διάγνωσης του Πάρκινσον. Αυτό, τους βοήθησε να κατανοήσουν τον κίνδυνο κάθε ομάδας να αναπτύξει Πάρκινσον με την πάροδο του χρόνου και να εντοπίσουν τον παράγοντα κινδύνου τους.

Jenny.Gr
Unsplash/Luis Villasmil

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον στην ομάδα των συμμετεχόντων με άγχος μετά την προσαρμογή παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο τρόπος ζωής, η σοβαρή ψυχική ασθένεια ή η άνοια. Για τα άτομα με άγχος, παράγοντες όπως η κατάθλιψη, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, το τρέμουλο, η δυσκαμψία, τα προβλήματα ισορροπίας, η δυσκοιλιότητα, οι διαταραχές του ύπνου, η κόπωση και οι γνωστικές προκλήσεις συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.

«Το άγχος είναι γνωστό ότι αποτελεί χαρακτηριστικό των πρώιμων σταδίων της νόσου του Πάρκινσον, αλλά πριν από τη μελέτη μας, ο μελλοντικός κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε άτομα άνω των 50 ετών με νεοεμφανιζόμενο άγχος ήταν άγνωστος», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας, της μελέτης, Χουάν Μπάζο Αβάρεζ. «Κατανοώντας ότι το άγχος και τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικία άνω των 50 ετών, ελπίζουμε ότι ίσως μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πάθηση νωρίτερα και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», τόνισε.